انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد، روز پنجشنبه نهم فبروری (۲۰ دلو) از شورای امنیت این سازمان خواست تا مجوز بازگشایی گذرگاههای بیشتری مرزی را برای رساندن کمکهای بشردوستانه به زلزلهزدگان سوری بدهد.
حدود چهار میلیون سوری در مناطق تحت کنترول شورشیان در شمالغرب سوریه زندگی میکنند به کمکهای بشردوستانه متکی اند که تنها از گذرگاه مرزی باب الحوا از مرز ترکیه منتقل میشود، اما پس از زلزلهٔ روز دوشنبه جریان کمکها به دلیل تخریب جادهها مختل شد.
گوتیرش به خبرنگاران گفت: "این لحظه وحدت است، لحظهای برای سیاسی کردن یا تفرقه نیست، اما بدیهی است که ما به حمایت گسترده نیاز داریم."
دو زلزلهٔ با شدت ۷.۸ و ۷.۵ به مقیاس ریکتر مناطق جنوبشرق ترکیه و شمال سوریه را روز دوشنبه ششم فبروری تکان داد که در نتیجهٔ آن حدود ۲۰ هزار نفر در این دو کشور کشته شدند.
منشی عمومی ملل متحد گفت: "البته من بسیار خوشحال خواهم شد اگر شورای امنیت بتواند به اجماع برسد که اجازه استفاده از گذرگاه های بیشتری را بدهد، زیرا ما همچنین باید ظرفیت خود را برای انجام عملیات از دمشق به ادلب افزایش دهیم."
شورای امنیت ملل متحد در سال ۲۰۱۴ مجوز بازگشایی چهار گذرگاه مرزی کمکرسانی را از ترکیه صادر کرد، اما به دلیل مخالفت دمشق و مسکو که آن را نقض حاکمیت سوریه میدانند، تنها یک گذرگاه باز شد.
ملل متحد میگوید که پس از آسیبهای ناشی از زلزله، انتقال کمکهای بشردوستانه سرانجام روز پنجشنبه از سر گرفته شد و نخستین کاروان متشکل از شش لاری از مرز ترکیه عبور کردند.
سوریه از زمان سرکوب معترضان توسط رژیم بشارلاسد در سال ۲۰۱۱ که به یک جنگ داخلی منتج شد، تحت تحریمهای غرب قرار گرفته است.
گوتیرش تاکید کرد که هیچ تحریمی نباید مانع تلاش های امدادی شود. او افزود: "این لحظهای است که در آن همه باید کاملاً واضح بسازند که هیچ تحریمی از هر نوع، در حال حاضر با روند کمک به مردم سوریه تداخل ندارد."
ترکیه روز پنجشنبه اعلام کرد که سرگرم کار با سوریه است تا دو گذرگاه مرزی دیگر برای ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه ایجاد شود.
مقامات و کارمندان طبی در دو کشور گفته اند که تاکنون ۱۶۶۵۰ نفر در ترکیه و حد اقل ۳۲۶۵ نفر در سوریه جان باخته اند که به این حساب شمار مجموعی تلفات ناشی از این زلزله به ۱۹۹۱۵ نفر رسیده است.
مقامات همچنان از زخمی شدن ۶۴هزار نفر در ترکیه و بیش از ۵۰۰۰ نفر در سوریه گزارش داده اند.
امدادرسانان به ویژه در شمال سوریه که تحت کنترول شورشیان قرار دارد، خواستار کمکهای جهانی شده اند. گروه امدادگران موسوم به کلاه سفیدها در سوریه میگوید که"هر ثانیه میتواند به معنای نجات یک زندگی باشد."