سازمان ملل متحد گفته است که با توقف کمکهای خارجی امریکا نیازمندان در افغانستان بیشتر متاثر خواهند شد.
استیفن دوجاریک، سخنگوی منشی عمومی این سازمان، روز دوشنبه ۲۷ جنوری (هشتم دلو) گفت که انتونیو گوتیرش از توقف کمکهای مالی ایالات متحده به افغانها شدیداً نگران است.
پیش از این، برنامۀ جهانی غذا گفته بود که میلیونها نفر در افغانستان با گرسنگی شدید مواجه اند.
دوجاریک گفت: "ما البته از آنچه در افغانستان و در بسیاری از مناطق دیگر که مردم به برنامه جهانی غذا وابسته اند و همچنان آنان متکی به کمکهای بشری اند، آگاه استیم."
به گفتۀ او، نیازمندی به کمکهای بشردوستانه در جهان همهساله افزایش مییابد و کشورهای عضو این سازمان تلاش دارند تا برای رسیدگی به نیازمندان منابع بیشتر مالی را در اختیار آنان قرار دهند.
دونالد ترمپ در نخستین روز کاری خود به عنوان رییسجمهور ایالات متحده، دستور توقف موقت ۹۰ روزۀ کمکهای توسعهای خارجی را صادر کرد. این تصمیم به منظور بازنگری در کارایی این کمکها و هماهنگی آنها با پالیسیهای خارجی حکومت او اتخاذ شده است.
برنامه جهانی غذا به تازگی گفته است که همزمان با کاهش بودجه به شمول تاخیر در کمکهای امریکا برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان، این ادارۀ ملل متحد مجبور شده تا از میان میلیونها نفر در این کشور، به ۵۰ در صد از آنان مواد غذایی فراهم کند.
شاو وی لی، رییس دفتر برنامه جهانی غذا در افغانستان، به خبرگزاری رویترز گفته است که بیشتر مردم در افغانستان از فقر و گرسنگی رنج میبرند و در حال حاضر، فقط با "چای و نان خشک" خود را تغذیه میکنند.
لی گفت، "این بیشتر از شش میلیون نفر است که ممکن یک یا دو بار در روز، غذا بخورند و آن هم فقط نان (خشک) و چای است."
پس از آنکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ بار دیگر بر افغانستان مسلط شدند، برگشت این گروه به قدرت میلیونها نفر را در آن کشور به فقر و گرسنگی سوق داد. یکی از دلایل عمدۀ این وضعیت، کاهش و یا توقف کمکهای خارجی برای این کشور بوده است.
اعمال تعزیرات بر مقامات طالبان ، توقف معاملات بانکی و مسدود شدن میلیاردها دالر از ذخایر ارزی افغانستان، دسترسی به نهادهای جهانی و پولهای خارجی که قبل از خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو از کشور، اقتصاد وابسته به کمکها را حمایت میکرد، قطع کرده است.
در بیشتر از سه سال گذشته، ادارات سازمان ملل متحد برای پاسخگویی به نیازهای فوری به مردم افغانستان، روند رسیدگی به نیازمندان را خارج از دسترس حکومت طالبان گسترش داده و این روند تا کنون جریان دارد.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که همزمان با تشدید بحران بشری در افغانستان، پارسال ۴۰درصد کمکهای بشردوستانه در این کشور توسط ایالات متحدۀ امریکا تمویل شده بود.
لی اضافه کرد: "من فکر میکنم که هرگونه کاهش احتمالی کمک به افغانستان، قطعاً نگرانکننده است... چه برای برنامه جهانی غذا باشد و چه برای هر نهاد دیگر."
به گفتۀ رییس دفتر برنامۀ جهانی غذا در افغانستان، همزمان با کاهش کمکهای مالی، آنان در سه سال گذشته با مشکلات زیادی برای رسیدگی به نیازمندان به شمول مداخلات و ممانعتها توسط طالبان مواجه بودند، اما در این مدت توانسته اند تا کمکها را به اکثر مردم به شمول زنان و کودکان برسانند.
این در حالی است که در تازهترین مورد، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفت که برخی از برنامههای بشردوستانهاش در بخش آموزش، کمکهای غذایی، صحت، سوتغذیه و سرپناه برای نیازمندان در افغانستان بین ماه جنوری تا مارچ ۲۰۲۵ در معرض خطر کمبود بودجه قرار دارد.
این ادارۀ ملل متحد به تاریخ ۲۰ جنوری (اول دلو) با نشر گزارشی گفت که برای رسیدگی به نیازمندان باید اقلام بیشتری مورد نیاز از بازارهای محلی افغانستان خریداری شود و همچنان برای انتقال این مواد به بودجه بیشتر ضرورت است. بر اساس معلومات ملل متحد، نیازمندی مردم افغانستان به کمک بشری در جریان امسال، همانند ۲۰۲۴ در سطح بلند خود باقی مانده است.
به گفتۀ اوچا، در سال ۲۰۲۵ میلادی، کم از کم ۲۲.۹ میلیون نفر در این کشور به کمکهای بشری نیاز خواهند داشت و به دلیل کمبود بودجه، در جریان امسال تنها به ۱۶.۸ میلیون نفر در این کشور رسیدگی خواهد کرد.
ملل متحد اضافه کرده که، امسال نزدیک به نیمی از جمعیت افغانستان برای امرار معیشت خود، به کمکهای بشردوستانۀ نهادهای بینالمللی متکی خواهند بود.
گروه