سازمان های بین المللی گفته اند که مردم شهر غزنی با قطع برق، کمبود آب، مواد خوراکی وخدمات صحی مواجه اند.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفته است که به دلیل تبدیلشدن غزنی به میدان نبرد، مصوونیت جانی مردم با خطر مواجه است.
اوچا افزوده است که اکثر خانوادهها در منازل شان پناه گرفته اند و نمیتوانند خانههای شان را ترک کنند. علاوه بر آن، شبکههای ارتباطی و برق در این شهر که ۲۸۰ هزار جمعیت دارد، قطع شده است؛ مردم کمتر به آب دسترسی دارند و مواد خوراکی نیز تقلیل یافته است.
داکتر پیپرکورن، مسوول اوچا، گفته است به دلیل ادامۀ درگیری ها در شهر غزنی، مردم قادر نیست تا افراد غیر نظامی که زخمی شده اند، برای تداوی به سایر شهر ها انتقال بدهند.
اوچا گفته است که شفاخانه مرکزی شهر غزنی با کمبود ادویه مواجه است و مردم نمیتوانند با مصوونیت زخمیان را برای تداوی بیاورند.
در خبرنامهای اوچا همچنین آمده است که به دلیل مسدود شدن جاده ها شمالی و جنوبی شهر غزنی، مردم آن ولایت نمی توانند به سایر ولایت سفر کنند، زیرا زندگی آنان با خطر مواجه است.
این نهاد بشری سازمان ملل، از طرفهای درگیر در جنگ غزنی خواسته است که قوانین بینالمللی بشردوستانه را برای حفاظت از زندگی، حقوق غیرنظامیان و حفظ زیرساخت های ملکی احترام کنند.
اوچا همچنین گروه های متخاصم خواسته است تا اطمینان دهند که مانع عرضه خدمات صحی نمیشوند و به تسهیلات و کارمندان صحی احترام میگذارند.
در همین حال، کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ گفته است که هنگام توقف نبرد در غزنی، این سازمان توانسته است که کمکهای اضطراری صحی و تیل را به شفاخانۀ ولایتی غزنی برساند.
این کمیته در صفحۀ توییترش گفته است که کمکهای اضطراری شامل مواد طبی، ادویه است که فقط برای ۱۰۰ نفر کافی است.
دستور اعزام قوای اضافی به غزنی
محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان گفته است که پس از شنیدن آخرین تحولات در مورد وضعیت غزنی، دستور فرستادن نیروهای بیشتر را به آن ولایت داده است.
آقای غنی، در صفحۀ توییترش نگاشته است که در نشست اضطراری سرقوماندانی قوای مسلح، با والی، فرمانده قول اردوی تندر، فرمانده امنیه غزنی و رئیس امنیت ملی آن ولایت تفصیلی صحبت کرده است.
به گفتۀ رئیس جمهور افغانستان، او در این نشست، معلومات "صادقانه و تفصیلی" وضعیت نظامی و بشری غزنی را از مقامات آن ولایت شنیده است.
آقای غنی در صفحۀ تویتر خود نگاشته است که "در روشنی این معلومات، فرستادن نیروهای اضافی حمایوی را به غزنی فیصله کردم که به زودی به آن ولایت میرسند."
رئیس جمهور افغانستان در حالی از صحبت با مقامهای ارشد نظامی و ملکی غزنی خبر داده است که هرگونه ارتباط تیلفونی با آن ولایت قطع است.
وزارت دفاع افغانستان، ادعا کرده است که در نتیجۀ حملات هوایی بر روستای نوغه اولیا، قلعه کلانتر و مرکز ولایت غزنی، ۷۲ جنگجوی مخالف دولت کشته و سه قرارگاه آنان منهدم شده است.
در همین حال، طارق شاه بهرامی، وزیر دفاع افغانستان، ساعت پیش به خبرنگاران تایید کرد که در درگیری های چهار روز اخیر در شهر غزنی، حدود ۱۰۰ نیروی امنیتی و ۳۰ غیر نظامی کشته شده اند. آقای بهرامی همچنین گفت که در جنگ شهر غزنی تندروان خارجی به شمول عرب ها، پاکستانی ها و چیچینی ها دخیل اند.
فرار نیروهای افغان از غزنی به دایکندی
مقامهای محلی ولایت دایکندی تایید کردند که عصر یکشنبه پس از درگیری های با گروه طالبان، برخی سربازان امنیتی ولسوالی اجرستان غزنی به ولسوالی میرامور ولایت دایکندی پناه بردند.
علی اکبرناطقی، سخنگوی والی دایکندی، گفت "سی و سه تن از نیروهای امنیتی افغان که شامل ۱۶ نفر کماندو، هشت سرباز اردو، پنج پولیس محلی و دو پولیس ملی میباشند، پس از درگیری شدید با گروه طالبان و انتقال زخمیها به ولسوالی میرامور دایکندی پناه آوردند."
آقای ناطقی افزود که هم اکنون پنج سرباز زخمی در شفاخانه "اسکان" ولسوالی میرامور زیر تداوی قرار دارند.
ذبیحالله مجاهد، یکی از سخنگویان طالبان، حدود سه روز قبل در صفحۀ تویترش ادعا کرده بود که ۲۵ کماندوی افغان را در ولسوالی اجرستان کشته اند.
به دلیل قطع ارتباط تیلفونی در غزنی، تا کنون مقامهای محلی دراین ولایت دراین مورد چیزی نگفته اند.
ولسوالی اجرستان ولایت غزنی از ولسوالی های نا امن این ولایت است که با ولسوالی میرامور ولایت دایکندی هممرز است.
در همین حال، ذبیحالله مجاهد، روز دوشنبه ادعا کرده است که جنگجویان طالبان قبل از ظهر امروز مرکز ولسوالی، قوماندانی امنیه و پوستههای موجود در ولسوالی دهیک غزنی را تصرف کرده اند، اما مقامهای نظامی افغان تا اکنون این ادعای طالبان تایید نکرده اند.