کمیشنر عالی ملل متحد برای حقوق بشر ضمن نکوهش نقض ادعاشدۀ حقوق بشری در جنگ میان اسراییل و حماس، خواستار تحقیقات لازم بینالمللی در این زمینه شده است.
ولکر ترک روز پنجشنبه ۱۶ نومبر (۲۵ عقرب) گفت: "هرکسی که مرتکب ادعاهای بسیار جدی در مورد نقضهای متعدد و اساسی قوانین بین المللی بشردوستانه شود، نیاز تحقیقات دقیق و پاسخگویی کامل را دارد."
ترک که هفتۀ گذشته به شرق میانه سفر کرده بود، هشدار داد که هر دو طرف -اسراییل و حماس - در این درگیری مرگبار مرتکب جنایات جنگی میشوند.
او در یک نشست توجیهی با کشورهای عضو سازمان ملل متحد در ژنیو گفت: "در مواردی که مقامات ملی ثابت کنند که تمایلی به انجام چنین تحقیقاتی ندارند یا نمیتوانند، و در مواردی که روایتهای مخالف در مورد حوادث مهمی وجود دارد، تحقیقات بینالمللی لازم است."
او بعداً به خبرنگاران گفت که دسترسی دفترش به سرزمینهای فلسطینی "برای اطمینان از نظارت کامل و مستقل و مستندسازی و هماهنگ کردن کار حفاظتی" حیاتی است.
کمیشنر عالی ملل متحد برای حقوق بشر ملل متحد با اشاره به درخواستش از اسراییل گفت: "به من اجازه دهند هم به اسراییل و هم به سرزمینهای اشغالی فلسطین دسترسی داشته باشم. من هنوز پاسخی دریافت نکرده ام".
پس از حملۀ گروه حماس بر اسراییل که به گفتۀ مقامهای اسراییلی سبب کشته شدن ۱۲۰۰ نفر شد و نیز ۲۴۰ نفر دیگر از سوی جنگجویان حماس گروگان گرفته شدند، صدر اعظم اسراییل تعهد کرد که حماس را نابود خواهد کرد.
نظامیان اسراییلی در پاسخ به حملات حماس، در شش هفتۀ گذشته غزه را که در کنترول حماس است، به گونۀ پیهم هدف حملات هوایی و زمینی قرار داده اند که به گفتۀ مقامهای صحی غزه منجر به کشته شدن بیش از ۱۱۵۰۰ فلسطینی، عمدتاً کودکان و زنان، شده است. هرچند آمار ارایه شده از سوی مقامهای غزه را هیچ نهاد مستقلی تایید یا رد نکرده است.
هشدار در مورد کرانه غربی
ترک به کشورهای عضو گفت که بحران فراتر از نوار غزه گسترش یافته و نگرانی عمیق خود را در مورد "تشدید خشونت و تبعیض شدید علیه فلسطینیان در کرانه غربی اشغالی از جمله شرق بیت المقدس" ابراز کرد.
او ضمن تاکید بر وخامت وضعیت در کرانۀ غربی گفت: "من بلندترین زنگ خطر ممکن را در مورد کرانه غربی اشغالی به صدا در میآورم."
ترک خواستار آتشبس فوری شد و از همه طرفها خواست ارزش برابری برای زندگی انسانها قایل شوند.
او گفت: "مشخص است که در هر دو طرف، برخی کشتار غیرنظامیان را یا به عنوان یک آسیب جانبی قابل قبول یا یک سلاح جنگی عمدی و مفید می دانند."
ترک افزود: "آزادی اسراییل به طور جدایی ناپذیری با آزادی فلسطینی ها پیوند خورده است. فلسطینیها و اسراییلیها تنها امید یکدیگر برای صلح هستند."
پاسخ اسراییل و فلسطینیان
اسراییل به شدت از این اظهارات انتقاد کرده و تاکید کرد که قوانین بین المللی "پیمان خودکشی نیست".
میرو ایلن شهر، سفیر اسراییل در این گردهمایی گفت که اگر دولتی نتواند از خود دفاع کند "یا به دلیل انجام این کار مطابق با قوانین بین المللی، مورد انتقاد قرار گیرد، سازمانهای تروریستی بیش از پیش جسورتر خواهند شد."
او گفت: "هیچ تناسب اخلاقی بین اسراییل و حماس وجود ندارد. ما اجازه نخواهیم داد از اسراییل با ارایه نادرست واقعیتها، مشروعیتزدایی شود".
این دپلومات اسراییلی افزود که اسراییل "از روی خشم" عمل نمیکند، بلکه "به دلیل تعهد برای محافظت از غیرنظامیان خود" عمل می کند.
اما ابراهیم خریشی، سفیر فلسطین ادعاهای سفیر اسراییل را رد کرد. او با متهم کردن اسراییل به عملکرد "فراتر از قانون" گفت: "شما باید در این اتاق بیدار شوید. این یک قتل عام است، این یک نسل کشی است...مشکل از هفتم اکتوبر شروع نشده، بلکه ۷۵ سال پیش شروع شده است."
اظهارات سفیر فلسطین از طرف نمایندگان چندین کشور از جمله اردن مورد حمایت قرار گرفت و نمایندهٔ اردن اصرار کرد که "اسراییل باید تجاوزات خود را متوقف کند".
میشل تیلر، سفیر ایالات متحده در ملل متحد حمله هفتم اکتوبر گروه حماس را "شیطنت محض" توصیف کرد و برای فلسطینی هایی که "در اثر خشونت ناشی از این حملات" کشته شدند، اظهار تاسف کرد.
گروه