ایالات متحده امریکا و شورای امنیت ملل متحد روز دوشنبه تعذیب اقلیت های عراقی را از سوی تندروان اسلامی سنی مربوط به دولت اسلامی عراق و شام یا داعش که خواهان خلافت اسلامی در بخشهایی از عراق و سوریه می باشد، تقبیح کردند.
این اقدام در حالی محکوم می شود که گروه تندرو داعش با نشر فرمانی از مسیحیان و سایر اقلیت های غیر مسلمان در ساحات زیر ادارۀ خود خواست که یا اسلام را بپذیرند، یا جزیه بپردازند در غیر آن کشته خواهند شد.
مری هارف، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه اعلامیه گروه تندرو دولت اسلامی عراق و شام را که روز شنبه به نشر رسید و مسیحیان، شیعیان یزیدی که کردی های زردشتی هستند و شابک ها را متاثر می سازد، تقبیح کرد.
خانم هارف افزود "ما با الفاظ بسیار قوی تعذیب متداوم اقلیت های نژادی و مذهبی توسط گروه دولت عراق و شام را تقبیح می کنیم. به ویژه با اعلامیۀ این گروه خشمگین شده ایم که مسیحیان در موصل در روزهای آینده باید اسلام را بپذیرند، جزیه بدهند، شهر را ترک کنند ویا کشته خواهند شد." این اعمال خیلی زننده است. ما به خوبی میدانیم که این کارماموریت این گروه را نشان میدهد که عراق را بیشتر منقسم و تخریب کند، ازین سبب آنها در آیندۀ عراق هیچ گونه جایگاهی نخواهند داشت، ازین بیشتر ما صریح بوده نمی توانیم."
گفته می شود که در پی نشر اعلامیۀ داعش، اکثریت اقلیت های غیرسنی از شهر موصل در شمال عراق که زیر ادارۀ داعش است، به سایر مناطق فرار کرده اند.
شورای امنیت ملل متحد شام دو شنبه نیز با نشر قطعنامه یی که با اکثریت آرا به تصویب رسید، تعذیب اقلیت هایی را که با طرز تفکر افراطی داعش و گروه های مسلح وابسته به آن مخالف اند، محکوم کرد. در این قعطنامه آمده است که چنین اعمال ممکن جنایت علیه بشریت تلقی شود و عاملان آن پاسخگو باشند.
سازمان همکاری اسلامی روز دوشنبه تندروان دولت اسلامی عراق و شام را به خاطرتبعید جبری و تهدید به کشتار مسیحیان که سبب نفاق در جامعه عراق می گردد، نیز تقبیح کرد. ایاد بن امین مدنی، منشی عمومی سازمان همکاری کشورهای اسلامی، داعش را گروه دهشت افگن نامید و گفت که این نوع مظالم با اصول سازمان همکاری کشورهای اسلامی که خواهان تعمیق فرهنگ تحمل پذیری و رابطه میان تمام ملل می باشد، در مغایرت قرار دارد.
صدها خانواده مسیحی موصل را ترک گفته اند؛ شهریکه درآن هزاران مسیحی از ١۴٠٠ سال به این سو زیست دارند. گروه دروازه های باز که تعذیب مسیحیان را نظارت می کند می گوید شماری از این مردم خواهان ماندن و پرداخت جزیه شده اند و شمار دیگر که موصل را ترک کرده اند، در پوسته ها از سوی تندروان توقف داده شده و پول، زیورات و تیلفونهای موبایل و ادویۀ شان ضبط شده است.
لویس ساکو، یک عالم روحانی مسیحی عراق می گوید که مسیحیان شهر موصل به منطقه خود مختار کردستان عراق سرازیر شده اند.
گرگ بارتن، از مرکز اسلام و جهان معاصر در پوهنتون موناش آسترالیا می گوید آنعده از مسیحیانی که زیر ادارۀ گروه دولت اسلامی عراق و شام باقی می مانند آسیب پذیر خواهند بود.
"ما شاهد تعذیب رو به افزایش مسیحیان در شرق میانه از طرف تندروان استیم و حکومات نیز درین زمینه اقدامات مقتضی نکرده و اکنون این کردار گروه دولت اسلامی عراق و شام به حد نهایی رسیده است."
بارتن می گوید درحالیکه تقبیح جهانی این پدیده کدام تاثیری بالای گروه دولت اسلامی عراق و شام نخواهد داشت، اما می تواند برای سایر اهداف از آن کار گرفت.
"این به کسانیکه دربغداد خواهان موقف اصولی اند کمک خواهد کرد. درین صورت مسیحیان خواهند توانست جایگاهی در بغداد بیابند اما بدبختانه که در دهۀ گذشته اذیت دربغداد نیز به سطح بلندی بوده است، ازین سبب آنها در صدد رها کردن کشور شده اند."
بارتن می گوید که رهبری گروه دولت اسلامی عراق وشام باید تصمیم بگیرد تا روش کمتر سختگیرانه را در برابر مردمی اتخاذ کند که در ساحات زیر ادارۀ آن گروه زندگی می کنند. به باور این روحانی آسترالیایی، چنین کردار سبب خواهد شد که محبوبیت داعش در میان سنی های معتدل نیز ریشه بدواند، در غیر آن سختگیری بیشتر منجر به قیام مردم در برابر داعش خواهد شد.