لینک های دسترسی

Breaking News

یونسکو: ۸۶ خبرنگار در سال ۲۰۲۲ در جهان کشته شده اند


عکس آرشیف از مراسم جنازۀ یک خبرنگار در مکسیکو
عکس آرشیف از مراسم جنازۀ یک خبرنگار در مکسیکو

سازمان آموزشی، عملی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) گزارش داده است که در سال ۲۰۲۲ میلادی ۸۶ خبرنگار و دست اندرکار رسانه‌ای در سرتاسر جهان کشته شده اند.

بر اساس آمار یونسکو که روز دوشنبه ۱۶ جنوری (۲۶ جدی) ارایه شد سال گذشته به گونۀ اوسط در هر چهار روز یک خبرنگار کشته شده است.

بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ میلادی به گونۀ اوسط سالانه ۵۸ خبرنگار در سراسر جهان کشته شده بودند.

آدری ازولی، منشی عمومی یونسکو با نشر بیانیه‌ای گفته است: "پس از چند سال پیهم کاهش در کشتار خبرنگاران، افزایش جدید در شمار خبرنگارانی که در ۲۰۲۲ کشته شدند، نگران کننده است."

خانم ازولی گفت: "مقام‌ها باید تلاش‌هایی را برای توقف این جنایات روی دست گیرند و اطمینان حاصل کنند که عاملان آن مجازات شوند، زیرا بی‌اعتنایی عامل بزرگ در چگونگی این خشونت‌ها است."

یونسکو گفته است که در ۸۶ درصد موارد کشتار خبرنگاران هیچ کسی به عدالت کشانده نشده است.

انتقامجویی به خاطر گزارش‌دهی از جرایم سازمان یافته، منازعات مسلحانه یا افزایش افراط‌گرایی و پوشش مسایل حساس چون فساد، جرایم محیط زیست، سواستفاده از قدرت و تظاهرات از عوامل عمدۀ کشتار خبرنگاران بر شمرده شده است.

یونسکو گفته است که ۴۴ مورد که بیشتر از نصف موارد کشتار خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ است در امریکای لاتین و کشورهای کارایب صورت گرفته است. یک سوم کشتار خبرنگاران هم در بیرون از ساحات درگیر جنگ به وقوع پیوسته است.

مکسیکو به عنوان مرگبارترین کشور برای خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۹ مورد کشتار خبرنگاران را داشته و سپس اوکراین که درگیر جنگ با روسیه است با ده مورد و هایتی با نه مورد مرگ خبرنگاران، در صدر قرار دارند.

پیش از این مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر گزارشی گفته بود که وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ در این کشور به شدت وخیم شده و در این سال ۲۶۰ مورد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران ثبت شده است که هشت مورد کشتار خبرنگاران نیز شامل آن می‌باشد.

یونسکو دریافته است که حدود نصف خبرنگارانی که سال گذشته کشته شده اند، هنگام مرگ سرگرم انجام وظیفه نبوده یا در مسیر برگشت به خانه یا هم در اماکن عامه و جاهاییکه با پوشش و کار خبرنگاری شان ربط نداشته است، از بین رفته اند.

سازمان آموزشی، عملی و فرهنگی ملل متحد گفته است که با توجه به وضعیت موجود، "هیچ جای امنی برای خبرنگاران وجود ندارد، حتا در اوقات شخصی آنان."

یونسکو همچنین گفته است که فراتر از کشتار، خبرنگاران با "اشکال متعدد خشونت" به شمول "ناپدید شدن اجباری، اختطاف و زندانی شدن اجباری، آزار و اذیت، خشونت دیجیتلی، به ویژه علیه خبرنگاران زن" مواجه اند.

XS
SM
MD
LG