مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه هفتم اپریل (۱۸ حمل) به عنوان توبیخ روسیه به خاطر تهاجم آن کشور بر اوکراین و کشتار غیرنظامیان اوکراینی، به تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر این سازمان رای داد.
در رایگیری روز پنجشنبه از جمع ۱۹۳ عضو ملل متحد، ۹۳ عضو به حمایت از تعلیق عضویت روسیه رای داد و ۲۴ عضو دیگر در مخالفت با آن رای دادند. به همین ترتیب، ۵۸ عضو ملل متحد از دادن رای خودداری کردند.
برای تصویب تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر ملل متحد به حمایت از دو ثلث کشورهای رایدهنده نیاز بود، البته که تنها آرای موافق و مخالف شمارش شده و آرای ممتنع (کشورهایی که از دادن رای پرهیز کردند) شمار نمیشود.
ایران، سوریه، چین و اوزبیکستان از جمله کشورهایی بودند که رای منفی دادند. آذربایجان و ارمنستان از کشورهایی بودند که در رایگیری شرکت نکردند. عربستان و امارات متحدۀ عرب نیز از کشورهایی بودند که رای ممتنع دادند.
مقامها و مردم اوکراین گفته اند که نظامیان روسی پس از عقب نشینی از شهر بوچا دست به کشتار صدها غیرنظامی زده اند. تصاویر نشر شده از بوچا اجسادی با لباس ملکی را نشان میدهد که دستان آنان از پشت بسته شده است. اما روسیه کشتار غیرنظامیان در بوچا را انکار کرده است.
روسیه دومین کشوری است که عضویت آن در شورای حقوق بشر ملل متحد تعلیق میشود. پیش از این عضویت لیبیا در سال ۲۰۱۱ به خاطر خشونت نیروهای وفادار به معمرالقذافی، رهبر فقید آن کشور علیه معترضان مخالف حکومت، در شورای حقوق بشر ملل متحد تعلیق شده بود.
در قطعنامهای که امروز تصویب شد، به خاطر "نقش پیهم حقوق بشر و بحران بشری در اوکراین" به ویژه گزارشهای نقض حقوق بشر از سوی نظامیان روسیه ابراز نگرانی عمیق شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، روسیه پیش از این هشدار داده بود که هر کشوری که در این رایگیری رای موافق داده یا هم از دادن رای خودداری کنند، از سوی مسکو "غیردوست" پنداشته شده و با پیامدهایی در روابط دو جانبه با روسیه روبرو خواهند شد.
هرچند تصمیم اخیر ملل متحد در مورد روسیه الزام قانونی ندارد، اما چنین تصامیم پیام مهم سیاسی را فرستاده و نیز به انجام تحقیقات جواز میدهد.
بر این اساس، روسیه که یکی از اعضای پر سر و صدای شورای حقوق بشر ملل متحد بود، پس از تعلیق عضویت در این شورا اجازۀ صحبت و رایدهی را ندارد، اما دپلوماتهای روسی میتوانند در جلسات و مناظرات این شورا شرکت کنند.
شورای حقوق بشر ملل متحد، ماه گذشته با صدور قطعنامهای گفت که در مورد نقض حقوق بشر در اوکراین به شمول، احتمال ارتکاب جرایم جنگی، پس از تهاجم روسیه به آن کشور تحقیقات شود.
روسیه اتهامات مبنی بر کشتار غیرنظامیان در اوکراین را رد کرده و واسیلی نبنزیا، سفیر آن کشور در ملل متحد گفته است که در زمانی که بوچا، زیر تصرف نظامیان روسی بود "هیچ نوع خشونت حتا بر یک غیرنظامی هم اعمال نشده است."