ایالات متحده دو برادر را پس از نزدیک به دو دهه بدون هیچ اتهامی از زندان نظامی گوانتانامو به کشورشان بازگرداند.
عبدالربانی ۵۵ سال و محمد ربانی ۵۳ ساله در سال ۲۰۰۲ میلادی توسط مقامات پاکستان در زادگاهشان در شهر کراچی دستگیر شدند و سپس به اتهام مدیریت خانههای امن شبکهٔ القاعده به سرعت به زندان گوانتانامو انتقال داده شدند.
وزارت دفاع ایالات متحده ناوقت روز پنجشنبه با نشر اعلامیه گفت که این دو برادر بدون اتهام به ارتکاب جرم، به پاکستان برگشتانده شدند. پنتاگون گفته است که بازداشت این دو نفر "بیش از این ضرور'' نیست، زیرا آنان تهدید دوامدار برای امنیت ایالات متحده پنداشته نمیشوند.
بر اساس این اعلامیه، لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده، ماه گذشته کانگرس امریکا را از قصد خود برای بازگرداندن هر دو نفر به پاکستان مطلع کرد و خاطر نشان کرد که ایالات متحده الزامات انتقال را با مشورت پاکستان تکمیل کرده است.
این دو بردار پاکستانی تازهترین زندانیانیاند که از گوانتانامو، محبس نظامی ایالات متحده آزاد شدند. جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده تلاش میکند تا این زندان را مسدود کند.
پنتاگون در اعلامیهٔ خود گفته است که "ایالات متحده از تمایل حکومت پاکستان و سایر شرکا برای حمایت از تلاشهای دوامدار ایالات متحده با تمرکز بر کاهش مسوولانه جمعیت بازداشتیها و در نهایت بستن زندان گوانتانامو ستایش میکند."
پیش از این، یک زندانی دیگر پاکستانی به نام مجید خان که به نقشاش منحیث پیامرسان در شبکهٔ القاعده اعتراف کرده بود، پس از تکمیل کردن معیاد زندان، در اوایل ماه جاری میلادی از گوانتانامو رها شد و در بلیز، یکی از کشورهای ساحلی امریکای مرکزی، مسکن گزین شد. خان ۴۲ ساله پس از سپری کردن ۱۵ سال از این زندان آزاد شد.
پیشتر از این، سیفالله پراچا، شهروند پاکستانی که قدیمیترین محبوس زندان گوانتانامو پنداشته میشد،به تاریخ ۲۹ اکتوبر ۲۰۲۲ از این زندان آزاد و به کشورش انتقال داده شد. پراچا از سال ۲۰۰۳ تا زمان آزادیاش در سال ۲۰۲۲ در گوانتانامو به سر میبرد. او که به همکاری با شبکهٔ القاعده مظنون بود، هیچگاهی متهم نشد.
زندان گوانتانامو پس از حملات دهشت افگنی ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ بر ایالات متحده، در سال ۲۰۰۲ در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بش باز شد، زندانی که بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ زندانی-عمدتاً مظنونان حملات ۱۱ سپتمبر در آن نگهداری می شد. در حملات ۱۱ سپتمبر القاعده نزدیک به ۳۰۰۰ نفر در امریکا کشته شدند.
پنتاگون روز پنجشنبه گفت که با آزادی دو برادر پاکستانی، حالا ۳۲ زندانی در گوانتانامو به سر میبرند که میان آنان ۱۸ نفر شان واجد شرایط انتقال استند؛ نه نفر آنان زیر محاکمهٔ نظامی قرار دارند و دو نفر آنان محکوم شده اند.
گروههای حامی حقوق بشر از دیر مدت زمان از موجودیت زندان نظامی گوانتانامو انتقاد کرده و خواهان بسته شدن آن بوده اند. حامیان حقوق بشر گزارش داده اند که افراد مظنون در این زندان نه تنها شکنجه شده اند، بلکه بسیاری از آنان بدون اتهام و محاکمه برای مدت طولانی در این زندان به سر برده اند.