مقامات نظامی ایالات متحده روز جمعه پنجم اپریل (۱۷ حمل) گفته که امریکا و چین پس از دو سال برای نخستین بار در مورد مصوونیت در تعاملات نیروهای نظامی دو کشور گفتگو کردند.
از سرگیری گفتگوها میان نظامیان دو کشور پس از آن صورت گرفت که جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده و شی جینپینگ، همتای چینیاش در نومبر سال گذشته به از سرگیری ارتباطات میان نظامیان در حالی توافق کردند که تنشها میان واشنگتن و بیجینگ کاهش یافت.
رهبران دو کشور بار دیگر روز سهشنبه دوم اپریل در جریان یک تماس تیلفونی با هم صحبت کردند. قصر سفید گفته است که این تماس تیلفونی رهبران دو کشور بخشی از تلاشهای ایالات متحده برای حفظ "خط باز ارتباط به منظور مدیریت مسوولانه رقابت و جلوگیری از منازعه ناخواسته [میان ایالات متحده و چین ] است.''
فرماندهی ایالات متحده در اقیانوس هند و آرام با نشر اعلامیهای گفته است که نمایندگان نظامی امریکا و چین در جریان گفتگوهای شان که از سهشنبه تا پنجشنبه در ایالت هاوایی امریکا برگزار شد، به ایجاد گروه کاری نظامیان واشنگتن و بیجینگ توافق کردند.
بر اساس این اعلامیه، از قول ایان فرانسس، رییس هیات امریکا گفته است که این توافق "وسیله اصلی برای بحث مستقیم مصوونیت عملیات هوایی و دریایی میان نظامیان دو کشور میباشد."
فرانسس گفته است که ارتباطات مستقیم و واضح با نظامیان چین و سایر نیروهای نظامی در منطقه برای جلوگیری از حوادث بی نهایت مهم است.
گفتگوهای این هفته ادامه گفتگوها میان نظامیان امریکا و چین است که در سال ۱۹۹۸ میلادی میان مقامات امریکا و چین آغاز شد.
ایالات متحده در سالهای گذشته بارها حوادثی را برجسته کرده و گفته است که طیارهها و کشتیهای جنگی چین به گونه غیر مصوون در اطراف طیارهها و کشتیهای امریکا و متحدین آن عمل کرده است.
قبل از اینکه بایدن با شی در مورد از سرگیری گفتگوها میان نظامیان دو کشور صحبت کند، لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده، هشدار داده بود که حوادث میان امریکا و چین ممکن از کنترول خارج شود، به ویژه در نبود خط مستقیم ارتباط میان اردو ایالات متحده و چین.
قبل از این جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، به تاریخ ۱۵ نومبر ۲۰۲۳ با شی جینپینگ، رییس جمهور چین، در حاشیهٔ نشست همکاری اقتصادی آسیا-پسیفیک، در شهر سان فرانسیسکوی ایالت کالیفورنیا به احیای روابط نظامی و کاهش تنشها میان دو کشور توافق کرد.
روابط میان واشنگتن و بیجینگ همواره پر از فراز و نشیب بوده است و سال گذشته ایالات متحده در رابطه به آنچه که واشنگتن پرواز بالون جاسوسی چین بر فراز امریکا خواند، اعتراض کرد.
با وجود از سرگیری ارتباط میان نظامیان امریکا و چین، مخالفت میان دو کشور در مورد تایوان پا برجا باقی مانده است.
رییس جمهور چین به همتای امریکاییاش در ماه نومبر گفت که فرستادن تسلیحات به تایوان را متوقف کند، زیرا به گفتهٔ او، یکجا شدن این جزیره با سرزمین اصلی چین غیرقابل توقف است.
بیجینگ که بر تایوان ادعای مالکیت دارد، گزینهٔ الحاق به زور این جزیره را با قلمرو اصلی چین، رد نکرده است.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.
گروه