ایالات متحده امریکا و کیوبا پس از نزدیک به پنج و نیم دهه سردی روابط که از جنگ سرد ناشی می شد، امروز دو شنبه روابط دیپلوماتیک شان را از سر گرفتند.
در تازه ترین انکشاف سفارت کیوبا در واشنگتن دی سی در حضور وزیران خارجۀ دو کشور رسماً بازگشایی شد. پیشتر از این روابط دیپلوماتیک دو کشور در سطح دفتر علایق بود، نه سفارت.
در نخستین ساعات روز دو شنبه پرچم کیوبا در کنار پرچم سایر کشورهایی که ایالات متحده با آنها روابط دیپلوماتیک دارد، در مقر وزارت خارجۀ امریکا برافراشته شد.
با وصف عادی شدن روابط میان ایالات متحده و کیوبا، هنوز هم تفاوت های عمیق میان دو کشور باقیست و مسایل زیادی از جمله تحریم تجارت بر کیوبا باید حل شود.
هاوانا پافشاری دارد که واشنگتن باید تحریم های اعمال شدۀ تجارتی را بر آن کشور از میان بردارد، اما ایالات متحده خواستار بهبود حقوق بشر و تامین دیموکراسی در کیوبا است.
پیشینۀ تنش دیپلوماتیک
آغاز تنش: شورشیان طرفدار فیدل کاسترو به تاریخ ۱ جنوری ۱۹۵۹ قدرت را از فولجنسیو بتیستا دیکتاتور پیشین کیوبا در دست گرفت و بتیستا از آن کشور فرار کرد.
اما روابط میان هاوانا و واشنگتن زمانی رو به سردشدن نهاد که مقام های امریکایی از حکومت به رهبری کاسترو به خاطر محاکمه و اعدام طرفداران بتیستا انتقاد کرد.
در سال ۱۹۶۰ هاوانا پس از آن پالایشگاه های نفت ملکیت امریکا را در کیوبا جزء املاک دولتی آن کشور اعلام کرد که پالایشگاه های یادشده از تصفیۀ نفت روسی سر باز زدند. اندکی پس از آن تقریباً تمام تشبثات ایالات متحده در کیوبا ضبط شد.
بن بست: ایالات متحده در اکتوبر ۱۹۶۰ بر اکثر صادرات آن کشور به کیوبا تحریم وضع کرد و در جنوری ۱۹۶۱ روابط دیپلوماتیک خود را با هاوانا قطع کرد. سه ماه بعد، فیدل کاسترو کیوبا را کشور کمونیست اعلام کرد، درست یک روز پیش از آنکه گروه شبه نظامی کیوبا به حمایت ادارۀ استخبارات مرکزی ایالات متحده یا CIA تهاجم مسما به "عملیات خلیج خوکها" را به هدف سرنگون ساختن حکومت کاسترو به راه اندازند.
جلوگیری از مقابله: در اکتوبر ۱۹۶۲ پس از آنکه بن بست به میان آمده میان واشنگتن و هاوانا نزدیک بود جهان را وارد جنگ هسته یی کند، نیروهای امریکایی به منظور از میان برداشتن میزایل های هسته یی کیوبا که ساخت روسیه بود، برای یورش بر آن کشور آمادگی گرفتند.
جان اف کنیدی رئیس جمهور آن وقت ایالات متحده امریکا توافق کرد که به کیوبا حمله نشود و به این گونه از یک جنگ تمام عیار هسته یی جلوگیری کرد.
ناکامی در عادی سازی روابط: جیمی کارتر رئیس جمهور پیشین ایالات متحده امریکا در سال ۱۹۷۷ تلاش به عادی سازی روابط میان کیوبا و امریکا کرد. کارتر ماموریت های دیپلوماتیک دو کشور را دوباره ایجاد کرد و مذاکرات در مورد رهایی هزاران زندانی آغاز شد.
اما، مناقشات ناشی از ماموریت نظامی کیوبا در افریقا، تنش برخاسته از سیل مهاجرین کیوبایی به امریکا در سال ۱۹۸۰ و انتخاب رونالد ریگن به صفت رئیس جمهور ایالات متحده در سال ۱۹۸۱ به تلاشها برای عادی سازی روابط سیاسی دو کشور نقطۀ پایان گذاشت.
کیوبای تنها: در سال ۱۹۹۱ فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی وقت سبب بحران اقتصادی در کیوبا شد، اما آن کشور ابتدا تحت قیادت فیدل کاسترو و سپس به رهبری راول کاسترو ارشدترین فرمانده نظامی آن وقت کیوبا و رهبر کنونی آن کشور با وضعیت ایستادگی کرد.
مهاجران و زندانیان: روابط خصمانۀ کیوبا با مهاجران آن کشور که در ایالت فلوریدای ایالات متحده مستقر بودند، منجر به رویارویی دو کشور شد. در سال ۱۹۹۶، جت های کیوبایی دو طیارۀ گروه های نجات را سرنگون ساخت که پناهجویان سرگردان کیوبایی را از اقیانوس نجات می دادند.
ایالات متحده پنج تن از جاسوسان کیوبایی را در سال ۱۹۹۸ بازداشت کرد و کیوبا کمپاین جهانی را برای رهایی آنان راه انداخت. در دسمبر ۲۰۰۹، کیوبا، الن گروس قراردادی ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی را به اتهام خرابکاری بازداشت کرد.
انکشافات بی پیشینه: باراک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده و راول کاسترو رئیس جمهور کیوبا به تاریخ ۱۷ دسمبر ۲۰۱۴ اعلام کردند که روابط کامل دیپلوماتیک دو کشور اعاده می شود. هر دو رهبر توافق کردند که زندانیان به شمول الن گروس و سه عضو گروه پنج عضوی جاسوسان کیوبایی تبادله خواهند شد.
حکومت ایالات متحده به گونۀ رسمی کیوبا را از فهرست سیاه کشورهای حامی دهشت افگنان حذف کرد.
ایالات متحده و کیوبا یادداشت های دیپلوماتیک را تبادله کرده و هردو توافق کردند که به تاریخ ۲۰ جولای روابط دیپلوماتیک هر دو کشور به کلی اعاده شود.