ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۶ فبروری (۲۷ دلو) با قطعنامهٔ پیشنهادی شورای امنیت ملل متحد در خصوص توقف روند اعمار مسکونههای یهودی نشین در خاک فلسطینیان، اظهار مخالفت کرد.
در مسودهٔ این قطعنامه آمده است که اسراییل باید اعمار مسکونههای یهودینشین را در قلمرو اشغال شدهٔ فلسطینیها "به گونهٔ فوری و کامل" توقف دهد.
قرار است هفتهٔ آینده، شورای امنیت ملل متحد برای بحث در مورد تنشها میان اسراییلیها و فلسطینیان نشستی داشته باشد و در آن این قطعنامه که گفته میشود از سوی امارات متحده عرب تهیه شده است، پیشنهاد شود.
این در حالی است که واشنگتن و متحدیناش روز سه شنبه بر طرح اسراییل برای ساختن مسکونههای بیشتر در خاک فلسطینیها انتقاد کرده بود.
وزرای خارجهٔ ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا دو روز پیش گفتند که در مورد تصمیم حکومت اسراییل مبنی بر قانونی ساختن نه مسکونهٔ دیگر در سرزمین اشغال شدهٔ فلسطینیها "عمیقاً نگران" اند.
اما وزارت خارجهٔ امریکا واضح ساخت که ایالات متحده که حق ویتو دارد، از این قطعنامه حمایت نخواهد کرد.
ویدانت پتیل، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفت که معرفی این قطعنامه و اعلام حکومت اسراییل برای اعمار مسکونههای بیشتر، هر دو، در شرایط کنونی و جهت پیشرفت مذاکرات برای دست یافتن به راه حل ایجاد دو حکومت - اسراییل و فلسطین - موثر نیست.
اما او نگفت که اگر این قطعنامه به شورای ملل متحد معرفی شود، ایالات متحده برای جلوگیری از آن از حق ویتواش استفاده خواهد کرد یا نه. اگر چنین شود، این نخستن استفاده از حق ویتو تحت حکومت جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، خواهد بود.
این در حالی است که جو بایدن روسیه را به سوی استفاده از حق ویتواش در شورای امنیت ملل متحد متهم کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود که تمرکز واشنگتن در حمایت بر شرایطی مبذول است که برای راه حل ایجاد دو حکومت به آن نیاز است.
فرانس پرس گزارش داده است که ایالات متحده از دهها به اینسو برای حفاظت از اسراییل در مقابل قطعنامهها، ایستادگی کرده است.
پیش از این، تنها در آخرین هفتههای حکومت براک اوباما، رییس جمهور پیشین امریکا، واشنگتن با رای ممتنع اجازه داد که قطعنامهای تصویب شود که در آن از اسراییل خواسته شده بود تا فعالیتهای مسکونهسازی خویش را متوقف سازد.
مقامات امریکایی امیدواراند که فشارهای کشورهای عرب مانند امارات متحده عرب، بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل را به میانهروی ترغیب کند، فردی که عادی سازی روابط شماری از کشورهای عرب با اسراییل را از دست آوردهای کلیدیاش عنوان میکند.
مسودهٔ قطعنامه "تایید میکند که ایجاد مسکونهها توسط اسراییل بر قلمرو فلسطینی که از سال ۱۹۶۷ به اینسو اشغال شده، به شمول شرق بیت المقدس، هیچ اعتبار حقوقی نداشته و تخطی آشکار از قوانین بین المللی است."
این قطعنامه همچنان تلاشها برای الحاق، به شمول تصامیم و اقدامات اسراییل در خصوص مسکونهها را تقبیح کرده و خواهان لغو فوری آن است.
دپلوماتها میگویند که شورای امنیت ملل متحد دوشنبه آینده تشکیل جلسه میدهد، اما واضح نیست که مسودهٔ این قطعنامه در آن به رای گیری گذاشته خواهد شد یا نه.