حکومت ایالات متحده، چین را به راه اندازی "عملیات گستردۀ جاسوسی" در امریکا متهم کرده و به بیجینگ دستور داده است که در مدت سه روز قنسولگری خود را در ایالت تکزاس امریکا ببندد.
مورگن اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده که وزیر خارجۀ امریکا را در سفر به دنمارک همراهی میکرد، روز چهارشنبه ۲۲ جولای (اول اسد) به خبرنگاران گفت: "به منظور حفاظت از ملکیت فکری و معلومات خصوصی امریکاییان، دستور انسداد جنرال قنسولگری جمهوری خلق چین را در شهر هیوستن داده ایم".
در ماههای اخیر روابط ایالات متحدۀ امریکا و چین به دلیل مسایل تجارتی، همهگیری کروناویروس، پالیسیهای چین در هانگ کانگ، شینژیانگ و بحیرۀ جنوب چین به شدت پرتنش شده است.
خانم اورتگاس اضافه کرد که بر اساس کنوانسیون ویانا، سفارتخانهها و قنسولگری دولتها مکلف اند تا در امور داخلی دولتهای میزبان مداخله نکنند. اما از ارایۀ جزییات در مورد مداخلۀ چین پرهیز کرد.
وزارت خارجۀ امریکا در بیانیۀ دیگر گفته است که چین در سالهای اخیر به "جاسوسی گسترده و عملیات نفوذی" در سرتاسر ایالات متحده دست زده است. در بیانیه آمده است: "مقیاس و محدودۀ این فعالیتها در چند سال اخیر به گونۀ محسوس افزایش یافته است."
رسانههای محلی تکزاس گزارش دادند که شام سه شنبه ۲۱ جولای، برخی اسناد در داخل سطلهای آهنین زباله در صحن حویلی قنسولگری آتشزده میشد که در اثر بلند شدن دود آن پولیس و کارمندان اطفاییه به محل رسیدند.
پولیس شهر هیوستن در یک پیام تویتر نگاشته است که پس از بلند شدن دود، پولیس و کارمندان اطفاییه به محل اعزام شدند اما "به آنان اجازۀ ورود به ساختمان داده نشد".
اقدامات اخیر ایالات متحده مایۀ خشم بیجینگ شده است و وزارت خارجۀ چین آن را "خشونتآمیز و غیرقابل توجیه" خوانده است.
وانگ وینبین، سخنگوی وزارت خارجۀ چین روز چهارشنبه در یک کنفرانس خبری گفت که این اقدام "تحریک آمیز یک جانبۀ سیاسی" واشنگتن، روابط چین- ایالات متحده را خراب خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجۀ چین هشدار داد: "ایالات متحده را ترغیب میکنیم که فوراً تصمیم نادرست خود را برگرداند، یا اینکه چین به گونۀ قطع پاسخ مناسب و ضروری خواهد داد."
سخنگوی وزارت خارجۀ چین گفت: "این تحریک یک جانبۀ سیاسی که از سوی ایالات متحده راه اندازی شده است، جداً قوانین بین المللی را نقض میکند.