ایالات متحده گفته است که از احتمال توسل روسیه به اسلحۀ هستهای در جنگ اوکراین "نگرانی فزاینده" دارد و روسیه گفته است که جلوگیری از جنگ هستهای در "صدر اولویت" جهان باید قرار داشته باشد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید روز چهارشنبه دوم نومبر (۱۱ عقرب) در پیوند به گزارشها در مورد نشست مقامهای ارشد روسی و بحث آنان در مورد استعمال اسلحۀ هستهای گفت: "نگرانی عمیق و فزاینده داریم...ایالات متحده این موضوع را جدی میگیرد."
پیش از این روزنامۀ نیویارک تایمز بدون ذکر نام، از قول مقامهای امریکایی گزارش داده بود که مقامهای ارشد نظامی روسیه به تازگی در مورد زمان و چگونگی استعمال احتمالی اسلحۀ هستهای تکتیکی در جنگ اوکراین صحبت کرده اند. بر اساس این گزارش، ولادیمیر پوتین در این بحث حضور نداشته است.
با اینحال، کربی تصریح کرد که واشنگتن تا حال هیچ نشانهای را نمیبیند که حاکی از آمادگی روسیه برای استعمال اسلحۀ هستهای باشد.
در همین حال، وزارت خارجۀ روسیه گفته است که جلوگیری از رویارویی قدرتهای هستهای که میتواند "پیامدهای فاجعهباری" داشته باشد، باید در "صدر اولویت" جهان قرار گیرد.
وزارت خارجۀ روسیه گفته است: "در وضعیت دشوار و آشفتۀ کنونی به کلی متقاعد استیم که – پیامد اقدامات غیرمسوولانه و بیشرمانه به هدف تضعیف امنیت ملی ما است – اولویت عمده جلوگیری از هرگونه برخورد نظامی میان قدرتهای هستهای است."
مسکو با نشر اعلامیهای و بدون ذکر نام کشور مشخصی، از قدرتهای هستهای خواسته است تا از "تلاشهای خطرناک برای تجاوز بر علایق حیاتی یکدیگر دست بردارند."
در این اعلامیه آمده است که روسیه به شدت باورمند است که جنگ هستهای برندهای ندارد و نباید چنین جنگی شعلهور شود. مسکو همچنین مدعی شده است که مرام هستهای روسیه "ماهیت کاملاً دفاعی" دارد و به کرملین تنها در صورتی اجازۀ توسل به این اسلحه داده میشود که روسیه هدف تهاجم هستهای قرار گیرد یا "موجودیت" این کشور با تهدید روبرو شود.
پیش از نشر این اعلامیه، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین صبح چهارشنبه گفت که رسانههای غربی "عمداً موضوع استعمال تسلیحات هستهای" را در میان میکشند. او گزارش نیویارک تایمز را "بسیار غیرمسوولانه" خواند و گفت که مسکو "کوچکترین نیت برای انجام چنین چیزی" ندارد.
مسکو بار بار گفته است که آن بخشهای قلمرو اوکراین که به روسیه ملحق شده است، بر اساس دوکتورین هستهای روسیه، محفوظ شده است.
در اعلامیۀ وزارت خارجۀ روسیه از قدرتهای بزرگ هستهای – ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و چین – خواسته شده است تا "برای حل این وظیفۀ مهم با هم کار کنند."
پیش از این چندین مقام ارشد روسی آشکارا گفته بودند که در شرایط خاص، به ویژه زمانی که حس شود که تمامیت ارضی روسیه تهدید میشود، مسکو در جنگ اوکراین اسلحۀ هستهای استعمال خواهد کرد.
در تازهترین مورد چنین تهدیدات، دیمیتری میدویدیف، رییس جمهور پیشین روسیه و عضو ارشد برحال شورای امنیت ملی آن کشور گفت که تلاش اوکراین برای تصرف مجدد منطقۀ دونباس و کریمیه "تهدیدی به موجودیت دولت ما" تلقی شده میتواند که به گفتۀ وی "دلیل مستقیم" برای توسل به بازدارندۀ هستهای روسیه بوده میتواند.
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی قصر سفید در ماه سپتمبر گفت که ایالات متحده از "سطوح بسیار بلند پیامدهای فاجعهبار" استعمال تسلیحات هستهای هشدار داده است.
جوسیپ بوریل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تاریخ ۱۳ اکتوبر هشدار داد که اگر پوتین در جنگ اوکراین به استعمال اسلحۀ هستهای متوسل شود، نیروهای روسی "تار و مار" خواهند شد.