ایالات متحده و اتحادیه اروپا از نزدیک در حال بررسی واکنش ایران به پیشنهاد نهایی برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ استند.
مذاکرات غیرمستقیم و وقفه یی ایران و ایالات متحده در مورد احیای این توافق، از ماه اپریل ۲۰۲۱ بدینسو ادامه داشته است.
پس از آن که ایران روز سه شنبه ۱۶ اگست (۲۵ اسد) پاسخ کتبی به پیشنهاد میانجیگران اتحادیه اروپا ارایه کرد، حکومت ایالات متحده گفته است که با شرکای اروپایی خود در تعامل است تا از نزدیک پاسخ تهران را تحت بررسی قرار دهد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده گفت که با اتحادیه اروپا در این موضوع موافق است که آنچه میشد در مذاکرات غیرمستقیم با ایران در ۱۶ ماه گذشته بحث شود، مورد مذاکره قرار گرفته است و اینکه بودن توافق هستهای یا برنامه جامع اقدام مشترک نسبت به نبود آن بهتر است.
آقای پرایس افزود: "ما به این موضوع نه از دیدگاه سیاست، بلکه از دیدگاه امنیت ملی نگاه میکنیم. و مطمین هستیم که بازگشت متقابل به پابندی به توافق هستهای بهترین و واقعا موثرترین وسیله برای محدود کردن مجدد و دایمی برنامه هستهای ایران است".
دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریمهای فلج کنندهای را علیه ایران اعمال کرد. ایران فعالیتهای هستهای خود را از سر گرفت و گفت که این برنامه فقط برای اهداف صلحآمیز است.
به باور رافایل ماریانو گروسی، رییس اداره بینالمللی انرژی اتمی، برنامه هستهای تهران در سال ۲۰۲۲ با برنامه سال ۲۰۱۵ بسیار متفاوت است.
او گفت: "فکر میکنم همه این را میدانند، از ایرانیها شروع میشود، که میگویند تلاشها و پیشرفتهای شگفتانگیزی دارند، و برنامه خیلی و بسیار سریع به جلو میرود، و نه تنها جلوتر، بلکه به اطراف آن نیز به پیش میرود، و در حال رشد به سوی جاه طلبی و ظرفیت میباشد. "
الکس واتانکا مسوول برنامۀ ایران در موسسه شرقمیانه در واشنگتن، یکی از کارشناسان برجستۀ امور ایران به صدای امریکا گفت که منابع او در ایران نسبت به احیای توافقنامۀ هستهای خوشبین اند.
او علاوه کرد که از زمان آغاز این مذاکرات در ماه اپریل ۲۰۲۱، این "خوشبینانهترین لحنی" است که از مقامهای تهران شنیده است.
آقای وتانکا می گوید که پیامدهای حملۀ روسیه به اوکراین، ایران را بیش از هر زمان دیگری مشتاق لغو تحریمها کرده است.
او گفت: "این در حال حاضر فرصتی است برای فروش بیشتر تیل، به دلیل آنچه اروپا از نظر بحران انرژی با آن مواجه است و آن را به یک فرصت مناسب برای آنها [ایران] تبدیل میکند - آنها [ایرانی ها] مشتاق فروش تیل استند. آنها به شدت به پول نیاز دارند."
موضوع دیگر آزادی امریکایی هایی است که در ایران توقیف اند. انتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده روز سهشنبه به دوسیه سیامک نمازی امریکایی ایرانی تبار اشاره کرد و گفت، نمازی ۲۵۰۰ روز است که بدون موجب در ایران در بازداشت به سر می برد.
مایکل مک کال، عضو جمهوری خواه کانگرس ایالات متحده به صدای امریکا گفته است که بر خلاف توافق اولیه در سال ۲۰۱۵، آزادی امریکایی های بازداشت شده باید بخشی از هر توافق جدیدی با ایران باشد.
او گفت: "اداره بایدن باید اطمینان حاصل کند که هریک از گروگان های امریکایی در ایران به خانه خویش باز می گردد. این امریکایی های بی گناه سالها اتهامات نادرست، شرایط اسفبار و جدایی از عزیزان خود را تحمل کرده اند.
رسانه های ایرانی روز چهارشنبه به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه آنکشور گزارش دادند که ایران آماده مبادله زندانیان با ایالات متحده می باشد.