جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده و یون سوک یول، رییس جمهور کوریای جنوبی روز چهارشنبه ۲۶ اپریل (ششم ثور) توافقی را امضا میکنند که طرح استقرار زیردریاییهای مجهز با تسلیحات هستهای ایالات متحده در آبهای کوریای جنوبی نیز شامل آن است.
در ۴۰ سال گذشته این نخستین بار است که این جنگ افزار امریکایی در اطراف شبه جزیرهٔ کوریا مستقر میشود که به گفتهٔ مقامهای ارشد حکومت ایالات متحده، نشانهٔ حمایت واشنگتن از سیول در برابر تهدید هستهای کوریای شمالی است.
سه مقام ارشد ادارهٔ بایدن که نخواستند نامهای شان در این گزارش ذکر شود به خبرنگاران گفتند که دستیاران آقای بایدن و یون از ماهها روی این طرح کار کرده اند و قرار است امروز در جریان سفر یون از واشنگتن، قراردادی در این مورد میان دو کشور امضا شود.
این توافق به هدف کاهش هراس کوریای جنوبی از تهاجم تسلیحات هستهای کوریای شمالی و جلوگیری از آغاز مجدد برنامه هستهای کوریای جنوبی که تقریباً ۵۰ سال پیش پس امضای معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای متوقف شده بود، امضا خواهد شد.
مقامات امریکایی گفته اند که واشنگتن و سیول استراتیژی واکنش هستهای خود را، در صورت حملهٔ هستهای کوریای شمالی، عمیقتر هماهنگ خواهند کرد، اما کنترول عملیاتی چنین تسلیحات به دست ایالات متحده باقی مانده و هیچ سلاح هستهای در سواحل کوریای جنوبی مستقر نخواهد شد.
این توافق همچنین بر تقویت تمرینات مشترک و ادغام بیشتر و بهتر نظامیان کوریای جنوبی در این تمرینات تاکید خواهد کرد.
افزون بر آ ن، کوریای جنوبی تعهد خود را به معاهدهٔ منع گسترش تسلیحات هستهای که توسط چندین قدرت بزرگ هستهای و غیر هستهای امضا شده است، تجدید خواهد کرد.
یون از دیر زمانی خواستار استقرار بیشتر بمافگنها، کشتیهای طیاره بردار و زیردریاییهای هستهای ایالات متحده در کوریای جنوبی بوده زیرا او میخواهد پاسخ قاطعتری به تهدیدات کوریای شمالی داشته باشد.
در جریان جنگ سرد در اواخر دههٔ ۱۹۷۰ زیردریاییهای مجهز با میزایلهای بالستیک هستهای ایالات متحده مکرراً از بنادر کوریای جنوبی بازدید میکردند و ایالات متحده صدها کلاهک هستهای در کوریای جنوبی داشت.
اما در سال ۱۹۹۱ ایالات متحده تمام تسلیحات هستهای خود را از شبه جزیرهٔ کوریا خارج کرد و سال بعد سیول و پیونگیانگ بیانیهٔ مشترکی را امضا کردند و متعهد شدند که هیچ کدام به "آزمایش، تولید، دریافت، نگهداری، ذخیره، استقرار و نگهداری تسلیحات هستهای" مبادرت نخواهند ورزید.
ز آنجاییکه کوریای شمالی در طی سالهای متمادی اعلامیهٔ مشترک را مکرراً نقض کرده است، تقاضای کوریای جنوبی به بازگرداندن تسلیحات هستهای ایالات متحده به این کشور افزایش یافته است.
یکی از مقامات ادارهٔ بایدن هشدار داد که "کاملاً واضح است" که هیچ برنامهای از سوی ادارهٔ بایدن برای "بازگرداندن تسلیحات تکتیکی یا هر نوع سلاح هستهای دیگر به شبه جزیرهٔ کوریا" وجود ندارد.
افزایش تهدیدات هستهای کوریای شمالی، و نگرانی در مورد افزایش حضور نظامی و اقتصادی چین در منطقه، ادارهٔ بایدن را وادار به گسترش اتحاد آسیایی خود کرده است و واشنگتن توجه زیادی به متحدانی چون کوریای جنوبی، جاپان و فلیپین مبذول داشته است. قرار است آقای بایدن هفتهٔ آینده از رییس جمهور فلیپین در قصر سفید پذیرایی کند.
کوریای شمالی سال گذشته بارها تسلیحات بالستیک و قارهپیمای خود را آزمایش کرد و درحال گسترش زرادخانهٔ هستهای خود بوده است. این در حالی است که چین و روسیه بارها سد تلاش امریکا برای تشدید تحریمها علیه پیونگیانگ شده اند.
انتظار می رود علاوه بر بازدارندگی هستهای، بایدن و یون در مورد جنگ جاری روسیه در اوکراین نیز گفتگو کنند. ادارهٔ بایدن از کوریای جنوبی برای ارسال حدود ۲۳۰ میلیون دالر کمک بشردوستانه به کیف تمجید کرده است، اما خواهان ایفای نقش مهمتر سیول در کمک به اوکراینیها برای عقب راندن روسیه میباشد.