لینک های دسترسی

Breaking News

امریکا، بریتانیا،‌ فرانسه و آلمان به ایران: با ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی همکاری کنید


پس از آن که ادارهٔ بین المللی انرژ‌ی اتمی با تصویب قطعنامه‌ای رسماً بر تهران انتقاد کرد، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان از ایران خواستند تا مکلفیت‌های حقوقی‌اش را انجام داده و با این ادارهٔ ملل متحد همکاری کند.

وزرات‌خانه‌های این چهار کشور امروز هشتم جون (۱۸ جوزا) با نشر بیانیهٔ مشترکی از قطعنامهٔ ادارهٔ‌ بین المللی انرژی اتمی در مورد پاسخ‌دهی به همکاری‌ناکافی ایران با این اداره در خصوص مسایل جدی و گستردهٔ نظارتی پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای این کشور، استقبال کردند.

منابع دپلوماتیک گفته اند که این قطعنامه که توسط این چهار کشور معرفی شده و با اکثریت آرا توسط شورای اراکین شورای ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی تصویب شد، پیام واضحی را به ایران می‌فرستد که باید به مکلفیت‌های نظارتی‌اش عمل کرده و توضیحات قابل اعتبار را در این خصوص ارایه کند.

در بیانیهٔ مشترک امریکا،‌ بریتانیا، فرانسه و آلمان از ایران خواسته شده است که ضمن ارایه توضیحات روشن، مشکلات موجود را بدون هر گونه تاخیر حل کند.

واکنش‌ها

وزارت خارجه ایران در بیانیه‌ای هشدار داد که تصویب قطعنامه یادشده که "بر اساس گزارش شتابزده و غیر متوازن مدیرکل آژانس و مبتنی بر اطلاعات دروغین و ساختگی رژیم صهیونیستی صورت گرفته است، نتیجه ای جز تضعیف روند همکاری و تعاملات جمهوری اسلامی ایران با آژانس در بر نخواهد داشت".

در بیانیهٔ وزارت خارجهٔ ایران که خبرگزاری ایرنا نشر کرده، آمده است در واکنش به این اقدام "گام های عملی متقابلی را اتخاذ نموده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غیرفعال سازی دوربین های فرا پادمانی (کمره‌های نظارتی) از جمله آنهاست".

ایران امروز گفت که ساعاتی پیش از تصویب این قطعنامه، برخی از کمره‌های نظارتی این اداره در تاسیسات هسته‌ای‌اش را قطع کرد زیرا این کمره ها بر اساس حسن نیت نصب شده بود، اما ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی گفته است موجودیت این کمره‌ها از مکلفیت‌های ایران محسوب می‌شود.

تهران نگفته است که چه تعداد کمره‌ها را خاموش کرده، اما گفته است که ۸۰ در صد این کمره‌ها بر اساس توافق نظارتی فعالیت دارد و فعالیت این کمره‌ها ادامه خواهد داشت.

وزارت خارجهٔ امریکا این اقدام ایران را تاسفبار و در خصوص احیای توافقنامهٔ هسته‌ای سال ۲۰۱۵ غیرموثر خواند.

در بیانیه‌‌های جداگانه، عربستان سعودی و اسراییل رقیب‌های منطقوی ایران، نیز گفته اند که از تصمیم ادارهٔ انرژی اتمی ملل متحد استقبال می‌کند، اما روسیه و چین در مخالفت با آن رای دادند.

این در حالی است که ادارهٔ بین المللی انرژی هسته‌ای در مورد آثار از یورانیم غنی‌شده که در گذشته در سه دستگاه هسته‌ای تهران یافت شده بود اظهار نگرانی کرده گفت که ایران قبلاً در این مورد معلومات ارایه نکرده بود.

مذاکرات برای احیای توافقنامهٔ هسته‌ای ۲۰۱۵ در حالی با بنبست مواجه شده است که مذاکره کنندهٔ ارشد ایالات متحده گفته است به نظر می‌رسد این مذاکرات ناکام شود.

راب مالی که از بیش از یک سال به اینسو مذاکرات غیرمستقیم با ایران را در ویانا به پیش می‌برد، چندی پیش به قانونگذاران امریکایی گفت که ادارهٔ جوبایدن، رییس جمهور ایالات متحده، هنوز هم از توافقنامهٔ هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران حمایت می‌کند و آماده است در صورت توافق، تعزیرات را رفع کند.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش‌های فرانس‌پرس و ایرنا استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG