جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، و رهبر حزب کمونیست ویتنام، امروز ۱۰ سپتمبر (۱۹ سنبله) در هانوی، پایتخت ویتنام، بر تعمیق روابط دوجانبه و همکاری تدارکات استراتیژیک توافق کردند.
رییس جمهور ایالات متحده برای ملاقات با وین فو چاو، رهبر ویتنام و امضای "مشارکت استراتیژیک همهجانبه" که بلند ترین سطح روابط دپلوماتیک ویتنام است، به این کشور سفر کرده است.
یکی از اهداف این سفر بایدن کسب حمایت علیه نفوذ در حال رشد دپلوماتیک چین و به دست آوردن تدارکات منابعی است که از رهگذر استراتیژی با اهمیت پنداشته میشود.
رییس جمهور امریکا در جریان ملاقات با رهبر ویتنام گفت: "این میتواند حتا آغاز یک عصر همکاری بزرگتر باشد. ویتنام و ایالات متحده شرکای مهم در زمانی است که من آنرا بسیار جدی میخوانم."
بایدن افزود که هر دو کشور همکاریهای خویش را در بخش تکنالوژیهای حیاتی در حال ظهور، به ویژه ایجاد زنجیرهٔ اکمالاتی نیمههادیها (semiconductor) تعمیق میبخشند.
چاو از رییس جمهور امریکا برای نقشاش در بهبودی روابط میان دو کشور ابراز سپاس کرده گفت که کشوراش برای تطبیق توافقنامهٔ جدید سختکوشی خواهد کرد.
پیش از این، جان فینر، معاون مشاور امنیت ملی ایالات متحده گفته بود که مذاکرات میان دو کشور دربرگیرندهٔ اکمالات منرالهای نادری نیز خواهد بود که از آن در وسایل با تکنالوژی بلند، مانند تلیفونهای هوشمند و بطری موترهای الکترونیک، کار گرفته میشود.
ایالات متحده گفته است که پس از چین، ویتنام بزرگترین ذخایر این منرالهای نادر را دارد.
با وجود آنکه ویتنام نمیخواهد میان امریکا و چین، از یک جانب طرفداری کند، اما این کشور با امریکا در مورد نفوذ در حال رشد چین در آبهای مورد منازعهٔ جنوب چین، نگرانی مشترک دارد.
پیش از این، نیویارک تایمز گزارش داده بود که ویتنام به گونهٔ سری و برخلاف تعزیرات امریکا، از روسیه تسلیحات خریداری میکند.
حقوق بشر
رییس جمهور امریکا گفت که در جریان ملاقات با رهبر ویتنام، در مورد وضعیت حقوق بشری در این کشور بحث کرد و رهبر این کشور تعهد کرد که در این رابطه به مباحث ادامه خواهند داد.
ویتنام سابقهٔ توام با خشونت حقوق بشری دارد. منتقدین حکومت این کشور با ارعاب، آزار و اذیت و زندانی شدن در محاکم غیرعادلانه مواجه اند.
دیدبان حقوق بشر گفته است که گزارشهایی در مورد اعتراف گرفتن به زور شکنجه از مظنونین توسط پولیس نیز در این کشور وجود دارد.
گروه