در پی افزایش تنش میان اقلیت صربتبار کوزوو با پولیس این کشور و استقرار نیروهای نظامی صربستان در مرز، قصر سفید از حکومت صربستان خواست تا به منظور تنشزدایی نیروهای نظامی خود را از مرز کوزوو عقب براند.
قصر سفید هشدار داد که صربستان پس از درگیریهای مرگبار هفتهٔ گذشته در عبادتگاهی در شمال کوزوو، تانکها و توپخانههای پیشرفتهای را در مرز با کوزوومستقر کرده است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید به خبرنگاران گفت: "ما استقرار نظامی گستردهٔ صربستان در امتداد مرز با کوزوو را زیر نظر داریم."
کربی افزود که ایالات متحده شاهد استقرار بیپیشینهای تانکها، توپخانه، واحدهای پیادهٔ میکانیزه صربستان در امتداد مرز با کوزوو بوده و آنرا "پیشرفت بسیار بیثبات کننده" خواند.
سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید گفت که استقرار نیروها از هفتهٔ گذشته آغاز شده، اما هدف آن هنوز مشخص نیست. او افزود: "ما از صربستان می خواهیم که این نیروها را از مرز دور کند."
کوزوو در سال ۲۰۰۸ استقلال خود را از صربستان اعلام کرد. اما صربستان، چین و روسیه کوزوو را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند.
از جمعیت حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفری کوزوو، ۹۲ درصد البانیایی تبار و تنها ۶ درصد صرب هستند.
تنشهای قومی در کوزوو در پی انتخابات شاروالها در ماه می گذشته بالا گرفت.
صربتباران از شرکت در این انتخابات خودداری کردند و دولت کوزوو برای مناطق صربنشین شاروالان البانیاییتبار انتخاب کرد.
کربی افزود که انتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در یک تماس تلیفونی با الکساندر ووچیچ، رییس جمهور صربستان، خواستار "کاهش تنش فوری و بازگشت به گفتگو" شد.
به گفتهٔ آقای کربی جک سولیوان، مشاور امنیت ملی امریکا نیز با صدراعظم کوزوو در این مورد صحبت کرده است.
رییس جمهور صربستان در صحبت با خبرنگاران استقرار نیروها در مرز با کوزوو را رد نکرد، اما ادعاها مبنی بر آماده باش نیروهای کشورش را رد کرد.
ووچیچ گفت: "من دروغ هایی را که در مورد بالاترین سطح آمادگی جنگی نیروهای ما صحبت می کنند رد کرده ام، زیرا من آن را امضا نکرده ام و دقیق نیست. ما حتی نیمی از نیروهایی که دو یا سه ماه پیش داشتیم را نداریم."
درگیری های هفتهٔ گذشته زمانی آغاز شد که افراد مسلح صربتبار به یک گزمهٔ پولیس کوزوو در چند کیلومتری مرز با صربستان حمله کرد و یک افسر پولیس کوزوو را کشتند.
سپس دهها مهاجم در یک عبادتگاه مسیحیان ارتودوکس سنگر گرفتند و با پولیس درگیر شدند. این درگیری حدود یک ساعت دوام کرد که در آن سه مرد مسلح کشته و سه نفر دستگیر شدند.
حکومت کوزوو بلگراد را به حمایت از عملیات متهم کرد، اما یکی از اعضای یک حزب سیاسی صربتباران کوزوو مسوولیت رهبری این حمله به عهده گرفت.
اما کربی گفت که این حمله بسیار پیچیده طراحی شده بود و در آن افراد آموزش دیده با ۲۰ موتر، تجهیزات و سلاح های پیشرفته نظامی اشتراک کرده بودند.
او گفت: "این نگران کننده است. به نظر نمیرسد که فقط یک دسته از افراد جمع شوند تا این کار را انجام دهند."
در همین حال در پی افزایش تنشها در مرز کوزوو و صربستان، پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) روز جمعه ۲۹ سپتمبر (هفتم میزان) اعلام کرد که نیروهای حافظ صلح خود را در کوزوو افزایش میدهد.
ینس استولتنبرگ، منشی عمومی ناتو گفت که "اعزام نیروهای اضافی را برای رسیدگی به وضعیت فعلی مجوز داده است".
استولتنبرگ افزود: "ما همیشه تمام اقدامات لازم را برای حفظ امنیت، مصوونیت و آزادی حرکت برای همه مردم ساکن در کوزوو انجام خواهیم داد."
او جزییاتی در مورد شمار نیروهای اضافی ارایه نکرد، اما وزارت دفاع بریتانیا گفته است که واحدی متشکل از ۵۰۰ تا ۶۵۰ سرباز را در اختیار نیروهای حافظ صلح قرار خواهد داد.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس پرس استفاده شده است.
گروه