لینک های دسترسی

Breaking News

امریکا از توافق صلح میان آذربایجان و ارمنستان استقبال کرد


وزیر خارجهٔ ایالات متحدهٔ امریکا روز جمعه ۱۴ مارچ (۲۴ حوت)‌ از پایان مذاکرات میان ارمنستان و آذربایجان که منجر به توافق صلح میان دو کشور شده است، استقبال کرده و گفته است که این توافق نه تنها منازعه چند دهه میان دو کشور را پایان می‌دهد، بلکه سبب رفاه مردم دو کشور و جهان صلح‌آمیز‌تر می‌شود.

مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ امریکا، با نشر اعلامیه‌ای با اشاره به توافق صلح میان دو کشور گفته است: "این برای هر دو کشور فرصتی است تا در راستای دیدگاه رییس جمهور ترمپ برای جهان صلح‌آمیز‌تر، صفحهٔ منازعهٔ چندین دههٔ گذشته را ورق بزنند. حالا زمان تعهد به صلح است. امضا و تصویب معاهده و آغاز دوره جدیدی از رفاه برای مردم قفقاز جنوبی است."

این اعلامیهٔ وزارت خارجهٔ امریکا یک روز پس از آن صادر شد که مقامات آذربایجان و ارمنستان گفتند که مذاکرات را برای حل تنش‌های که از ده‌ها به این‌سو ادامه داشت، به پایان رسانیده و هر دو جانب روی متن یک پیمان احتمالی صلح توافق کرده اند.

توافق روی عادسازی روابط یک پیشرفت عمده در منطقه خواهد بود.

باکو و ایروان برای کنترول منطقهٔ قره باغ که باشندگان آن ارمنی بودند، اما خاک آن مربوط آذربایجان می‌شد، دو بار با هم جنگیدند.

آذربایجان و ارمنستان پیش از این نیز به کرات گفته بودند که به یک توافق همه جانبهٔ صلح نزدیک شده اند، اما هر بار مذاکرات برای دست یابی به اجماع روی مسودهٔ توافقنامه ناکام مانده بود.

ارمنستان همچنان سال گذشته، کنترول چهار قریه‌ای مرزی را به آذربایجان تسلیم داد که در دهه‌های گذشته تصرف کرده بود.

پس از آن که آذربایجان کنترول قره باغ را به دست گرفت، بیش از ۱۰۰ هزار ارمنی که در این منطقه زندگی می‌کردند، به ارمنستان فرار کردند.

آذربایجان و ارمنستان از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوری روی کنترول منطقهٔ قره‌باغ باهم نزاع داشته و دوبار - در دههٔ ۱۹۹۰ و سال ۲۰۲۰- با هم جنگیدند.

جنگ شش هفته‌ای سال ۲۰۲۰ جان بیش از ۶۵۰۰ نفر از نیروهای امنیتی دو جانب را گرفت و سر انجام، با میانجی‌گری مسکو و استقرار حدود ۲۰۰۰ نیروی حافظ صلح روسیه در منطقه، پایان یافت.

قره‌باغ به گونۀ کامل در داخل خاک آذربایجان قرار داشته و از سوی جامعۀ بین‌المللی به عنوان قلمرو آذربایجان به رسمیت شناخته شده است.

گروه

XS
SM
MD
LG