لای چینگ تی، رییس جمهور تایوان، در جریان سفرش به کشورهای اقیانوس آرام در ایالت هاوایی ایالات متحده توقف کرده و خطاب به مقامات امریکایی گفت که "برای جلوگیری از جنگ باید در کنارهم مبارزه کنیم."
این سفر رییس جمهور تایوان، خشم چین را برانگیخته است.
تایوان با تهدید دایمی حمله نظامی چین مواجه است، زیرا بیجینگ این جزیره را بخشی از قلمرو خود میداند و به طور منظم جتهای جنگی را به پرواز درآورده و کشتی های جنگی را در اطراف تایوان مستقرمیکند.
رییس جمهور تایوان در ضیافت شام در ایالت هاوایی گفت که "جنگ هیچ برنده ای ندارد." او در مراسم خاص با فرش سرخ، از سوی مقامات دولتی، سیاستمداران، اعضای کانگرس و شماری از تایوانیهای مقیم خارج استقبال شد.
در این گردهمایی پرچمهای ایالات متحده و ایالت هاوایی به رییس جمهور تایوان اهدا شد و وی آنرا "نماد دوستی درازمدت میان تایوان و ایالات متحده خواند" که به گفتهٔ او، بنیاد همکاریهای بیشتر در آینده میان واشنگتن و تایپی است.
واشنگتن مهمترین شریک و بزرگترین فراهم کنندهٔ تسلیحات به تایپی است.
ایالات متحده مانند شمار زیادی از کشورها، تایوان را منحیث یک کشور به رسمیت نمیشناسد، اما روابط غیررسمی خود را حفظ کرده است.
بیجینگ مخالف هرگونه رسمیت بین المللی تایوان بوده و بر این جزیره ادعا ملکیت دارد.
وزرات خارجهٔ چین با نشر اعلامیه ای گفت که فراهم آوری زمینهٔ سفر رییس جمهور تایوان توسط ایالات متحده را تقبیح میکند.
این وزارت با نشر اعلامیهای گفته است که "چین انکشافات را از نزدیک دنبال میکند و اقدامات قاطع و قوی را برای دفاع از حاکمت ملی و تمامیت ارضی اش روی دست میگیرد".
مقامات دولتی تایوان در گذشته نیز در جریان سفر شان به کشورهای اقیانوس آرام یا امریکایی لاتین، در خاک ایالات متحده توقف داشته اند و این اقدام همواره موجب خشم چین شده است.
ایالات متحده همواره در بخش فراهم آوری تسلیحات دفاعی با تایوان کمک کرده است، اما دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، در جریان کارزار انتخاباتیاش گفته بود که تایوان باید هزینه دفاع از خود را بپردازد.
گروه