ننسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان ایالات متحده به روز سه شنبه ۲۴ سپتمبر (دوم میزان) آغاز تحقیقات رسمی استیضاح دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده را اعلام کرد.
بر رییس جمهور ترمپ اتهام وارد است که به تاریخ ۲۵ جولای در یک تماس تیلیفونی از رییس جمهور اوکراین خواسته است تا در مورد جو بایدن، نامزد پیشتاز حزب دموکرات برای ریاست جمهوری و پسرش، تحقیقات کند.
بر اساس قوانین ایالات متحدۀ امریکا Impeachment که برگردان نزدیک آن “استیضاح” است، مراحل قانونی برکناری یک رییس جمهور بر حال را میگویند.
قانون اساسی ایالات متحده به گانگرس صلاحیت میدهد که یک رییس جمهور برحال را به اتهام خیانت، رشوت، جرم و هر اقدامی که تخطی از تحلیف ریاست جمهوری باشد، از قدرت کنار زند.
روند استیضاح با اتهامات رسمی در مجلس نمایندگان آغاز و با محاکمه در مجلس سنا پایان مییابد؛ جاییکه دو-سوم سناتوران باید بر خلاف رییس جمهور رای دهند.
در گذشته، اندریو جانسن و بل کلنتن، روسای جمهور پیشین امریکا استیضاح شده بودند اما به برکناری شان منجر نشد. اما رییس جمهور پیشین، ریچارد نکسن، پیش از استیضاح، از سمت اش استعفا داده بود.
رییس مجلس نمایندگان به روسای شش کمیته مجلس نمایندگان به شمول استخبارات، قضایی، نظارت بر دولت، امور خارجی و مالی وظیفه داده است تحقیقات شان را سرعت بخشند تا واضح شود که رییس جمهور ترمپ استیضاح شود یا نه.
ادارۀ رییس جمهور ترمپ تا حال همکاری با هیات تحقیق کنندۀ مجلس نمایندگان را رد کرده و به تقاضاهای ارایه اسناد و گواهان پاسخ منفی داده است.
کارشناسان به این نظر اند که اگر ادارۀ رییس جمهور ترمپ در این خصوص همکاری نکند، محاکم به طرفداری از کانگرس فیصله خواهد کرد و ادارۀ رییس جمهور را به همکاری وا خواهد داشت.
با در نظر داشت این که ادارۀ رییس جمهور در تلاش متوقف کردن تحقیقات است، به نظر میرسد که تحقیقات استیضاح ماه ها طول بکشد.
پس از آنکه مجلس نمایندگان یک یا بیشتر مورد استیضاح را تصویب کرد، این روند به مجلس سنا گسیل میشود؛ جاییکه محکمه دایر میگردد.
این روند را قاضی القضات رهبری میکند و اعضای کمیتۀ قضایی مجلس نمایندگان منحیث سارنوالان در مقابل وکلایی قرار خواهند گرفت که از رییس جمهور نمایندگی میکنند.
اگر رییس جمهور مجرم شناخته شود، از وظیفه برکنار و معاون اش منحیث رییس جمهور حلف وفاداری یاد خواهد کرد.