پاسپورت معافیت یا "گواهینامهٔ معافیت" یک سند دیجیتالی یا کاغذی است که نشان میدهد شما در برابر بیماری کووید۱۹ واکسین شده اید و دسترسی شما را به تعداد بیشتری مکانها فراهم میکند.
اینکه این سند چگونه است و آیا شما به آن نیاز دارید یا خیر، بستگی به محل زندگی شما دارد.
کشورهای اروپایی و بعضی از ایالتهای امریکا مانند کالیفورنیا و نیویارک گواهینامههای دیجیتالی را ایجاد کرده اند که به شما امکان میدهد سوابق واکسین کووید۱۹ خود را در آن تایید کرده و آنرا به کود QR قابل اسکن تبدیل کنید و در تلیفون خود نگهدارید.
اکثر مکانهایی که نیاز به گواهینامهٔ معافیت دارند گزینههای سادهتری را نیز میپذیرند، مانند کارت کاغذی که تاریخ تطبیق واکسین از طرف مراکز کنترول و وقایه امراض ایالات متحده در آن ذکر شده باشد. در ایالات متحده نشان دادن عکس آن کارت در تلیفون هم معمولاً کافی است.
دنمارک، یونان، فرانسه، ایتالیا، برخی از ایالتهای کانادا و شهرهای نیواورلین، نیویارک و سان فرانسیسکو در ایالات متحده از جمله مناطقی استند که برای ورود افراد به مکانهای سر بسته مانند رستوران و سینما، از آنان پاسپورت معافیت کووید۱۹ را مطالبه میکنند.
تنفیذ این قوانین در هر جا متفاوت است و حتا در بسیاری مکانها آزمایش منفی کووید۱۹، ثبوت تطبیق دوز اول واکسین و یا هم اثبات اینکه قبلاً مبتلا به این بیماری شده اید کافی است.
اما در بعضی کشورهایی که دسترسی به واکسین سهل است اکثر مشاغل بدون دستور دولت آغاز به درخواست گواهینامهٔ معافیت کرده اند.
مقامات سراسر جهان در ابتدا تمایلی به اجباری ساختن واکسین نداشتند، اما برخی اکنون امیدوارند با انجام این کار مردم بیشتری مجبور به تطبیق واکسین شوند. مشاغلی که نیاز به گواهینامهٔ معافیت دارند به خاطر مصوونیت کارمندان و مشتریان شان اقدام به این کار کرده اند.
این در حالی است که معترضان ضد واکسین در فرانسه و جاهای دیگر از اجباری شدن واکسین انتقاد کرده و آن را تهاجم و محدود کردن آزادی فردی تلقی میکنند.
پارلمان اروپا گواهینامهٔ دیجیتالی معافیت کووید۱۹ را حدود دو ماه پیش تصویب کرد که بر اساس آن شهروندان اتحادیه اروپا میتوانند بدون نیاز به قرنطین یا انجام آزمایشات اضافی، آزادانه به کشورهای اروپایی سفر کنند.
این در حالی است که سازمان جهانی صحت با نشر اعلامیهای در ماه اپریل از توزیع "پاسپورت معافیت" به افرادی که پس از ابتلا به کرونایروس صحتیاب شده اند، هشدار داد.
سازمان جهانی صحت میگوید هیچ شواهدی موجود نیست که تضمین کند افرادی که پس از ابتلا به کووید۱۹ صحتیاب شده اند، دوباره به کرونایروس مبتلا نخواهند شد.
به گفتۀ سازمان جهانی صحت توزیع این گونه اسناد باعث میشود که بهبود یافتگان توصیههای معیاری بهداشتی را در نظر نگیرند و خطر گسترش کروناویروس را شدت بخشند.
سازمان جهانی صحت گفته است که انتیبادی موجود در بدن افراد صحتیاب شده متضمن این نیست که آنان دوباره به بیماری کووید۱۹ مصاب نخواهند شد.