سازمان جهانی صحت به روز جمعه ۲۲ اپریل (دوم ثور) گفت که تابلیت کووید۱۹ شرکت فایزر (Paxlovid) را برای مبتلایان با اعراض و علایم خفیف که با خطر بستری شدن در شفاخانه مواجه اند، "قویاً توصیه" میکند.
با آنهم این ادارهٔ ملل متحد اظهار نگرانی کرده است که نابرابری که در دسترسی به واکسین کووید۱۹ در کشورهای با عواید متوسط و پایین دیده شده است، یکبار دیگر تکرار خواهد شد.
متخصصین سازمان جهانی صحت گفته اند که این تابلیت در معالجهٔ مبتلایان واکسین نشده، کهنسالان و یا افرادی با سیستم مصوونیت بدن ضعیف، گزینهٔ عالی است.
سازمان جهانی صحت توصیه تابلیت (Paxlovid) را بر ریمدیسویر و مونوپیراویر و انتیبادی مونوکلونال ترجیح میدهد.
متخصصین سازمان جهانی صحت همچنین گفته اند که تابلیت شرکت فایزر بیشتر از سایر دواهای موجود از بستری شدن مبتلایان جلوگیری میکند و در مورد اضرار آن در مقایسه با اضرار مونوپیراویر نگرانیهای کمتر وجود دارد و تطبیق آن نیز در تناسب به ریمدیسویر و انتیبادی سادهتر است.
یافتههای دو دور آزمایش این تابلیت بر ۳۱۰۰ بیمار نشان داده است که (Paxlovid) خطر بستری شدن مبتلایان را ۸۵ درصد کاهش میدهد.
آزمایشات همچنین نشان داده است که توقف یکبارگی این دوا نیز خطراتی را در قبال ندارد.
با آنهم سازمان جهانی صحت گفته است که این دوا را به افراد بالاتر از سن ۱۸ سال توصیه میکند، اما زنان حامله و مادرانی شیرده نباید از آن استفاده کنند.
این تابلیت به افرادی نیز توصیه نشده است که پیچیدگیهای ابتلا به کووید۱۹ آنان بیشتر است و متخصصین به دلیل نبود معلومات، از ابراز نظر در مورد تجویز این دوا به بیماران با علایم شدید خودداری کرده اند.
در بیانیهای این ادارهٔ ملل متحد آمده است که این تابلیت فقط در مراحل نخست بیماری کووید۱۹ تجویز شده میتواند. بیماران باید در داخل پنج روز پس از ظاهر شدن علایم، تطبیق دوا را آغاز و برای پنج روز ادامه دهند.
سازمان جهانی صحت از شرکت فایرز خواسته است تا در مورد قیمت این تابلیت و معاملات آن از شفافیت بیشتر کار بگیرد.
لیزا هیدمن، مشاور اشد سازمان جهانی صحت برای دسترسی به دوا گفته است که رادیوی ملی عامهٔ مستقر در واشنگتن گزارش داده است که یک مرحلهٔ کامل این دوا در امریکا ۵۳۰ دالر هزینه دارد.
با این همه، واضح نیست که آیا کروناویروس خواهد توانست در مقابل این دوا مقاومت ایجاد کند یا نه.