لینک های دسترسی

Breaking News

هشدار بانک جهانی از رکود اقتصادی در سراسر جهان


بانک جهانی روز سه‌شنبه ۱۰ جنوری (۲۰ جدی) هشدار داد که اقتصاد جهان در سال روان میلادی "به گونه‌ای خطرناک" به رکود نزدیک شده و رشد اقتصادی در سراسر جهان از جمله اقتصاد های برتر— ایالات متحده، اروپا و چین— ضعیف‌تر خواهد شد.

بانک جهانی که برای پروژه‌های توسعه‌ای کشورهای فقیرتر قرضه فراهم می‌کند، در گزارش سالانهٔ خود پیش‌بینی کرده است که رشد اقتصادی در سال جاری میلادی تقریباََ به ۵۰ در صد کاهش خواهد یافت. این بانک قبلاََ پیش‌بینی کرده بود که رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی سه در صد خواهد بود، اما حالا این پیش‌بینی به ۱.۷ درصد تقلیل یافته است.

اگر این پیش‌بینی درست ثابت شود، پس از بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ و سپس بحران اقتصادی ناشی از همه‌گیری کووید۱۹، این سومین بار است که جهان ضعیف‌ترین میزان رشد اقتصادی را در سه دهۀ گذشته تجربه می‌کند.

بر اساس این پیش‌بینی، ایالات متحده در سال روان احتمالاََ از رکود اقتصادی جلوگیری کند، اما رشد اقتصادی این کشور فقط ۰.۵ در صد خواهد بود.

با آنهم، ضعف اقتصاد جهانی، افزایش قیمت کالا‌ها و افزایش نرخ بهره بانکی برای قرضه‌، احتمالاََ کسب و کار و در نهایت مصرف‌کنندگان را در امریکا متاثر خواهد کرد.

در عین حال، اگر شیوع بیماری کووید۱۹ گسترش یابد و یا جنگ روسیه در اوکراین وخیم‌تر شود، ایالات متحده نیز در برابر اختلالات بیشتر زنجیره تامین کالا‌‌ها آسیب‌پذیر خواهد شد.

بر اساس این گزارش بانک جهانی،‌ اروپا که از مدت‌ها به اینسو صادرکنندۀ اصلی به چین بود، احتمالاً از اقتصاد ضعیف‌تر چین متاثر خواهد شد.

گزارش بانک جهانی همچنین به افزایش نرخ بهره در اقتصادهای توسعه‌یافته مانند ایالات متحده و اروپا اشاره کرده و گفته است که این وضعیت موجب جذب سرمایه‌گذاری از کشورهای فقیرتر می‌شود و در نتیجه، کشور‌های فقیر را از از سرمایه‌گذاری داخلی که برای این کشورها حیاتی شمرده می‌شود، محروم می‌کند.

در عین حال،‌ در این گزارش گفته شده است که افزایش نرخ‌های بهره بانکی، رشد اقتصاد را در کشورهای توسعه‌یافته در زمانی که تهاجم نظامی روسیه به اوکراین قیمت‌ مواد غذایی را در سطح جهان افزایش داده است، کند خواهد کرد.

دیوید مالپاس، رییس بانک جهانی، به خبرنگاران گفت که تهاجم روسیه به اوکراین هزینه‌های بزرگ جدیدی را ایجاد کرده است. به گفتهٔ مالپاس،‌ چشم انداز رکود اقتصادی به خصوص برای فقیر‌ترین کشور‌های جهان که کاهش فقر در این کشور ها متوقف شده است،‌ ویرانگر خواهد بود، زیرا مردم کشورهای فقیر به برق، کود کیمیایی، غذا و سرمایه دسترسی اندک دارند.

به گفته‌ٔ این مقام ارشد بانک جهانی،‌ رکود اقتصادی در کشور‌های فقیر احتمالاََ طولانی‌تر خواهد بود.

بر اساس گزارش بانک جهانی،‌ تاثیرات رکود اقتصادی در کشور‌های فقیر مانند صحرای افریقا که محل زندگی ۶۰ در صد فقرای جهان است، شدیدتر خواهد بود.

پیش‌بینی بانک جهانی نشان می‌دهد که رشد اقتصادی در سال های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ فقط ۱.۲ در صد خواهد بود، وضعیتی که فقر را احتمالاََ افزایش خواهد داد.

رییس بانک جهانی گفته است که رکود اقتصاد جهانی و کاهش سرمایه‌گذاری پیامد‌های ویرانگر را در قسمت بهداشت، افزایش فقر و زیربناها در پی خواهد داشت. او گفت که در صدد منابع مالی بیشتر است تا برای کشور‌های فقیرتر، با شرایط سهل‌تر قرضه‌های بیشتر فراهم شود.

XS
SM
MD
LG