نخستین ماهوارۀ چوبی که توسط دانشمندان جاپانی ساخته شده است، روز سه شنبه پنجم نومبر (۱۵ عقرب) به فضا پرتاب شد که هدف آن آزمایش مقدماتی برای کاربرد چوب در تحقیقات در مورد مهتاب و مریخ خوانده شده است.
این ماهواره به نام لیگنوست توسط دانشگاه کیوتو و شرکت خانهسازی سومیتومو ساخته شده است تا در مورد کاربرد مواد تجدیدپذیر در فضا معلومات کسب شود.
تاکاو دوی، فضانورد جاپانی و پژوهشگر فعالیتهای فضایی بشر در دانشگاه کیوتو گفت: "با چوب، مادهای که توسط خود ما تولید میشود، قادر خواهیم بود تا در فضا خانه ساخته و برای همیشه در آنجا زندگی و کار کنیم."
تیم همکار دوی که در نظر دارند تا ۵۰ سال دیگر در مهتاب و مریخ درخت کاشته و از چوب آن خانه بسازند، تصمیم به ساختن این ماهوارۀ چوبی گرفتند تا ثابت کنند که چوب مادۀ قابل استفاده در فضا است.
کوجی موراتا، استاد و کارشناس امور جنگل در دانشگاه کیوتو گفت: "در اوایل سالهای ۱۹۰۰ میلادی طیارهها از چوب ساخته میشدند. پس، ساختن ماهوارۀ چوبی نیز باید ممکن باشد."
موراتا گفت که چوب در فضا در مقایسه با زمین بادوامتر است زیرا به گفتۀ وی در فضا آب و آکسیجن وجود ندارد تا سبب پوسیده شدن یا سوختن چوب شود. او همچنین گفت که یک ماهوارۀ چوبی در پایان عمر خود، تاثیرات به مراتب کمتر محیط زیستی در مقایسه با ماهوارههای فلزی دارد.
دوی گفت که ماهوارههای چوبی از کار افتاده باید دوباره به اتموسفیر وارد شوند تا از تولید و انبار شدن زباله در فضا جلوگیری شود. او گفت: "کاربرد ماهوارههای فلزی باید در آینده منع شود. اگر ثابت کنیم که نخستین ماهوارۀ چوبی مان کارآیی دارد، باید مفکورۀ آن را به شرکت اسپیسایکس ایلن مسک، پیشکش کنیم."
دانشمندان جاپانی پس از ده ماه تحقیق در ایستگاه بینالمللی فضایی، پی بردند که چوب هونوکی که از درختان بومی مگنولیا در جاپان حاصل شده و به گونۀ سنتی از آن پوش شمشیر ساخته میشود، بهترین چوب برای مقاصد فضایی است.
لیگنوست نیز از چوب هونوکی ساخته شده و در ساختن آن از یک روش سنتی صنایع دستی جاپان کار گرفته شده است که نیازی به پیچ، میخ یا سرش ندارد.
لیگنوست برای شش ماه در فضا خواهد ماند، جاییکه این ماهواره در هر ۴۵ دقیقه دمای منفی ۱۰۰درجه تا گرمای مثبت ۱۰۰ درجه سانتیگراد را تجربه خواهد کرد.
کینجی کاریا، مدیر بخش تحقیق جنگلات در انستیتیوت تحقیقاتی تسکوبا در جاپان گفت که لینگوست همچنان قابلیت چوب را در کاهش تاثیر تشعشعات کیهانی بر نیمههادیها سنجش کرده و آن را در ساختن مراکز جمع آوری اطلاعات قابل کاربرد میسازد.
گروه