لینک های دسترسی

Breaking News

به برده‌گان پیشین جنسی داعش جایزۀ سخاروف داده شد


این دو بانوی ایزدی موفق به فرار از چنگ داعش شدند و اکنون به دفاع از حقوق بشر و زنان ایزدی مبارزه می‌کنند
این دو بانوی ایزدی موفق به فرار از چنگ داعش شدند و اکنون به دفاع از حقوق بشر و زنان ایزدی مبارزه می‌کنند

پارلمان اروپایی روز پنج شنبه جایزۀ معتبر جهانی "سخاروف" امسال را به نادیه مراد و لمیه حاجی بشار دو بانوی ایزدی داد، این دو که برای مدتی از سوی جنگجویان گروه دولت اسلامی به صفت بردۀ جنسی نگهداری می‌شدند، پس از فرار از قید داعش برای دفاع از حقوق بشر کمپاین می کنند.

مراد و بشار در میان هزاران زن و دختر ایزدی شامل اند که جنگجویان داعش پس از تصرف سنجار و سایر روستاهای کرد نشین عراق و سوریه در سال ۲۰۱۴ آنان را اسیر گرفته و مورد شکنجه و سوء استفادۀ جنسی قرار دادند.

ایزدیان یک فرقۀ دینی اند که باورهای دینی آنان مرکبی از اجزای ادیان متعدد و قدیمی شرق میانه بوده و گروه دولت اسلامی آنان را پیروان شیطان می پندارد.

مراد که اکنون ۲۳ ساله است در موصل در قید جنگجویان داعش بود، اما در نوامبر ۲۰۱۴ موفق به فرار شد و ابتدا خود را به یک کمپ مهاجرین و سپس به آلمان رساند. او اکنون فعال مدافع حقوق ایزدیان و زنان بوده و بر ضد قاچاق انسان مبارزه می‌کند.

نسل کشی

این بانوی ایزدی ماه گذشته به شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد مشکلات برخاسته از قاچاق انسان گزارش داد و حرکتی به نام"ابتکار نادیه" را برای کمک به قربانیان نسل کشی راه انداخت. او می خواهد که کشتار ایزدیان از سوی داعش به مثابۀ نسل کشی تلقی شود.

بشار ۱۸ ساله نیز در عین عملیاتی که مراد اسیر شد، گرفتار جنگجویان داعش شد و به صفت بردۀ جنسی نگهداری شد. بشار در ماه مارچ هنگام فرار از قید داعش با ماین اصابت کرد و در این حادثه چهره اش سوء شکل یافت و یک چشمش کور شد. دو دختر دیگر که با بشار فرار می‌کردند در این حادثه جان باختند.

بشار نیز اکنون در آلمان زنده‌گی می‌کند، جاییکه وی زیر درمان قرار گرفت و در حال حاضر به دفاع از حقوق ایزدیان مبارزه می‌کند.

گورهای دسته جمعی ایزدیان که از سوی تندروان داعش کشته شده بودند، در کوهستان‌های شمال سنجار کشف شد.

سازمان ملل متحد در ماه جون گزارش داد که گروه دولت اسلامی در سوریه و عراق مرتکب نسل کشی ایزدیان شده است تا این اجتماع دینی متشکل از ۴۰۰ هزار نفر را از طریق کشتار، برده‌گی جنسی و سایر جرایم از بین ببرد.

سخاروف کی بود؟

جایزۀ سخاروف برای آزادی اندیشه از سال ۱۹۸۸ به اینسو همه ساله از سوی اتحادیۀ اروپایی به افراد یا سازمان‌هایی داده می‌شود که از حقوق بشر و آزادی‌های بنیادی بشری دفاع می‌کنند.

این جایزۀ معتبر جهانی به بزرگداشت از اندری دیمیترویچ سخارف، فزیکدان و فعال روسی ملقب به "پدر بم هسته‌ای روسیه" نام نهاده شده است.

سخارف پس از جنگ جهانی دوم در ترکیب هیئت بین المللی در مورد بمباردمان اتمی هیروشیمای جاپان تحقیق کرد و در سال ۱۹۵۲ نخستین بمب هایدروجنی را اختراع کرد. اما پس از پی بردن به تاثیر مخرب این بمب به یکی از مخالفان سرسخت اسلحۀ هسته‌ای و فعال مدافع خلع سلاح اتمی مبدل شد.

سخاروف به خاطر تلاش‌هایش در این زمینه در سال ۱۹۷۵ جایزۀ صلح نوبل را گرفت.

در تهیۀ این گزارش از مطلب خبرگزاری رویترز استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG