ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین گفته است که حاضر به مذاکره با روسیه است، اما تاکید کرده است که یگانه راه برای حل بحران جنگ کنونی، صحبت مستقیم وی با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه است.
آقای زیلینسکی روز چهارشنبه ۲۵ می (چهارم جوزا) هنگام سخنرانی از طریق ویدیوکنفرانس در مجمع اقتصادی جهانی گفت که اگر پوتین "واقعیت را درک کند" احتمال یافتن راه حل دپلوماتیک برای جنگ اوکراین وجود دارد.
اما رییس جمهور زیلینسکی شرط گذاشت که نخستین اقدام برای مذاکرات میان اوکراین و روسیه این خواهد بود که قوای روسی به موقعیتهای پیش از تهاجم نظامی بر اوکراین عقبنشینی کنند.
رییس جمهور زیلینسکی گفت که اوکراین میخواهد که قوای روسی را از تمام ساحات تصرف شده عقب براند. او گفت: "اوکراین تا زمان واپسگیری قلمرو خود خواهد رزمید. این بحث استقلال و حاکمیت ملی ما است."
در بیش از سه ماه گذشته که تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین جریان دارد، مقامهای دو کشور در سطوح مختلف چندین بار دیدارهایی داشته اند، اما این تماسها نتایج ملموسی نداشته و هر دو طرف یکدیگر را به بی میلی به انجام گفتگوها متهم میکنند.
رییس جمهور اوکراین همچنان در سخنرانی روز چهارشنبه خود به خانوادههای امریکایی ابراز تسلیت کرد که عزیزان شان را در گلوله باری روز سه شنبه در یک مکتب ابتداییه در ایالت تکزاس ایالات متحده از دست دادند.
آقای زیلینسکی گفت: "تا جاییکه من میدانم، ۲۱ نفر به شمول ۱۹ کودک کشته شدند. این هولناک است که در زمان صلح، مردم قربانی گلولهباری شوند."
کلید صلح
در حالیکه قوای روسی به شدت ساحات شرقی اوکراین را زیر حملات زمینی و هوایی قرار داده اند، میخایلو پودولیاک، مشاور ریاست جمهوری اوکراین، کشورهای خارجی را ترغیب کرد تا در زمینۀ اعمال فشار بر روسیه دست به کار شوند.
آقای پودولیاک در یک پیام تویتر خطاب به کشورهای اروپایی نوشته است: "امروز، آیندۀ اروپا در بروکسل یا داووس رقم زده نمیشود. در سنگرهای سیفیرودونتسک و بخموت رقم زده میشود. دوام این جنگ بستگی به سرعت وضع تحریمها بر منابع انرژی [روسیه] و اکمالات اسلحه [به اوکراین] دارد. میخواهید جنگ پایان یابد؟ کلید صلح در پایتختهای شما است."
نیروهای روسی که در ابتدا تصور میکردند در جریان چند روز یا چند هفتۀ اندک، اوکراین را تصرف خواهند کرد، در جریان بیش از سه ماه جنگ، تنها بخشهایی از قلمرو اوکراین را تصرف کرده اند. مقاومت سرسختانۀ اوکراینیها سبب شده است که روسیه ساحۀ عملیاتی خود را محدودتر کند.
به عنوان نشانۀ دیگر فشار جنگ اوکراین بر روسیه، قانونگذاران روسی روز چهارشنبه قانونی را لغو کردند که خدمت داوطلبانۀ عسکری را در آن کشور تا سن ۴۰ سالگی محدود میکند، به این معنا که از این پس افراد سالمندتر از ۴۰ سال نیز میتوانند برای خدمت سربازی جلب و جذب شوند.
اندری کارتاپولوف، رییس کمیتۀ خدمات دفاعی پارلمان روسیه گفت که این اقدام زمینه را سهل میکند تا افراد دارای تخصص که نیاز به آنان در صفوف قوای مسلح محسوس است، به سادگی جلب و جذب شوند.
در شرح قانون جدید که در وبسایت پارلمان روسیه نشر شده، آمده است که سربازان سالمندتر از ۴۰ سال برای خدمت در بخشهای انجنیری و طبی قوای مسلح مناسب بوده میتوانند.
این مطلب با استفاده از گزارشهای خبرگزاریهای اسوشیتدپرس و فرانسپرس تهیه شده است.