مقامات امریکایی و چینایی روز شنبه گفتند که بیجینگ کشتی تحت البحری بدون سرنشین امریکایی ضبط شده توسط نیروی بحری چین را دوباره بر می گرداند.
کشتی تحت البحری بدون سرنشین روز پنجشنبه در آب های جنوب چین ضبط شد که به ذات خود نخستین ضبط همچو یک کشتی در این اواخر می باشد.
وزارت دفاع ایالات متحده به گونۀ علنی به خاطر این رویداد شکایت کرد و روز شنبه اعلام داشت که به توافقی دست یافته و کشتی تحت البحری بدون سرنشین را دوباره تسلیم می شود.
پیتر کووک، سخنگوی پنتاگون طی اعلامیه یی گفت " با تعامل مستقیمی که با مقامات چینایی داشتیم به این درک رسیدیم که چین آن کشتی را به ایالات متحده دوباره تسلیم می دهد."
واکنش دونالد ترمپ
این رویداد واکنش دونالدترمپ را نیز برانگیخت، رئیس جمهور منتخبی که تا کمتر از سه هفتۀ دیگر به قصر سفید خواهد رفت و از پیش "برخورد تهاجمی تری را در معامله با بیجینگ وعده سپرده است."
وزارت دفاع ایالات متحده گفته است که کشتی تحت البحری به گونۀ قانونی مصروف انجام عملیات بود و به وضوح علامت ملکیت ایالات متحده نیز روی آن مشخص شده بود.
به گفتۀ پنتاگون آن کشتی در بارۀ شوری، درجۀ حرارت و شفافیت آب حدود ۵۰ مایل آبی جنوب غرب آب های فلیپین معلومات جمع آوری می کرد.
مقامات امریکایی گفته اند که آن کشتی درست در ساعاتی ضبط شد که نیروی بحری امریکای می خواست آن را از آب بگیرد.
وزارت دفاع چین گفت که یک کشتی بحری آن کشور یک توتۀ از "تجهیزات نامشخص" را پیدا کرده و به خاطر جلوگیری از هرگونه مشکلات ایمنی بحری، قبل از آنکه بدانند یک کشتی تحت البحری بدون سرنشین امریکایی است، آن را تحت بررسی قرار داده اند.
در صفحۀ وبسایت وزارت دفاع چین آمده است که چین مصمم است کشتی را با یک شیوۀ مناسبی به ایالات متحده تسلیم دهد و هر دو کشور در این باره در ارتباط بوده اند.
اما وزارت دفاع چین با ابراز تاسف اذعان داشته که در جریان این روند، ایالات متحده به گونۀ یک جانبه و علنی در مورد این حادثه "بزرگ نمایی" کرده است که کار مناسبی نبوده و برای حل راحت این موضوع مفید نمی باشد.
آقای ترمپ در تویتر خود نگاشته است "چین کشتی تحت البحری نیروی بحری ایالات متحده را در آب های بین المللی ربوده است – از آب بیرون کشیده و طی یک اقدام بی پیشینه به چین برده است.
ترمپ در گذشته این در بارۀ حضور چین و ساختن جزایر مصنوعی توسط آن کشور در آب های جنوب چین شکایت کرده بود. رئیس جمهور منتخب ایالات متحده تهدید کرده بود که چین را یک کنترول کنندۀ ارز اعلام می کند و بر تغییرات پالیسی تجارتی چین – ایالات متحده فشار خواهد آورد.
آقای ترمپ به این باور است که پالیسی روان چین مشاغل را از ایالات متحده به آن کشور انتقال داده است.
نگرانی های تازه در مورد چین
رویداد ضبط کشتی تحت البحری بدون سرنشین امریکایی توسط نیروی بحری چین، نگرانی های تازه یی را در بارۀ حضور رو به افزایش اردوی چین و موقف گیری تهاجمی آن در آب های تحت منازعۀ جنوب چین به شمول نظامی سازی پوسته های بحری ایجاد کرده است.
یک گروه پژوهشی امریکایی در این هفته اذعان داشت تصاویر تازۀ به دست آمده از ستلایت نشان می دهد که چین سلاح به شمول سیستم های میزایل ضد طیاره و ضد میزایل را در تمام هفت جزیزۀ مصنوعی نصب کرده است که در آب های جنوب چین ساخته است.
بیجینگ بدون اینکه اذعان دارد که کشتی بدون سرنشین امریکایی در آب های عملیات می کرد که چین آن را ملکیت خود می پندارد، وزارت دفاع آن کشور گفته است که کشتی ها و طیاره های امریکایی از دراز مدت برنامه های نظارتی و بررسی را در آب های چین انجام می دهند.
در اعلامیه وزارت دفاع چین آمده است "چین با قاطعیت با این اقدام مخالف بوده و می خواهد ایالات متحده همچو اقدمات و فعالیت ها را توقف دهد."
وزارت دفاع آن کشور بدون اینکه توضیحاتی دهد تاکید کرده است که چین در آینده برای جلوگیری از همچو فعالیت ها آماده باش بوده و گام های ضروری را برای رویارویی با آن برخواهد داشت.
آزردگی چین از ترمپ
حادثۀ ضبط کشتی تحت البحری بدون سرنشین امریکایی توسط نیروی بحری چین در حالی صورت می گیرد که بیجنگ از پیش به خاطر صحبت ده دقیقه ای تلیفونی دونالدترمپ با رئیس جمهور تایوان آزرده است.
واشنگتن از ۱۹۷۹به اینسو روابط دیپلوماتیک با تایوان ندارد و چین تایوان را جز قلمرو خود می خواند.
بارک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده روز جمعه گفت که خوب است دونالدترمپ پالیسی واشنگتن را در قبال تایوان بازنگری کند اما هشدار داد که تغیر پالیسی می تواند پیامد های قابل ملاحظه یی را در روابط ایالات متحده با بیجنگ داشته باشد.
پس از آنکه چین گفت کشتی بدون سرنشین را دوباره به ایالات متحده مسترد می کند، جاسون میلر یک سخنگوی آقای ترمپ در صفۀ تویتر خود نگاشته است "ترمپ این کار را انجام داده است."
تاکنون هیچ شواهدی مبنی بر نقش آقای ترمپ در خصوص استرداد کشتی بدون سرنشین به امریکا وجود ندارد. مقامات امریکایی گفته اند که مذاکرات در بیجینگ هنگامی صورت گرفته که در ایالات متحده شب بوده است.
جاسون میلر در این رابطه ابراز نظری نکرد.
گزارش از رویترز