نسل جدید داعشیان سعودی 'تمایل به حملات انتحاری ندارند' – تحقیق

یک تحقیق جدید در عربستان سعودی دریافته است که نسل جدید جنگ‌جویان سعودی، در مقایسه با نسل قبلی، از سطح سواد بهتری برخوردار اند، انگیزه‌های‌شان تنها محدود به ایدیولوژی مذهبی نیست و نیز تمایل کمتری به عملیات‌ انتحاری نشان می‌دهند.

این تحقیق که از سوی مرکز مطالعات اسلامی ملک فیصل انجام شده است، ۷۵۹ مورد از استخدام‌های گروه داعش را در بین سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ بررسی کرده است.

این آمار، تقریبا یک سوم تمام جنگ‌جویان سعودی است که در جنگ سوریه حضور داشته اند. این اطلاعات، از اسناد افشا شدۀ گروه داعش به دست آمده است.

عبدالله بن خالد آل-سعود، پژوهشگری که این تحقیق را انجام داده می‌گوید که این جنگ‌جویان به شدت تحت تاثیر فرقه‌گرایی قرار گرفته بودند که پس از تبدیل شدن شورش سال ۲۰۱۱ سوریه به بحران نظامی، در اطراف این حادثه شکل گرفته بود.

یکی از نقاط عطف، زمانی بود که گروه حزب‌الله تصمیم گرفت در حمایت از دولت سوریه و در برابر مقاومت مسلمانانی که عمدتا سنی مذهب بودند، وارد این منازعه شود.

آقای بن خالد می‌گوید "این در حقیقت نقطه آغازی برای سفر نخستین موجی از سعودی‌ها به سوریه بود. از این رو، فکر می‌کنم که وقتی در مورد فضای سعودی حرف می‌زنیم، مسایلی چون بی‌ثباتی، جنگ و خشونت، یقینا نقش خود را بازی می‌کند."

در تضاد با این دریافت، برای جنگ‌جویانی که از کشورهای اروپایی نظیر فرانسه، بلجیم و بریتانیا به گروه داعش پیوسته اند، مسایلی چون فقر و داشتن سابقه‌های جرمی، مشهود بوده است.

یک تحلیلگر همکار با خبرگزاری اسوشیتد پرس، با بررسی حدود ۳۰۰۰ اسناد افشا شدۀ گروه داعش، به این نتیجه رسیده بود که حدود ۷۰ درصد افرادی که به استخدام داعش درآمده بودند، تنها آگاهی سطحی و اندک راجع به اسلام داشتند؛ موضوعی که زمینه را برای داعش فراهم کرد تا به آن‌ها قرائت مشخص خود از اسلام را معرفی کند.

با این حال، تحقیق جدیدی که در سعودی منتشر شده، دریافته است که از میان افرادی که از سعودی به استخدام داعش درآمده اند، چیزی بیشتر از نیم آن‌ها به داشتن اطلاعات اندک راجع به اسلام اعتراف کرده اند. متباقی این افراد گفته اند که آگاهی مذهبی شان در حد متوسط و یا عالی است.

هم‌چنین، برعکس استخدام شدگان اروپایی، که بیشتر شان مکتب را تمام نکرده و نیز بی‌کار بوده اند، افرادی که از سعودی استخدام شده اند، سطح سواد بهتری داشته اند. این تحقیق ابراز کرده که نزدیک به ۳۴۰ نفر از افراد تحت بررسی، دارای سند فراغت پوهنتون بوده و پنج نفر دیگر تحصیلات عالی‌تر داشتند.

تحقیق می‌گوید "این موضوع می‌رساند که بیشتر این افراد، در موقعیت های بهتری قرار داشتند و دسترسی شان به فرصت های اجتماعی و اقتصادی خوب بوده است."

آن‌چه در این گزارش به آن تاکید شده این است که اکثریت قابل ملاحظه‌ای از افراد مورد بررسی، تنها درخواست شرکت در جنگ را داده اند و بخش اندکی از آن‌ها، - حدود ۹ درصد – برای اجرای عملیات انتحاری نام‌نویسی کرده بودند.

پژوهشگر این تحقیق می‌گوید که این مسله نشان می‌دهد که بیشتر این جنگ‌جویان، برای زندگی در "خلافتی" که داعش وعدۀ آن را داده، مبارزه می‌کنند؛ و تمایلی به مرگ ندارند.