جبهۀ مقاومت: فرمانده قطعۀ سرخ طالبان را کشتیم؛ طالبان: رد می‌کنیم

پس از آنکه سخنگوی "جبهۀ مقاومت ملی افغانستان" ادعا کرد که یک فرمانده گروه طالبان در ولایت پنجشیر توسط جنگجویان این جبهه کشته شده است، طالبان این ادعا را رد کردند.

صبغت‌الله احمدی، سخنگوی جبهۀ مقاومت با نشر تصاویر خونین مردی در تویتر ادعا کرده است که این تصاویر جسد ملا عزت الله کندهاری، فرمانده قطعۀ سرخ طالبان است که توسط جنگجویان این جبهه در مربوطات ولسوالی شتل پنجشیر کشته شده است.

آقای احمدی نگاشته است که افزون بر ملا عزت الله، هشت جنگجوی دیگر طالبان نیز در این رویداد کشته و چندین تن دیگر آنان زخمی شده‌اند. او همچنین ادعا کرده است که طالبان پس از کشته شدن فرمانده شان از ساحه عقب نشینی کرده اند.

اما عنایت‌الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع طالبان در صحبت با بی بی سی این ادعا را رد کرده و گفته است که هیچ نیروی جدید به پنجشیر اعزام نشده است.

با اینحال، شماری از باشندگان ولایت پنجشیر از افزایش تحرکات و شمار جنگجویان طالبان در آن ولایت حکایت دارند و حتا ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی نیز نشر شد که گویا هیلیکوپترهای طالبان را بر فراز کوهپایه‌های پنجشیر در حال پرواز نشان می‌داد.

تایید مستقلانۀ رویدادها در پنجشیر حتا برای شماری از رسانه‌های داخلی در افغانستان چالش برانگیز است.

چندی پیش، فیصل مدرس، ادریس رحیمی و میلاد عزیزی، سه خبرنگار افغان که برای چینل یوتیوب موسوم به "دوست‌داران کابل" (Kabul Lovers) کار می‌کنند،‌ توسط طالبان توقیف شدند.

آنان اعتراضات مردم را در ولایت پنجشیر پوشش داده بودند که در آن معترضان به شدت از رفتار طالبان و کشتن غیرنظامیان در آن ولایت انتقاد کرده بودند. گزارش ویدیویی این تظاهرات در کانال یوتیوب دوست‌داران کابل در مدت کوتاه بیش از ۱۰۰ هزار بیننده داشت و شماری از رسانه‌های بین‌المللی نیز بر بنیاد آن گزارشدهی کردند.

در همین حال، امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری افغانستان در یک پیام فیسبوک نگاشته است که رسانه‌های خصوصی در افغانستان، اجازۀ "پوشش مسایل خلاف سیاست گروه طالب را ندارند."

آقای صالح نگاشته است: "هیچ رسانه ای در ولایات اجازه پوشش دادن به هیچ رویداد را بدون سانسور و اجازه طالب ندارد. گروه طالب در خصوص پوشش فعالیت های مقاومت به این رسانه ها اخطار مرگبار داده است. مثلا حمله‌ٔ ساعت هفت و نیم دیشب در ده کیپک که جان هفت طالب را گرفت در هیچ رسانه یی پوشش نیافت. صاحبان رسانه های خصوصی نیز بخاطر اینکه هنوز زیر نام مطبوعات آزاد از منابع خارجی پول می‌گیرند سکوت پر عاید را ترجیح داده اند. مقاومت نیاز ملی است."

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، فضا برای کار رسانه‌ای در آن کشور تنگ شده است، هرچند در دو دهۀ پسین، آزادی بیان و مطبوعات به عنوان یکی از بزرگترین دستآوردهای آن کشور محسوب می‌شد.

فدارسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانه‌های افغانستان از افزایش مشکلات مالی و اقتصادی رسانه‌ها در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته است که در پی تحولات اخیر در این کشور، ۸۰ درصد کارمندان زن و ۶۰ درصد کارمندان مرد در رسانه‌های افغانستان بیکار شده اند.

بر اساس معلومات انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان با مسلط شدن طالبان، ۴۰ درصد رسانه‌ها در این کشور به دلیل مشکلات اقتصادی مسدود شده اند. این انجمن گفته است که با توقف فعالیت ۲۳۱ رسانه در این کشور، سه‌هزار و ۱۲۳ نفر کار شان را از دست داده که ۱۳۲۹ تن آنان زنان بوده اند.

فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانه‌های افغانستان همچنین از ادامۀ عدم مصوونیت خبرنگاران در این کشور ابراز نگرانی کرده و خواستار توجه طالبان در این زمینه شده است.