کالای هندی برای نخستین بار از طریق افغانستان راهی اوزبیکستان شد 

یک تاجر هندی برای نخستین بار کالای تجارتی را از طریق پاکستان و افغانستان به اوزبیکستان صادر کرد.

مولانا زهیر، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان گفت که نخستین محمولهٔ ۱۴۰ تنی ترانزیتی کالا‌ی صادراتی هندی روز چهارشنبه ۱۶ مارچ (۲۵ حوت) راهی تاشکند، پایتخت اوزبیکستان شد.

مولانا زهیر به صدای امریکا گفت که این محمولهٔ تجارتی روز گذشته از طریق گذرگاه تورخم وارد کابل شده بود.

وزرات صنعت و تجارت حکومت طالبان تسهیل‌بخشی این کالا‌ی ترانزیتی هند را در یک مراسم ویژه آغاز کرد و آن را یک گام بزرگ به سوی مبدل ساختن افغانستان به نقطهٔ اتصال تجارتی میان آسیای جنوبی و مرکزی عنوان کرد.

یک مقام پاکستانی به صدای امریکا گفت که این کالا پیش از آنکه در موترهای باربری راهی کابل شود، از شهر ممبای هند به بندر شهر کراچی پاکستان انتقال یافت.

او افزود که این معاملهٔ ترانزیتی بر اساس یک توافق تجارتی که در همین اواخر میان پاکستان و اوزبیکستان امضا شده است، صورت گرفت.

شوکت میرضیایف، رییس جمهور اوزبیکستان این توافق‌نامه را در جریان سفرش در اوایل ماه جاری به اسلام‌‌آباد، امضا کرد.

رادیو آزادی به نقل از مولانا زهیر نوشته است: "این شعار ما بوده که افغانستان را به چهار راه اقتصادی تبدیل خواهیم کرد و انتقال محموله‌های امروز یک مثال و یک آغاز است."

اما مقامات پاکستانی تاکید کرده اند که این معاملهٔ تجارتی کاملاً به گونهٔ خصوصی ترتیب و تنظیم شده است و حکومت‌های هیچ یکی از این کشورها در آن دخیل نبوده اند.

محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان همواره از مبدل ساختن افغانستان به چهار راه اقتصادی، تجارتی و انکشافی منطقه صحبت می‌کرد و ایجاد دهلیز‌های هوایی و دست‌رسی به بندر چابهار را عناصر عمدهٔ این تلاش حساب کرده بود.

محمد اشرف غنی، سه سال پیش در مراسم حرکت نخستین محمولهٔ تجارتی افغانستان به سوی بندر چابهار گفت که "امروز افغانستان به چهار راه آسیا مبدل شده است".

این مقام پاکستان که نخواست در گزارش نامش ذکر شود افزود که اوزبیکستان اکنون می‌تواند کالای تجارتی را از هرجایی که خواسته باشد از طریق بنادر آبی پاکستان وارد کند.

او افزود که طالبان نیز به بنادر پاکستان دست‌رسی دارند و می‌توانند از آن برای تجارت بین‌المللی استفاده کنند.

تحت توافقنامهٔ تجارت ترانزیتی افغانستان - پاکستان (APTTA) اسلام‌آباد به کابل اجازه می‌دهد که برای تجارت بین‌المللی از بنادر‌ آبی و مسیر‌های زمینی و هوایی پاکستان کار بگیرد. اما تاجران افغانستان همواره از عدم تطبیق مواد این توافق‌نامه از سوی پاکستان شکایت داشته اند.

همچنان بر اساس این توافق، تاجران افغان می‌توانند کالای شان را از طریق زمین، هوا و آب به هند صادر کنند، اما کالای هندی را به دلیل روابط کشیده میان اسلام‌آباد و دهلی جدید، تنها می‌توانند از طریق مسیر‌ آبی وارد کنند.

عبدالرزاق داوود، مشاور صدر اعظم پاکستان در اوایل ماه جاری در صفحهٔ تویتراش نوشت که ​با افغانستان در مورد اجازۀ تردد آزاد موترهای باربری به هدف ترانزیت کالاهای تجارتی به توافق رسیده اند.

او این اقدام تازه میان دو کشور را، گام مهم در بخش اتصال منطقه‌ای عنوان کرد.

مشاور صدر اعظم پاکستان گفته بود که براساس توافق جدید میان افغانستان و پاکستان، قرار است از تاریخ ۲۱ مارچ موترهای باربری که جوازنامه دریافت کرده اند، رفت و آمد میان دو کشور را آغاز کنند.

با آنهم پاکستان در همین اواخر به هند اجازه داد تا با استفاده از مسیر زمینی ۵۰ هزار تن گندم را منحیث بخشی از کمک‌های بشری هند به افغانستان انتقال دهد.