شیوع جهانی آبلۀ میمون؛ طالبان: امکانات تشخیصیه نداریم

در حالی که نگرانی‌ها از شیوع بیماری آبلۀ میمون در افغانستان وجود دارد، وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان خواستار کمک سازمان جهانی صحت در بخش تجهیزات و وسایل و امکانات تشخیص این بیماری شده است.

متخصصان می‌گویند که با توجه به موارد مشکوک این بیماری در ایران و تردد میان دو کشور، احتمال شیوع آن در افغانستان بالا است.

گرچه تا اکنون هیچ واقعۀ مثبت بیماری آبلۀ میمون در افغانستان تثبیت نشده، اما وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان چندین واقعۀ مشکوک را در کابل، هرات، نیمروز، میدان وردک و ننگرهار ثبت کرده است.

جاوید هژیر، سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان با فرستادن پیامی به خبرنگاران گفت که پس از بررسی تیم‌های سرویلانس این وزارت از چندین واقعۀ مشکوک ثبت شده است که به گفتۀ وی "آن موارد آبلۀ میمون نه؛ بلکه آبلۀ عادی، آبلۀ مرغ و یک نوع بیماری پوستی موسوم به گال آلوده یا (Infected Scabies) بوده است."

به گفتۀ آقای هژیر، در حال حاضر تجهیزات تشخیص آبلۀ میمون در اختیار این وزارت نیست، اما واقعات مشکوک و شبیه به آبلۀ میمون، توسط تجهیزاتی که قبلاً برای تشخیص کووید۱۹ در اختیار این وزارت قرار گرفته بود، آزمایش می‌شوند.

آقای هژیر افزود: "در بحث کیت (بسته تشخیص) آبلۀ میمون، وزارت صحت افغانستان طالب کمک از جانب سازمان جهانی صحت شده است که ممکن در آیندۀ نزدیک این کیت‌ها به دسترس ما قرار بگیرد".

آبلۀ میمون یک بیماری ویروسی خفیف است و با علایمی چون سردردی، تب و آبله‌ها که معمولاً از صورت شروع شده و به تمام بدن گسترش می‌یابد، همراه می‌باشد.

سازمان جهانی صحت روز یکشنبه گفت که ۷۸۰ مورد آبلهٔ میمون در ۲۷ کشوری که این مرض در آن واگیر نیست، در حالی تایید شده که سطح خطر سرایت این مرض به سراسر جهان، متوسط است.

برخی رسانه‌های ایرانی و غربی از ثبت هشت مورد مشکوک این بیماری در ایران نیز خبر داده اند.

داکتر سلطان‌محمود سدید به صدای امریکا گفت که با توجه به برگشت روزمرۀ چند هزار مهاجر از ایران، احتمال گسترش این بیماری در افغانستان خیلی زیاد است.

به گفتۀ داکتر سدید با توجه به اینکه امکانات تشخیص این بیماری هنوز در افغانستان وجود ندارد، به همین دلیل وزارت صحت تا اکنون قادر به تشخیص موارد مشکوک نشده است.

داکتر سدید به صدای امریکا گفت: "در قسمت تشخیص این (آبلۀ میمون) با کیت‌های کروناویروس امکانش نیست، چرا که این ویروس از خاندان جداست و کیت‌های جداگانه ضرورت دارد، از این رو با کیت کرونا یا کووید۱۹ غیرممکن است".

داکتر سدید افزود که میزان همه‌گیری آبلۀ میمون خیلی سریع نیست، بلکه امکان سرایت آن با تماس مستقیم وجود دارد و در صورتی که با بیمار مشکوک مستقیم تماس صورت نگیرد، ظروف بیمار جدا گردد و حفظ‌ الصحۀ فردی و محیطی رعایت گردد، به آسانی قابل جلوگیری و کنترول است.

این متخصص افغان با اشاره به اینکه در افغانستان امکانات کم است تاکید کرد که باید در قسمت آگاهی دهی اقداماتی انجام شود. او گفت: "باید اعلانات در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های تصویری در مورد این بیماری نشر شود تا مردم بتوانند جلوگیری کنند."