روزنامۀ گاردین بریتانیا در یک گزارش تازه گفته است که طالبان در وزارت مالیۀ این گروه به شماری از کارمندان زن گفته اند که به عوض خود اقارب مرد شان را برای کار معرفی کنند.
این روزنامه به نقل از یک کارمند زن در این وزارت گزارش داده که گفته است طالبان دلیل این تصمیم خود را "افزایش حجم کار" عنوان کرده اند.
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به صدای امریکا گفت که یکی از سکتورهای این وزارت در واکنش به غیرحاضریهای کارمندان زن به آنان دستور معرفی اقارب مرد شان را داده است تا به عوض آنان کار کنند.
او گفت: "یک بخشی از یک ریاستی که بسیار سکتوری بوده و کسانی که کار میکردند، باید حاضر باشند چون غیرحاضری به کارهای شان بسیار صدمه وارد میکرد و از سوی دیگر زمینه هم مساعد نشده بود که خانم ها بروند و آنجا آزاد کار کنند."
مجاهد اضافه کرد که هدف این اقدام جلوگیری از کندی کارها بوده است.
اما کارمندان زن در افغانستان میگویند که طالبان برای حذف کردن زنان در جامعه دست به این چنین اقدامات میزنند.
یکی از زنانی که در گذشته مامور دولت بود و اکنون نیز در کابل مصروف کار است به صدای امریکا گفت که طالبان برای حذف زنان از دفاتر حکومتی خویش در پی بهانه جویی اند.
او افزود: "این اقدام طالبان بهانهجویی بیش نیست. چگونه یک مرد خانواده که شاید دوکاندار یا کسب دیگری داشته باشد و در یک رشتۀ خاص تخصص ندارد میتواند به عوض یک زن متخصص کار کند؟"
این خانم افزود که اکثریت دفاتر در کابل غیر فعال اند و در وزارت مالیه به دلیل این که بخش گمرکات و مالیات فعال است، "طالبان فقط می خواهند با استخدام مردان چوکیها را پر کنند".
او از برخور طالبان پایین رتبه با زنان شکایت کرد و آنرا "زشت، خشن، غیرانسانی و غیرطبیعی" خواند.
یکی از کارمندان این ادارۀ زیر نام مستعار مریم به گاردین گفته است که از ۱۵ سال به اینسو در وزارت مالیه کار میکند و اکنون چگونه کسی دیگری را به عوض خود معرفی کند. او افزود: "آیا مردی را که معرفی میکنم خواهد توانست با موثریتی که من در طول این همه سال کار کرده ام، کار کند؟"
او افزوده است که معاشاش نیز از ۶۰ هزار ماهانه به ۱۲هزار کاهش یافته است و زمانی که خواست در این مورد با آمریناش صحبت کند با واکنش زشت مواجه شده و برایش گفته شد که تنزیل رتبهاش "غیر قابل بحث است."
گروه طالبان همواره میگویند که با کار زنان مشکل ندارد، اما گفته است زمینۀ کار برای آنان مساعد نیست. ولی در مورد این که چه مشکلاتی فرا راه اشتغال زنان وجود دارد و چگونه به آن رسیدگی خواهد شد، این گروه تا حال در مورد معلومات ارایه نکرده است.
با آنهم، در نشست بزرگ عالمان دینی افغانستان که در اوایل ماه جاری برگزار شد نیز ''مردان از زنان افغان نمایندگی'' کردند.
عبدالسلام حنفی، معاون رییس الوزرای حکومت طالبان، گفت:"زنها، مادران و خواهران ما استند؛ ما به آنها احترام زیادی میگذاریم؛ وقتی پسرانشان در گردهمایی هستند، به این معناست که آنها هم به نوعی در این گردهمایی شریک اند."
اما سیما باهوز، مدیر اجرایی ادارۀ زنان ملل متحد، گفته است تخمین شده است که محدودیتها بر اشتغال زنان به گونۀ آنی سبب زیان اقتصادی یک میلیارد دالری یا پنج درصدی عواید ناخالص افغانستان شود.
با وجود آن که حکومت طالبان شمار این زنان را مشخص نکرده اند، اما یکی از کارمندان زن در وزارت مالیه گفت است که حد اقل ۶۰ تن از کارمندان زن تماسهای مشابه دریافت کرده اند.
طالبان در حاکمیت قبلی شان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نیز زنان را به طور گسترده از حق کار و تحصیل محروم کرده بودند.