قهرمانی که در مسیر برافراشتن پرچم افغانستان بر بام پاکستان جان باخت

علی‌ اکبر سخی، قهرمانی که در آرزوی برافراشتن پرچم افغانستان بر فراز قلۀ کی۲ (K2) در پاکستان بود، در مسیر صعود به این قله درگذشت.

از علی اکبر سه فرزند به نام‌های ادیان سخی، عیان سخی و روحان سخی به جا مانده است که بزرگترین آن‌ها هفت سال سن دارد. رسانه‌ها خبر جان باختن قهرمان کوهنوردی افغانستان را به تاریخ بیستم ماه جولای سال ۲۰۲۲ منتشر کردند.

رشاد سخی برادر علی اکبر سخی به صدای امریکا گفت که "علت اصلی مرگ" برادرش را نمی‌داند. با آنکه از درگذشت سخی نزدیک به یک هفته سپری می‌شود، هنوز پیکر او باز گردانده نشده است. خانوادۀ این قهرمان ۳۴ ساله افغانستان، در تلاش است که به جسد بی‌روح علی اکبر دست یابند.

شرکت سیاحتی قره قرم که مسوولیت تنطیم سفر را داشته است، مرگ آقای سخی را ناشی از"بیماری ارتفاع" عنوان کرده و گفته است که علی اکبر به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در ارتفاعات بلند که به خاطر کمبود آکسیجن باعث بیماری ارتفاع می‌شود، جان باخته است.

در همین حال خیبر خان از هم‌کاران کوهنوری علی اکبر سخی و عضو تیم کوهنوری و رهنوری افغانستان (Hike Ventures Afghanistan) ادعا دارد که "بنابر بررسی فنی تیم کوهنوری و رهنوری افغانستان، صحنه‌یی که برای علی رخ داده است، هنوز آشکار نیست".

قلۀ کی۲ با ارتفاع ۸۶۱۱ متر از سطح بحر در ساحۀ قره‌قرم متصل به رشته‌کوه‌های هیمالیا و در شمال شرق پاکستان دومین قلۀ بلند جهان پس از قلۀ ایورست (Everest) می‌باشد. این قله، دشوار گذرترین قلۀ جهان توصیف شده که گفته می‌شود شمار زیادی از کوهنوردان در مسیر صعود به این قله جان خود را از دست داده‌اند.

علی اکبر سخی بنیان‌گذار انجمن کوهنوردی و رهنوردی افغانستان نیز بوده است.

رشاد سخی، برادر علی اکبر، اظهار می‌دارد که هدف برادرش از تاسیس مجمع کوهنوردی، تشویق و انگیزه دهی جوانان افغانستان برای کشف طبعیت زیبای کشور و نمایندگی بهتر از افغانستان در جامعۀ کوهنوردی جهان بود. رشاد سخی، هدف و انگیزۀ علی اکبر از ماموریت کی۲ را مبارزه برای معرفی چهرۀ زیبای کشورش که آکنده به غبار فقر و جنگ و آوارگی است تقلی می‌کند.

او به صدای امریکا گفت:"علی می‌خواست به جهان بگوید که افغان‌ها با وجود همه مشکلات هنوز می‌توانند به دست آورد‌های بزرگ برسند."

خیبر، عضو انجمن کوهنوردی و رهنوردی افغانستان، ضمن آنکه خواهان روشن شدن چگونه‌گی مرگ علی اکبر سخی است، ادعا دارد که علی تمام مراحل آمادگی برای صعود به قلۀ کی۲ را داشته بود.

این عضو انجمن کوهنوردی افغانستان گفت: "علی اکبر سخی با دوازده سال سابقۀ کوهنوردی، زمان آمادگی به هدف فتح کی۲ را ۱۸ ماه پیش‌بینی می‌کرد و از همین بابت از اواخر سال ۲۰۲۰ عملا مراحل تمرینی خویش را آغاز کرده بود."

به گفتۀ این عضو انجمن کوهنوردی افغانستان، علی اکبر سخی، چندین مرتبه قلۀ شاه فولادی با ارتفاع ۵۰۴۸ متر در ولایت بامیان و قلۀ میرسمیر را تا ارتفاع ۵۶۸۰ متر در ولایت پنجشیر به منظور آمادگی فتح کی۲ در نوردیده بود.

علی اکبر سخی در حالی که شانس اسکان مجدد در کشورهای غربی را داشت ولی از ماه می سال ۲۰۲۲ در پاکستان به منظور آمادگی برای فتح قلۀ کی۲ اقامت داشت. اعضای خانوادۀ سخی می‌گویند که او در مدت اقامت در پاکستان پیوسته به تمرینات آمادگی خویش ادامه می‌داد.

رشاد سخی، برادر علی اکبر، می افزاید که او همیشه تمریناتی چون شنا، ریسمان بازی، بایسکل سواری و عموم تمرینات خاصی را که برای یک کوهنورد حرفه‌‌ای لازم است، انجام می‌داد. در همین حال خیبرخان، دوست و همکار علی اکبر سخی، اداعا دارد که "استقامت و ظرفیت بدنی علی اکبر" از سوی شرکت سیاحتی تایید شده بود.

باوجودی‌که محل جان باختن علی اکبر سخی در کی۲ تا هنوز مشخص نشده است. اعضای خانوادۀ وی ادعا می‌کنند که شرکت‌های مسوول کوهنوردی از چگونگی حادثه و محل آن روایت‌های چندگانه دارند.

این خانوده شرکت‌ Karakoram Expedition تنطیم کنندۀ سفر، شرکت Askari Aviation مسوول انتقالات و شرکت Global Rescue که را مسوول بیمۀ علی اکبر سخی می باشد به کار شکنی و بی پروایی متهم می‌کند.

رشاد سخی به صدای امریکا گفت:"مسوولان شرکت بیمۀ به ما می‌گویند که هزینۀ برگرداندن جسد علی اکبر۲۰ هزار دالر امریکایی می‌شود که پنج هزار آن را باید خانواده تهیه کند."

برادر علی اکبر به نقل از Global Rescue اضافه کرد، انتقال درصورتی امکان پذیر خواهد بود که اطمینان حاصل شود که جان فرد دیگری در جریان انتقال جسد علی اکبر با خطر مواجه نشود.

خانوادۀ علی اکبر می‌گوید که برای تسلی دل‌های داغدار‌شان می‌خواهند برای آخرین بار قهرمان‌شان را ببینند و با وی خدا حافظی کنند. این خانواده از مسوولان افغانستان، از دولت پاکستان و نهادهای بشری می‌خواهند که در زمینۀ انتقال پیکر بی‌جان علی اکبر همکاری کرده و بر شرکت‌های مسوول فشار لازم بیاورند.

علی اکبر سخی مهندس نرم افزار کمپیوتر بوده و در کنار آن به شکل حرفه‌‌ای به کوهنوردی نیز پرداخته بود. علی اکبر سرپرستی تیم کوهنوردان افغانستان را به عهده داشت و تقریبا همه قله‌های بلند آن کشور چون کوه نوشاخ بدخشان، شاه فولادی بامیان، کوه بابا و قلۀ میر سمیر را در پنجشیر فتح کرده بود.