تحقیقات در مورد شربت‌های هندی که گمان می‌رود با مرگ ۶۶ کودک ربط دارد

سازمان جهانی صحت در مورد تجویز و مصرف چهار شربت سرفه و سرما خوردگی ساخت شرکت دواسازی میدن هند هشدار داده است که گمان می‌رود با مرگ ۶۶ کودک در گامبیا ربط داشته است.

این سازمان جهانی همچنان روز چهارشنبه پنجم اکتوبر (۱۳ میزان) هشدار داده است که ممکن این دواها در سایر کشورها، بیرون از ممالک افریقای غربی، تکثیر و توزیع شده باشد.

تدروس ادهانوم گیبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که چهار شربت یاد شده "احتمالاً با صدمات حاد گرده و مرگ ۶۶ کودک" ربط داشته است. او مرگ این کودکان را اندوه‌بار خواند.

تدروس گفت که سازمان جهانی صحت تحقیقات بیشتر را با مقام‌های هندی و شرکت تولید کنندۀ این چهار شربت – پرومیتازین فمی، کوفیکزمالین، ماکوف و ماگریپ – نیز انجام می‌دهد.

در هشداریۀ سازمان جهانی صحت آمده است که "تا حال، شرکت تولید کننده به سازمان جهانی صحت در مورد مصوونیت و کیفیت محصولات خود تضمین نداده است" و نیز گفته شده است که با تحلیل و تجزیۀ لابراتواری نمونه‌های این محصولات "تایید شده است که این محصولات حاوی مقادیر غیرقابل قبول دای‌ایتیلین گلایکول و ایتیلین گلایکول است".

دای‌ایتیلین گلایکول و ایتیلین گلایکول مواد بی‌رنگ و بی‌بوی کیمیایی است که بیشتر در محصولات چرب کنندۀ ماشین‌آلات و به مقادیر بسیار اندک در مواد آرایشی کاربرد دارد. خوردن این دو مادۀ کیمیایی سبب درد شکم، استفراغ، اسهال، بندش ادرار، سردردی و در نهایت، منجر به عدم کفایه و نارسایی حاد گرده، صدمات اعصاب محیطی و مرکزی، کوما و مرگ شده می‎تواند.

وزارت صحت گامبیا ماه گذشته، پس از آنکه ۲۸ کودک در اثر از کار افتادن گرده‌های شان در گذشتند، به شفاخانه‌های آن کشور دستور داد تا مصرف این شربت‌ها را متوقف کند.

سازمان جهانی صحت گفته است که معلومات به دست آمده از سازمان مرکزی کنترول دوایی هند، نشان می‌دهد که شرکت تولید کننده این شربت‌ها را تنها به گامبیا صادر کرده است. با اینحال، به گفتۀ این سازمان، به دلیل بازارهای غیررسمی و کنترول ناشدۀ کشورهای افریقایی، نمی‌توان تکثیر آن را به سایر کشورهای منطقه رد کرد.

با هشدار از این احتمال که شاید شرکت یاد شده از دای‌ایتیلین گلایکول و ایتیلین گلایکول در دیگر محصولات دوایی خود نیز کار گرفته باشد "تکثیر جهانی" این دواها را نمی‌توان منتفی دانست.

رییس سازمان جهانی صحت از تمام کشورها خواست تا "این محصولات دوایی را شناسایی و جلو تکثیر آن را بگیرند تا از آسیب بیشتر به بیماران جلوگیری شود."

در تهیۀ این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانس‌پرس استفاده شده است.