'افغانستان بیش از هر وقت دیگر به محو کامل پولیو نزدیک شده است'

سازمان جهانی صحت می گوید که افغانستان در راستای محو کامل ویروس پولیو یا فلج کودکان به پیشرفت قابل ملاحظۀ دست یافته است.

نمایندگی سازمان جهانی صحت در افغانستان روز دوشنبه ۲۴ اکتوبر (۲ عقرب) با نشر پیامی در تویتر گفت که اکنون نسبت به هر زمان دیگر، بهترین وقت برای ریشه کن کردن کامل این ویروس در افغانستان است.

به گفتۀ این سازمان، واقعات پولیو از ۵۶ واقعه در سال ۲۰۲۰ در افغانستان، به دو واقعه از آغاز سال روان تا اکنون، کاهش یافته است.

در همین حال، سازمان جهانی صحت در نشست سالانه که به خاطر مبارزه با پولیو برگزار شده بود، گفت که میزان انتشار این بیماری به ۹۹.۹ در صد کاهش یافته و تنها در افغانستان و پاکستان، کودکان در معرض ابتلا به ویروس پولیو قرار دارند.

این سازمان با بودجۀ ۲.۵ میلیارد دالر، برای محو پولیو تا سال ۲۰۲۸ برنامه ریزی کرده است.

به گفتۀ تدروس ادهانوم گیبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت، ریشه کن کردن پولیو در صدر اولویت‌های این سازمان قرار دارد.

او گفت: "همان طوریکه ما به محو پولیو ادامه می دهیم، باید فراتر به این پدیده بنگریم. جوامعی که بیشتر از همه از این ویروس آسیب می بینند، با بسیاری از تهدیدات دیگر نیز روبرو اند و به خدمات و ابزارهای محافظتی دسترسی ندارند."

محور چرخش پولیو در سال جاری افغانستان و پاکستان است و موارد ابتلا به این ویروس در این دو کشور سبب شده تا مسوولان سازمان جهانی صحت این دو کشور را در اولویت برنامۀ محو پولیو قرار دهند.

این سازمان دلیل انتشار این بیماری را اطلاعات نادرست و بحران های انسانی عنوان کرده است.

ایدن اولری، رییس بخش پولیوی سازمان جهانی صحت، در نشست سالانۀ مبارزه با پولیو، با اشاره به درگیری‌های چندین سال اخیر بین حکومت افغانستان و طالبان تاکید کرد که این موضوع سبب عدم دسترسی کودکان افغان به واکسین پولیو شده است.

اولری افزود که در اوایل حکومت طالبان، ۳.۳ میلیون کودک افغان در معرض خطر ابتلا به این ویروس قرار داشتند.

معلومات سازمان جهانی صحت نشان می دهد که اکنون در دو ولایت افغانستان دو مورد مثبت ویروس پولیو وجود دارد.

آقای اولری همکاری طالبان در مبارزه با پولیو را قابل ملاحظه خواند. او گفت: "با عملکرد خود در ۱۲ ماه گذشته، سرعت انتشار این ویروس را در افغانستان متوقف کردیم و چیزیکه اکنون در حال انجام آن استیم، اساساً تعدیل اصلاحاتی است که لزوماً برای پایان ابتلا به پولیو در افغانستان می باشد. ما در سال ۲۰۲۰ هشت زنجیرۀ ویروس پولیو را داشتیم، امروز فقط یک زنجیره باقی مانده است."

او گفت که بحران بشری روان در افغانستان موضوع نگران کننده است و سازمان جهانی صحت در تلاش رویکرد مناسب برای حل بحران پولیو می باشد.

از سوی دیگر، مقامات شرکت کننده در این نشست از نقش پررنگ زنان در مبارزۀ جاری محو پولیو در افغانستان و پاکستان ستایش کردند.

دیت دمنت، رییس روتری انترنشنل، یکی از سازمان هایی که در مبارزه علیه ویروس پولیو با سازمان جهانی صحت همکار است، گفت که در مورد شجاعت کارکنان صحی شنیده است. او گفت: "بیشتر آنان زنان استند و به شکل خستگی ناپذیر برای ایجاد اعتماد با خانواده ها در جوامع خود تلاش کرده اند."

مسوولان سازمان‎‌های صحت، واکسیناسیون کودکان در برابر پولیو در سراسر جهان را حیاتی خوانده و بر تامین صلح و امنیت برای تطبیق کمپاین واکسین این بیماری تاکید ورزیده اند.

به اساس آمار صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) ۱۸ میلیون کودک در جهان تا اکنون واکسین پولیو را دریافت نکرده و به گفتۀ این سازمان، تا زمانیکه این کودکان واکسین نشوند، این ویروس قدرت انتقال را دارد و کودکان، به ویژه زیر سن پنج سال، هزینۀ این سهل انگاری را خواهند پرداخت.