نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده در امور افغانستان برای مشوره در مورد بحران بشری و اقتصادی در افغانستان، به جاپان، هند و امارات متحدهٔ عرب سفر میکند.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده امروز ۳۰ نومبر (نهم قوس) با نشر اعلامیهٔ گفت که تامس وست در جریان این سفر هشت روزه که فردا آغاز میشود، با شرکای ایالات متحده و افغانها در راستای حفظ حقوق افغانها و نگرانیهای امنیتی مشترک نیز مشوره خواهد کرد.
پیش از این، تامس وست بر ضرورت "گفتگوهای ملی و واقعی بینالافغانی" در مورد آیندۀ افغانستان تاکید کرده بود.
او در صفحهٔ تویتراش نگاشته است که "برای تعامل با شرکا در بخش همکاری مبرم ما، تداوم مجدد حمایت بشری و دفاع از آموزش و حقوق بشری دختران و زنان افغان" به این سه کشور سفر میکند.
نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده امریکا برای افغانستان پیش از این گفته بود که ممنوعیت طالبان از حق ابتدایی دختران برای تحصیل، افغانستان را عقب نگه میدارد.
تحلیلگران به این نظر اند که زمان آن فرارسیده است تا اقدامات جدیتر در این راستا اتخاذ گردد و بر طالبان فشار وارد شود.
محمد جواد رحیمی، آگاه امور سیاسی به صدای امریکا گفت که "برای بیرون رفت از بحران فعلی در افغانستان، سفر نماینده خاص امریکا به کشور های منطقه خبر نیک است اما ادامه تحصیل و کار زنان و دختران و رعایت حقوق بشری در افغانستان نیازمند یک سلسله اقدامات فوری و عملی می باشد."
او افزود: "یکی از آن اقدامات فوری و عملی این است که آقای وست گفتگوی مستقیم با طالبان را آغاز کند و در صورت نیاز و برای ایجاد اصلاحات لازم، از اعمال فشار های سیاسی بالای طالبان کار بگیرد. اتفاقات ۱۵ ماه گذشته می رساند که طالبان بدون اعمال فشاری های جدی سیاسی، تن به اصلاحات نخواهند داد و خواست های اساسی مردم افغانستان را همچنان نادیده خواهند گرفت."
طالبان پس از گذشت بیش از یک سال، مکاتب متوسطه و لیسۀ دخترانه در افغانستان را هنوز هم مسدود نگهداشته اند؛ اقدامی که واکنشهای گستردهای ملی و بین المللی را در قبال داشته است.
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ ملل متحده در امور وضعیت حقوق بشر در افغانستان، ماه گذشته گفت که زنان افغان به گونهٔ گسترده از دسترسی به کار و زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی محروم شده اند و هدف از این اقدام طالبان نامریی ساختن زنان از جامعه است.
قرار است در جریان این سفر، تامس وست با افغانهای که در خارج زندگی میکنند، به شمول مدافعان حقوق بشر، تاجران، سیاستمداران و رهبران رسانهها در مورد چگونگی حل این چالشها صحبت کند.
عبدالسبحان مصباح، معاون اتحادیه حقوق دانان افغانستان، و آگاه مسایل سیاسی به صدای امریکا گفت که این سفرهای نمایندهٔ امریکا موثر نیست و نیاز است تامس وست مستقیماً با نمایندگان طالبان در قطر برای مشکلات موجود راه حل سیاسی جستجو کند.
آقای مصباح افزود: "ضرورت است تا آقای وست با جهانیان یک هماهنگی ایجاد کرده و به این مشکلات نقطه پایان بماند."
پس از گذشت بیش از یک سال، هیچ کشوری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است. جامعه بین المللی گفته است که به رسمیت شناختن طالبان، به تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان، آموزش زنان و دختران و رعایت حقوق بشری تمامی افغانها ربط دارد.