جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، گفته است که رویای "برابری نژادی و عدالت" که مارتین لوترکینگ، رهبر جنبش حقوق مدنی ایالات متحده، در سر داشت، تا اکنون تحقق نیافته است.
بایدن روز یکشنبه در سخنرانی در کلیسای مارتین لوترکینگ در شهر اتلانتای ایالت جورجیا با اشاره به سخنرانی مشهور داکتر کینگ "من رویایی دارم" گفت: "این رویایی است که بر مبنای آن ما همه شایان آزادی و عدالت استیم و هنوز هم این وظیفۀ عصر ما است تا این رویا را که هنوز تحقق نیافته است، به حقیقت برسانیم."
رییس جمهور بایدن گفت که مارتین لوترکینک جان خود را فدای هدف والای "مقابلۀ امید در برابر ترس، مهربانی در برابر ظلم و عدالت در برابر بیعدالتی" کرد.
امریکاییها در سومین دوشنبه جنوری هر سال از روز مارتین لوترکینگ جونیر بزرگداشت به عمل آورده و یاد مبارزات او در سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ را زنده نگهمیدارند که با سازماندهی تظاهرات مسالمتآمیز خواستار توقف تبعیض نژادی، مساوات و حق رایدهی برای سیاهپوستان امریکایی شد.
جنبش مدنی کینگ
کلید موفقیت جنبش حقوق مدنی به رهبری داکتر کینگ، رویکرد تظاهرات مسالمت آمیز و عاری از خشونت وی بود. کینگ گفته بود که مبارزات وی از مهاتما گاندی، رهبر هند، الهام گرفته است.
اعتراض حقطلبانه و عاری از خشونت کینگ در سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ برای گرفتن حق رای به شهروندان سیاهپوست امریکا و پایان بخشیدن به تبعیض نژادی، راه را برای تصویب دو قانون مهم در ایالات متحده باز کرد -قانون حقوق مدنی سال ۱۹۶۴ و حق رای دهی سال ۱۹۶۵.
داکتر کینگ در سال ۱۹۵۵ زمانی به عنوان چهرۀ برجستۀ جنبش حقوق مدنی ایالات متحده امریکا تبارز کرد که تحریم بسهای عامه را در شهرمونتگمری ایالت الاباما برای سیاهپوستان به موفقیت رهبری کرده و شاروالی را مجبور به پایان دادن تبعیض در جدا ساختن مسافران سیاهپوست از سفید پوست در بسهای شهری کرد.
سخنرانی مشهور و تاریخی آقای کینگ زیر عنوان "من یک رویایی دارم" که در اگست ۱۹۶۳در شهر واشنگتن دی سی ایراد شد و برای شنیدن آن بیش از ۲۵۰ هزار امریکایی سیاهپوست و سفیدپوست جمع شده بودند، وی را به شخصیت محوری جنبش حقوق مدنی امریکا مبدل کرد.
اصول مارتین لوتر کینگ
داکتر کینگ شش اصل را ایجاد کرد که اقدامات تظاهرات حقوق مدنی او را در حالی هدایت کرد که آنان تحریمهای گسترده، تحصنها، راهپیماییهای صلحآمیز و سایر فعالیتهای عاری از خشونت نافرمانیهای مدنی را راه اندازی کردند. او جزییات این اصول را در کتاب "گام بلند به سوی آزادی" خود درج کرده است.
اصل نخست میگوید که عدم خشونت مسیر زندگی برای مردم شجاع و مقاومت در مقابل بدی است. دوم، عدم خشونت سبب به میان آمدن رستگاری و مصالحه میشود.
سوم، عدمخشونت در پی شکست بیعدالتی است، نه مردم، به خاطری که میپذیرد که بدکاران، انسانهای بد نیستند، بلکه خود شان قربانی اند.
اصل چهارم میگوید که رنجبردن میتواند بیاموزاند و تغییر دهد و رنجکشیدن را بدون انتقامجویی میپذیرد. رنجبردن تحمیلی احتمالات آموزشی و تغییراتی را در خود دارد.
بر اساس اصل پنجم، عدم خشونت به عوض نفرت، محبت را انتخاب میکند. اصل ششم عدم خشونت میگوید که کاینات طرفدار عدالت است.
رهبر جنبش مدنی امریکا در اپریل سال۱۹۶۸ زمانیکه هنوز ۳۹ سال داشت در شهر ممفیس ایالت تینیسی، جایی که برای کمک به اعتصاب کارگران سیاهپوست رفته بود، ترور شد. چهار روز پس از کشته شدن آقای کینگ، یک عضو مجلس نمایندگان ایالات متحده پیشنهاد کرد تا یک روز سال به بزرگداشت از وی رخصتی عمومی باشد.
اینکار ۱۵ سال طول کشید تا اینکه پس از تقاضاهای مکرر میلیونها شهروند امریکا، کانگرس ایالات متحده در سال ۱۹۸۳ رخصتی عمومی را به یادبود از وی منظور کرد و رونالد ریگن، رییس جمهور آن وقت ایالات متحده، آن را توشیح کرد.