اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه، ۲۳ اکتوبر (دوم عقرب)، از مقامات کشورهای حاضر در نشست بریکس در شهر کازان روسیه خواست تا از ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه بخواهند که جنگ روسیه را در اوکراین خاتمه دهد.
پیتر استانو، سخنگوی بخش مشی خارجی اتحادیه اروپا، آنچه را که "سو استفاده روسیه" از ریاست این گروه خواند، محکوم کرد و اشاره کرد که حکم بازداشت رهبر روسیه وجود دارد.
استانو گفت که این اتحادیه اعتماد دارد که "تمام شرکت کننده گان در نشست کازان از این گردهمایی استفاده کرده و یکبار دیگر از پوتین خواهان ختم سریع جنگ علیه مردم اوکراین خواهند شد".
از سوی دیگر، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، به روز چهارشنبه، ابراز داشت که در نشست بریکس، حاضرین روی طیف وسیعی از موضوعات بین المللی بحث و تبادل نظر میکنند.
پوتین، میزبان شی جین پینگ، رییس جمهور چین، نرندرا مودی، صدراعظم هند، مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران و دیگر رهبران جهان در اجلاس گروه سران کشورهای در حال توسعه یا بریکس میباشد که بخشی از تلاش های کرملین برای به آزمون کشیدن نفوذ غرب در جهان تلقی میشود.
پوتین، در آغاز این نشست، از تعمق همکاری در بخش مالی منحیث بخشی از اجندای خود در این نشست نام برد. او گفت که کشور های شامل در این نشست، روی موضوعات بین المللی به شمول حل مناقشات منطقه یی و همچنان گسترش گروه بریکس، با یکدیگر تبادل نظر خواهند کرد.
رییس جمهور روسیه ابراز داشت که استراتیژی بریکس در سطح جهان، با تلاش های محوری جامعه جهانی که به نام اکثریت جهان، خوانده میشود، مطابقت دارد.
اظهارات مقامات ارشد چین و هند در نشست بریکس
شی جین پینگ، رییس جمهور چین، به روز چهارشنبه، روی نقش گروه بریکس در تضمین امنیت جهان تاکید کرد و بر ضرورت اجتناب از تشدید درگیری اوکراین تاکید ورزید. این در حالیست که پوتین به روز سه شنبه، روابط میان روسیه و چین را "یکی از عوامل اصلی ثبات در جهان" خواند و متعهد به همکاری بیشتر با چین شد.
نرندرا مودی، صدراعظم هند، نیز به روز چهارشنبه، در نشست گروه بریکس ابراز داشت که هند از گفتگو و دپلوماسی حمایت میکند و از جنگ حمایت نمیکند. وی اضافه کرد که گروه بریکس "منحیث یک گروه متنوع و فراگیر، میتواند نقش مثبتی را در همه زمینه ها ایفا کند". سفر مودی برای شرکت در این اجلاس، دومین سفر وی به روسیه در طول سه ماه گذشته است.
حضور منشی عمومی سازمان ملل متحد در نشست بریکس
قرار است فردا پنجشنبه، پوتین با انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد، که برای اولین بار در بیش از دو سال به روسیه سفر کرده و مکرراً از اقدامات مسکو در اوکراین انتقاد کرده است، ملاقات کند.
سفر گوتیرش به روسیه با واکنش خشمگین اوکراین مواجه شده است. وزارت خارجه اوکراین، این سفر را "یک انتخاب اشتباه" خواند که باعث صلح نمیشود. اما فرهان حق، معاون سخنگوی منشی عمومی سازمان ملل متحد، ابراز داشت که این سفر "یک عملکرد معیاری" این سازمان برای شرکت در نشست سازمان های میباشد که دارای کشور های مهم عضو هستند و این نشست به دلیل اینکه شامل کشورهایست که نیمی از نفوس جهان را تشکیل میدهند، در بخش کار سازمان ملل متحد مهم تلقی میشود.
سخنگوی اتحادیه اروپا، در واکنش به حضور گوتیرش در این نشست، بیان کرد که این اتحادیه از حضور انتونی گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد در این نشست حمایت میکند و بر این نظرست که وی این تقاضا را از روسیه "برای ختم کامل و بی قید و شرط تهاجم وحشیانه علیه مردم اوکراین" تجدید خواهد کرد.
انتظار میرود که پوتین در حاشیه نشست بریکس، بیش از ده ها ملاقات با مقامات ارشد کشور های مختلف داشته باشد.
نشست سه روزه سران گروه بریکس، در شهر کازان در روسیه، با حضور مقامات ارشد از ۳۶ کشور جهان دایر شده است و تاکید این نشست روی برجسته سازی شکست تلاش های ایالات متحده برای منزوی سازی روسیه به دلیل اقدامات روسیه در اوکراین است. کرمیلن از این اجلاس به عنوان "بزرگترین رویداد سیاست خارجی (روسیه) تا اکنون" یاد کرده است.
در تهیه این گزارش از گزارش های رویترز و آسوشیتدپرس استفاده شده است.