آلمان سفیر خود را به دلیل اعدام یک آلمانی-ایرانی از تهران فراخواند

جمشید شارمهد

جمشید شارمهد

وزارت خارجهٔ آلمان روز سه‌شنبه ۲۹ اکتوبر (هشتم عقرب) گفت که سفیر خود را از ایران فراخوانده و شارژدافیر ایران مقیم آلمان را برای اعتراض برلین نسبت به اعدام جمشید شارمهد، شهروند آلمانی-ایرانی، احضار کرده است.

وزارت خارجه آلمان با نشر پیامی در رسانهٔ اجتماعی ایکس نوشته است: "ما شدیدترین اعتراض خود را نسبت به اقدامات رژیم ایران ابراز کرده‌ایم و حق اقدامات بیشتر را برای خود محفوظ می‌داریم."

در عین حال، ماركس بوتزيل، سفیر آلمان مقیم تهران، در دیدار با وزیر خارجهٔ ایران شدیدترین اعتراض کشورش را نسبت به اعدام جمشید شارمهد مطرح کرد.

پس از این دیدار، انالینا بیربوک، وزیر خارجه آلمان، سفیر کشورش مقیم ایران را برای انجام مشورت به برلین فراخواند.

رسانه‌های دولتی ایران روز دوشنبه گزارش دادند که جمشید شارمهد، آلمانی-ایرانی تبار و مخالف تهران به اتهام "تروریزم" در آن کشور اعدام شد.

شارمهد، ۶۸ ساله، متهم به طراحی بم‌گذاری مرگبار سال ۲۰۰۸ در مسجد شیراز بود، اما خانواده‌اش این اتهام را رد کرده‌ است.

شارمهد که اقامت دایمی ایالات متحده را نیز داشت،‌ در سال ۲۰۲۳ به اتهام "افساد فی‌الارض" به اعدام محکوم شد، اتهامی که بر اساس قوانین اسلامی ایران از جرایم سنگین به شمار می‌رود.

شارمهد سخنگوی گروه "تندر" نیز بود. تندر یک گروه مخالف جمهوری اسلامی ایران است که هدف آن احیای سلطنت پهلوی و بازگشت به نظام شاهنشاهی قبل از انقلاب ۱۳۵۷ است.

این گروه که با نام انجمن پادشاهی ایران نیز شناخته می‌شود، به عنوان یک گروه سیاسی و مخالف فعالیت می‌کند و خواهان براندازی نظام جمهوری اسلامی و بازگرداندن حکومت تحت حمایت غرب است.

خانواده‌ٔ شارمهد می‌گوید که وی در سال ۲۰۲۰ میلادی در دوبی ربوده شد و به جرم "فساد فی‌الارض" به اعدام محکوم شد.

اعلام خبر اعدام شارمهد واکنش‌های گسترده‌ای را در رسانه‌های اجتماعی برانگیخت. فردریش مرتز، رهبر حزب دموکرات مسیحی آلمان، اعدام شارمهد توسط جمهوری اسلامی را یک "جنایت شنیع" خواند و ضمن ابراز همدردی با خانواده و دوستان وی خواهان اخراج سفیر ایران از آلمان شد.

نوربرت روتگن، نماینده پارلمان آلمان، نیز با نشر پیامی در صفحهٔ ایکس در مورد اختطاف،‌ شکنجه و اعدام جمشید شارمهد، انزجار عمیق خود را از "رژیم ملاها" ابراز کرد.

او ضمن همدردی با خانواده شارمهد، این اعدام را نمادی از "شکست سیاست آلمان در قبال ایران" توصیف کرد.

حسین رونقی، فعال سیاسی در ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "اعدام‌های سیاسی و عقیدتی، سرکوب و زندانی کردن فعالان آزادی‌خواه بخشی از رویکرد حکومت پس از تحقیر در مقابل حمله‌های خارجی بوده‌ است.

قوهٔ قضاییه ایران اوایل ماه حوت ۱۴۰۱ خورشیدی اعلام کرد که محکمه‌ای در تهران شارمهد را که به رهبری یک گروه تروریستی و دست داشتن در حملهٔ مرگبار بر یک مسجد متهم بود، به اعدام محکوم کرد.

در تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری‌های رویترز و فرانس پرس استفاده شده است.