بزالل اسموتریچ، وزیر مالیهٔ اسراییل، روز دوشنبه ۱۱ نومبر (۲۱ عقرب) تعهد کرد که در سال ۲۰۲۵ شهرکهای یهودی نشین را در کرانهٔ غربی ضمیمهٔ قلمرو اسراییل نماید و در عین حال، برگشت دونالد ترمپ به قدرت در ایالات متحده را "فرصتی مهم" خواند.
اسموتریچ که به عنوان وزیر راستگرای افراطی شناخته میشود، با اشاره به نامهای ذکر شده برای کرانه غربی در کتاب مقدس-تورات، گفت: "به یاری خداوند، سال ۲۰۲۵، سال حاکمیت در یهودیه و سامره خواهد بود."
اسراییل از سال ۱۹۶۷ میلادی به اینسو کرانهٔ غربی را در اشغال خود در آورده است. فلسطینیها ادعا میکنند که این قلمرو بخشی از دولت آینده فلسطینی است و بارها هشدار داده است که شهرکهای اسراییلی در آنجا مانع صلح است.
اسموتریچ که بخشی از امور وزارت زیر امرش با برخی وظایف وزارت دفاع اسراییل نیز مرتبط و هماهنگ است، دستور به اتخاذ آمادگی برای "اعمال حاکمیت" بر شهرکهای یهودی نشین اسراییلی در کرانه غربی داده است.
این عضو کابینهٔ اسراییل در سخنرانی در یک نشست در پارلمان اسراییل گفت که به رییس امور شهرکسازی در وزارت دفاع و اداره عمران دستور داده است تا زیرساختهای لازم را برای "اعمال حاکمیت" آماده کنند.
اسموتریچ همچنین پیروزی دونالد ترمپ را در انتخابات پنجم نومبر امریکا تبریک گفت و تاکید کرد که برنده شدن ترمپ همچنین "یک فرصت مهم را برای دولت اسراییل" به وجود آورده است. او گفت: "رییس جمهور ترمپ در جریان دوره نخست ریاست جمهوریاش اقدامات قابل توجهی را رهبری کرد."
به گفتهٔ او، این اقدامات شامل به رسمیت شناختن حاکمیت اسراییل بر بلندیهای گولان، انتقال سفارت ایالات متحده به بیتالمقدس و وساطت برای توافقات عادیسازی روابط اسراییل با چندین کشور عربی بود.
قبل از این توافقات، اسراییل گفته بود که شهرکهای بزرگ در کرانه غربی را ضمیمه خواهد کرد، اما این طرح پس از اعلام توافقات لغو شد.
در ماه سپتمبر سال ۲۰۲۰ میلادی، امارات متحدهٔ عربی و بحرین در قصر سفید "توافقات ابراهیم" را با اسراییل امضا کردند. سپس سودان و مراکش در چارچوب این سند به ابتکار دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحدۀ امریکا، روابط خود را با اسراییل عادی کردند.
وزیر مالیهٔ اسراییل گفت: "ما در آستانه اعمال حاکمیت بر شهرکهای یهودیه و سامره بودیم. حالا زمان آن فرا رسیده است تا آن را انجام دهیم."
اسموتریچ گفت بر حکومت اسراییل اصرار خواهد کرد تا با ادارهٔ جدید ایالات متحده در مورد این موضوع یکجا کار کند.
پیش از اظهارات اسموتریچ، گیدیون سار، وزیر خارجهٔ اسراییل، اوایل روز دوشنبه ایجاد یک دولت فلسطینی را رد کرده و آنرا یک هدف غیرواقعی خواند.
این دپلومات ارشد اسراییل در پاسخ به پرسشی در مورد ایجاد یک دولت فلسطینی در ازای عادی سازی روابط اسراییل با کشورهای عرب گفت: "فکر نمیکنم این موقف امروز واقعی باشد. ما باید واقعبین باشیم." او افزود که دولت فلسطینی به معنی "دولت حماس" است.
در همین حال، وزارت خارجهٔ فلسطینیها اظهارات سار را محکوم کرد و آن را به مثابهٔ ادامهٔ جنگ بر ضد مردم فلسطین خواند.
کرانه غربی به استثنای بیت المقدس شرقی، محل زندگی سه میلیون فلسطینی و حدود ۵۰۰ هزار اسراییلی است ؛ اسراییلیها در شهرکهای زندگی میکنند که طبق قوانین بینالمللی غیرقانونی به شمار میآیند.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.