اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز جمعه ۱۵ نومبر (۲۵ عقرب) از ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، خواست تا در گفتگوهای صلح اوکراین، دخیل شود؛ پس از تقریباً دو سال، این نخستین بار است که رهبران این کشور با هم صحبت کردهاند.
استفن هبستریت، سخنگوی صدراعظم آلمان، گفتکه اولاف شولتز در تماس خود "جنگ تجاوزکارانه روسیه بر ضد اوکراین را محکوم کرد و از رییسجمهور پوتین خواست تا به آن پایان دهد و نیروهای خود را از اوکراین اخراج کند."
هبستریت با نشر اعلامیهای همچنین گفت که شولتز از روسیه خواست تا به منظور صلح عادلانه و پایدار،آمادگی خود را برای مذاکره با اوکراین نشان دهد.
بر اساس این اعلامیه، شولتز همچنین اشاره کرد که عزم راسخ آلمان برای حمایت از اوکراین در مقابله با تجاوز روسیه تا زمانی که لازم باشد، ادامه خواهد داشت.
این تقاضای صدراعظم آلمان از رییس جمهور روسیه در حالی صورت گرفته است که جنگ اوکراین در یک مرحلهٔ حساس قرار گرفته است. نیروهای اوکراین زیر فشار قرار گرفتهاند و پیروزی دونالد ترمپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا شک و تردیدهایی را در مورد ادامه کمکهای واشنگتن از کیف به وجود آورده است.
یک مقام حکومت آلمان به خبرگزاری فرانس پرس گفته است این نخستین بار پس از دسمبر ۲۰۲۲ است که رهبران دو کشور با هم صحبت کردهاند. به گفتهٔ این مقام، صحبت میان دو رهبر برای یک ساعت طول کشید.
این منبع حکومت آلمان همچنین گفت که شولتز به صورت خاص حملات هوایی روسیه بر زیربناهای غیرنظامی را محکوم کرد. او واضح کرد که اعزام عساکر کوریای شمالی به روسیه به خاطر ماموریت جنگی بر ضد اوکراین سبب تشدید و گسترش جنگ خواهد شد.
در همین حال، قصر کرملین با نشر اعلامیهای صحبت پوتین و شولتز را تایید کرد و گفت که رهبران دو کشور "تبادل نظر صریح" داشتهاند. بر اساس این اعلامیه، این تماس از سوی آلمان آغاز شده است.
کرملین در این اعلامیه همچنین گفته است که توافقهای احتمالی باید منافع امنیتی فدراسیون روسیه را با در نظر داشت واقعیت قلمروهای جدید مد نظر بگیرند و مهمتر از همه، به ریشههای منازعه رسیدگی شود.
به گفتهٔ هبستریت، شولتز قبل از صحبت با پوتین، با ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، صحبت کرد و پس از صحبت با رییس جمهور روسیه بار دیگر با زیلینسکی صحبت خواهد کرد.
واکنش اوکراین
در همین حال، اوکراین تماس شولتز با پوتین را به عنوان "تلاش برای مدارا" محکوم کرد و هشدار داد که مسکو چنین اقداماتی را به عنوان نشانه ضعف تلقی میکند.
وزارت خارجه اوکراین گفته است: "گفتگو فقط پوتین را امیدوار میکند که انزوای بینالمللی خود را کاهش دهد."
این وزارت همچنین گفته است: "آنچه نیاز است، اقدامات قوی و ملموس است تا وی [پوتین] را به صلح وادار کند، نه تلاشهایی برای مدارا که او [پوتین] آن را نشانه ضعف میپندارد و به نفع خود بهرهبرداری میکند."
رییس جمهور زیلینسکی ضمن نیز تایید اینکه شولتز پیش از این، وی را از تماس با پوتین مطلع کرده بود، و هشدار داد رییس روسیه از دیر مدت زمان منتظر چنین گفتگوها بوده است. زیلینسکی افزود: "این دقیقاً همان چیزی است که پوتین از دیر زمانی میخواهد؛ کاهش انزوای بینالمللی برای او بسیار اهمیت دارد."
اما پیش از این، پوتین در اوسط ماه جون سال روان میلادی گفت که مسکو تنها در صورتی حملات خود را بر اوکراین متوقف میکند که کیف نیروهای خود را از شرق و جنوب آن کشور خارج کند و از تلاش برای پیوستن به ناتو دست بردارد.
پوتین در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: "نیروهای اوکراینی باید به طور کامل از جمهوری خلق دونتسک، جمهوری خلق لوهانسک، منطقه خرسون و زاپوریژیا بیرون شوند.''
پوتین افزود: ''به مجردی که کیف اعلام کند، آماده انجام این کار است و به طور واقعی خروج نیروها را آغاز می کند وبه صورت رسمی پلان پیوستن با ناتو را رد کند، ما بلافاصله، به معنای واقعی کلمه در همان دقیقه، آتشبس کرده و مذاکرات را آغازمیکنیم.''
با اینحال، پوتین گفته است که مسکو می تواند به اوکراین اجازه دهد "حاکمیت" مناطق جنوبی خرسون و زاپوریژیا را حفظ کند، مشروط بر اینکه روسیه ارتباط زمینی قوی با شبه جزیره کریمیه داشته باشد، ساحه ای از خاک اوکراین که مسکو در سال ۲۰۱۴ آنرا بخشی از قلمرو خود اعلام کرد.
روسیه به تاریخ ۲۴ فبروری ۲۰۲۲ تهاجم نظامی تمام عیار را در اوکراین آغاز کرد. در این مدت علاوه بر تلفات جانی دو جناح، بیش از ۱۲ میلیون اوکراینی از خانههای شان آواره شدهاند که شامل هفت میلیون بیجا شدگان داخلی میشود.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس و اسو شیتد پرس گرفته شده است.