ابو محمد الجولانی، رهبر شورشیان سوری کیست؟ 

ابو محمد الجولانی، رهبر شورشیان سوری

ابو محمد الجولانی، رهبر شورشیان سوری که حکومت بشارالاسد، رییس جمهور سوریه را سقوط داد، از سوی ایالات متحده منحیث تروریست شناسایی شده و بر وی ۱۰ میلیون دالر انعام نیز وجود دارد.

احمد حسین الشرع، معروف به الجولانی، پس از قطع روابط با شبکهٔ القاعده برای سال‌ها تلاش کرد تا شخیصت‌اش را بازسازی کند و به حامی کثرت‌گرایی و تحمل‌پذیری مبدل شود.

گسترهٔ تبدیل شدن او از یک شخصت افراط‌گرای جهادی به دولت ساز بالقوه اکنون در حالی زیر آزمایش قرار گرفته است که جنگجویان تحت فرمانش کنترول دمشق را به دست گرفتند و به قدرت پنجاه سالهٔ خانوادهٔ اسد نقطهٔ پایان گذاشتند.

الجولانی ۴۲ ساله، برای تحکیم قدرت و ایجاد روابط میان اقوام و گروه‌های مختلف، سال‌ها تلاش کرد. او شخصیت چریک اسلام‌گرای خود را کنار گذاشت، برای مصاحبه‌های مطبوعاتی ظاهرش را آراست و از ایجاد نهادهای دولتی و تمرکززدایی قدرت در سوریه سخن گفت.

او هفتهٔ گذشته در مصاحبه با شبکهٔ تلویزیونی سی‌ان‌ان گفت که سوریه سزاوار یک نظام دولتی نهادینه است، جاییکه هیچ حاکم واحد "تصامیم خودسرانه" نگیرد.

آغاز الجولانی در عراق

دامنهٔ روابط الجولانی با شبکهٔ القاعده به سال ۲۰۰۳ برمی‌گردد، زمانی که او در جنگ با ایالات متحده با گروه‌های افراط‌گرا پیوست.

این شهروند سوریه، توسط نیروهای اردوی ایالات متحده بازداشت شد، اما در عراق باقی ماند. در آن زمان، گروه‌هایی که با القاعده عقاید مشترک داشتند، گروه دولت اسلامی در عراق و شام را به رهبری ابوبکر البغدادی تشکیل دادند.

در سال ۲۰۱۱، خیزش گسترده علیه حکومت بشارالاسد شکل گرفت و به یک جنگ تمام عیار داخلی مبدل شد.

شخصیت الجولانی زمانی رشد کرد که البغدادی او را به سوریه فرستاد تا جبههٔ النصره، شاخهٔ القاعده، را ایجاد کند، گروهی که ایالات متحده آنرا تروریستی شناسایی کرد و بر الجولانی ۱۰ میلیون دالر انعام تعیین کرد که تا امروز پابرجا است.

النصره و جنگ سوریه

زمانی که جنگ سوریه در سال ۲۰۱۳ تشدید شد، جاه طلبی الجولانی نیز افزایش یافت. او دستور البغدادی را برای انحلال جبهه النصره رد کرد و با دولت اسلامی در عراق و سوریه درگیر شد و در نهایت اکثر رقبایش در صفوف مخالفان اسد را از بین برد.

او در یک مصاحبه در سال ۲۰۱۴ با شبکهٔ الجزیره، چهره‌اش را پنهان نگهداشت و مذاکرات سیاسی در ژنیو را برای پایان بخشیدن جنگ رد کرد.

الجولانی گفت که هدف‌اش ایجاد حکومت اسلامی در سوریه است که در آن اقلیت علوی‌ها، شیعه‌ها، دروز‌ها و مسیحیان جایی نخواهند داشت.

تثبیت قدرت و تغییر نام

در سال ۲۰۱۶، الجولانی برای نخستن بار در محضر عام ظاهر شد و در یک پیام ویدیویی اعلام کرد که گروه وی تحت نام جبهه فتح شام فعالیت خواهد کرد و روابط‌اش را با القاعده قطع می‌کند. او افزود که این گروه با هیچ نهاد خارجی وابستگی ندارد.

این اقدام به وی فرصت داد تا بر شاخه‌های گروه‌های تندرو کنترول حاصل کند. یک سال بعد، ایتلاف وی به هیات تحریر الشام تغییر نام داد و قدرت او در ولایت ادلب تحکیم یافت.

هیات تحریم الشام سپس با گروه‌های اسلامی مستقل که مخالف ادغام بودند، درگیر شد.

او سپس چهرهٔ جنگجویانش را تغییر داد و آنان را تحت یک یونیفورم در آورد و خواهان تحمل‌پذیری و کثرت‌گرایی شد. او به جامعهٔ دروز‌ها در ادلب دست قرابت دراز کرد، اقلیتی که در گذشته از سوی جبهه النصره هدف قرار گرفته بود.

الجولانی با خانواده‌های کردهایی دیدار کرد که اعضای آن‌ها توسط ملیشه‌های تحن حمایت ترکیه کشته شده بودند.

الجولانی در سال ۲۰۲۱ در مصاحبه با شبکهٔ پی‌بی‌اس امریکایی گفت که گروه تحت فرمانش هیچ تهدیدی را متوجه غرب نمی‌کند و تعزیرات وضع شده علیه گروه‌اش را "ناعادلانه" خواند.

او افزود: "بلی ما پالیسی‌های غربی را به نقد گرفته ایم، اما این که علیه ایالات متحده و اروپا از سوریه به جنگ پرداخته ایم، واقعیت ندارد. ما نگفته‌ایم که می‌خواهیم جنگ کنیم."