افزایش خشونت‌ها در پاکستان؛ بیش از ۱۶۰۰ نفر در سال ۲۰۲۴ کشته شدند

بر اساس گزارشی که روز دوشنبه ۳۰ دسمبر (۱۰ جدی) نشر شد، افزایش خشونت‌ها و حملات "تروریستی" سبب کشته شدن بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی و پرسونل امنیتی پاکستان در سال ۲۰۲۴ شده است.

مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی مستقر در اسلام‌ آباد در حالی گزارش سالانۀ خود را نشر کرده است که خشونت‌های مرگبار در پاکستان افزایش یافته است، به ویژه در ایالت‌های خیبر پشتونخوا و بلوچستان، دو ایالتی که با افغانستان هم‌مرز اند.

بر اساس این گزارش، ۶۰ درصد از مجموع قربانیان حملات در سال ۲۰۲۴ غیرنظامیان بوده‌اند. این مرکز پژوهشی گفته است که اردو، استخبارات، پولیس و سایر سازمان‌های مجری قانون پاکستان "بیشترین تعداد حملات تروریستی و تلفات را در دهه گذشته" متحمل شده‌اند.

بر اساس این گزارش، از آغاز جنوری سال جاری میلادی تا حالا، ۶۸۵ پرسونل امنیتی پاکستان کشته شده‌اند. این بیشترین میزان تلفات از سال ۲۰۱۴ است، زمانی که نزدیک به ۸۰۰ پرسونل امنیتی پاکستان در حملات تندروان و عملیات ضد تروریزم جان خود را از دست دادند.

خشونت‌ها در پاکستان به دو گروه - تحریک طالبان پاکستان و اردوی آزادی‌بخش بلوچ - نسبت داده می‌شود. این دو گروه که از سوی ملل متحد و ایالات متحده به عنوان گروه‌های تروریستی بین‌المللی شناخته شده‌اند، به طور معمول مسوولیت حملات علیه نیروهای امنیتی و دیگر اهداف را بر عهده می‌گیرند.

تحریک طالبان پاکستان عمدتاً در ایالت خیبر پشتونخوا فعال است، در حالی که اردوی آزادی‌بخش بلوچ و گروه‌های جدایی‌طلب قومی بلوچ متحد آن، حملات را در بلوچستان انجام می‌دهند.

حکومت پاکستان بلافاصله به این گزارش واکنش نشان نداده است، اما سخنگوی اردوی آن کشور روز جمعه در یک کنفرانس خبری که به صورت زنده از طریق تلویزیون بخش می‌شد،‌ گفت که "در سال ۲۰۲۴ میلادی ۳۸۳ افسر و سرباز شجاع در جریان عملیات ضد تروریستی در سراسر پاکستان" کشته شدند.

اداره مبارزه با تروریزم خیبر پشتونخوا روز دوشنبه با نشر اعلامیه‌ای گزارش داد که حملات تندروان و عملیات امنیتی علیه شورشیان منجر به کشته شدن نزدیک به ۱۵۰ نفر از نیروهای پولیس ایالتی و مجروح شدن ۲۳۰ نفر دیگر شده است.

مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی نزدیک به ۲۵۰ کشته در میان نیروهای امنیتی پاکستان، از جمله سربازان، را تنها در ایالت بلوچستان ثبت کرده است. تلفات باقی‌مانده نیز به ایالت‌های پنجاب و سند و همچنین سایر مناطق نسبت داده شده است.

این مرکز پژوهشی گفته است که گزارش آن بر اساس معلومات منابع باز و اعلامیه‌های رسمی تهیه شده است. این مرکز به طور معمول گزارش‌هایی را نشر می‌کند که وضعیت امنیتی پاکستان را برجسته کرده و در وب‌سایت خود نگاشته است که برای ترویج تحقیقات و تحلیل‌های غیرحزبی کار می‌کند.

مقام‌های پاکستانی بار‌ها ادعا کرده اند که گروه‌های تندرو به شمول تحریک طالبان پاکستان، خشونت را از پناهگاه‌های شان در افغانستان سازماندهی می‌کنند. این فعالیت‌ها از زمانی که طالبان بار دیگر در اگست ۲۰۲۱ بر افغانستان مسلط شدند، شدت بیشتر یافته است.

‌اما حکومت طالبان در افغانستان این اتهام را رد کرده و گفته‌ است که به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهد از خاک افغانستان بر ضد سایر کشور‌ها از جمله پاکستان استفاده کنند.

مقام‌های طالبان هفتهٔ گذشته گفتند که جت‌های پاکستانی چندین نقطه را در ولایت مرزی پکتیکا در شرق افغانستان هدف قرار داده‌اند. به گفتهٔ طالبان، در این حملات نزدیک به ۵۰ نفر از مهاجران وزیرستانی کشته شده اند.

اسلام‌آباد به طور علنی به حملات هوایی پاسخ نداده است، اما مقامات امنیتی پاکستان حملات فرامرزی را تایید کردند و گفتند که این حملات مخفیگاه‌های تحریک طالبان پاکستان را هدف قرار داده است و در نتیجهٔ این حملات، بیش از ۲۴ نفر از تندروان کشته شدند و یک زیربنای آموزشی آنان از بین رفته است.

وزارت دفاع طالبان روز شنبه با نشر اعلامیه‌ای گفت که نیروهای مرزی این گروه در یک اقدام تلافی‌جویانه به چندین هدف در سمت مرز پاکستان حمله کردند.