یک سروی مشترک اداره احصاییه مرکزی و وزارت زراعت افغانستان نشان میدهد که تولید برنج در سال جاری نسبت به سال گذشته خورشیدی، نه درصد افزایش یافته است.
بربنیاد سروی، این افزایش باعث خودکفایی نسبی ۶۶ درصدی این کشور در محصولات برنج شده است.
اکبر رستمی، سخنگوی وزارت زراعت افغانستان روز دوشنبه نهم دسمبر (۱۸ قوس) گفت که این سروی در ۹۸ ولسوالی انجام شده که بربنیاد آن، ساحات "شالیزار" از ۱۱۶ هزار هکتار زمین به ۱۲۸ هزار هکتار زمین، در سال جاری افزایش یافته است.
آقای رستمی افزود: "افغانستان در یک سال به ۵۸۸ هزار تن برنج نیاز دارد که با تولید ۳۸۳ هزار تن برنج در سال روان، حدود ۶۶ درصد به خودکفایی رسیده است".
برنج شالی در ولایات کندز، تخار، بغلان، ننگرهار، بلخ، کنر، سرپل، بدخشان، بامیان، غور، دایکندی، ارزگان، هرات، بادغیس، لغمان، کابل، خوست و پکتیا کشت میشود که بربنیاد معلومات وزارت زراعت، کندز بیشترین مقدار تولید برنج را دارد.
به گفته آقای رستمی، واردات برنج به کشور در جریان نه ماه نخست سال روان خورشیدی نسبت به زمان مشابه سال گذشته، حدود ۱۸۰ هزار تن و به ارزش حدود ۲۸ میلیون دالر کاهش یافته است.
بر بنیاد معلومات نشر شده از سوی وزارت زراعت، واردات برنج در سه سال اخیر، در حال کاهش بوده است.
صیام الدین پسرلی، سرمایهگذار و تاجر افغان به صدای امریکا گفت که در سالهای قبل از جنگ، برنج افغانستان به کشورهای دیگر صادر میشد.
آقای پسرلی، سطح بلند فروش برنج پاکستانی و هندی را نسبت به برنج افغانستان در بازارهای این کشور، بی توجهی حکومت به تولید این محصول عنوان کرد.
او گفت:" ما قبلاً در این بخش خودکفا بودیم، به قزاقستان و برخی دیگر از کشورها برنج صادر میکردیم".
به گفته این تاجر افغان، اگر حکومت به این محصول زراعتی توجه کند، در واردات برنج کاهش قابل ملاحظه ایجاد خواهد شد.