عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه افغانستان میگوید که شرایط داخلی افغانستان و اوضاع منطقه و جهان تغییر کرده است و نسبت به گذشته متفاوت میباشد.
آقای عبدالله، که در مراسم "هفتۀ شهید و ششمین سال کشتهشدن برهانالدین ربانی، رئیس پیشین شورای عالی صلح" در شهر مزارشریف سخنرانی میکرد، گفت، فرصت کنونی که به میان آمده است، نیاز به درک دارد و در کنار آن باید مشکلات نیز شناسایی گردد.
او تأکید کرد که زبان تفاهم نیز در هرگونه شرایطی نباید به دور گذاشته شود "اگر امروز در یک فضای به سر میبریم که آزادیهای نسبی وجود دارد، داعیههای عدالتخواهانه وجود دارد، داعیههای گرفتن و رسیدن به حق وجود دارد، این همه ثمرۀ خون شهدای افغانستان است، در این هیچ شکی وجود ندارد، در عین زمان درک فرصت، درک مشکلات، شرایط و دشواریها و دریافت راه حل متناسب با مشکلاتی که وجود دارد، این هم نباید از دید ما به دور باشد".
آقای عبدالله افزود، کسانی که آرزوی محکومشدن افغانستان را به دل میپرورانند، آرزوی شان را به "گور" ببرند؛ چون مردم افغانستان یکپارچه اند.
این در حالی است که روز گذشته رئیس جمهور غنی، نیز در سفرش به ولایت پکتیا گفت که وضعیت ستراتیژیک در افغانستان به شکل بنیادی تغییر کرده است و مخالفان مسلح از روش جنگ نمیتوانند مؤفق شوند. او نیز تأکید کرد که جنگجویان ضد دولتی باید راه صلح را پیش بگیرند.
در مراسم امروز در مزارشریف، سایر سران پیشین جهادی گرد هم آمده بودند.
عطا محمد نور، والی بلخ از طرح "وفاق ملی" و راهبرد جدید ایالات متحده امریکا حمایت کرد؛ اما گفت هنوز هم گروههایی در داخل نظام برای از هم پاشیدن دستاوردهای افغانستان تلاش دارند.
او افزود "دراین جا نا گزیر استم نگرانی ام را از شکننده بودن آنها از ناحیه حملات انتحاری نه از ناحیه فرصت طلبان منعفت جویان ریاپیشه داخل نظام ابراز بدارم".
والی بلخ در این مراسم تاکید کرد، کسانی که با بازی و فریب، حوصلۀ آنها را امتحان میکنند، سخت به خطا رفته اند؛ اما مشخص از کسی نام نبرد؛ ولی افزود، انحصار قدرت و گسترش دامنه ناامنی و اصلاحات نظام از چالشهای موجود در حکومت است.
از سویی هم، احمد ضیا مسعود معاون حزب جمعیت، از نبود اراده سیاسی برای سرکوب هراسافگنان سخن زد و گفت، کلانترین سیاستمداران افغانستان با مردم تبانی ندارند.
او افزود "چرا در مقابل ظلم ایستاده نمیشوند، اراده قوی در حکومت برای سرکوب هراسافگنان وجود ندارد و این روند متاسفانه شرایط قسمی است که رهبران سیاسی ما در تمامی قراردادهای حکومتی نفوذ کنند. چرا پیروان آمر صاحب شهید از خط فکری وی پیروی نمیکنند؟ قرارداد ما با اشرف غنی این بود که برای دو سال کرسی ریاست اجرایی را به وجود میآوریم و بعد از آن، نظام پارلمانی خواهد شد؛ اما دیدیم که رییس جمهور به هیچ نوع اصلاحات سیاسی متقاعد نیست".
او از رئیس جمهور غنی، خواست، در صورتی که نتواند اصلاحات بیاورد "استعفا" بدهد. این در حالی است که آقای مسعود، خود نمایندۀ فوقالعادۀ رئیس جمهور در امور اصلاحات بود.
هرچند در این مراسم، رئیس اجرائیه افغانستان آقای مسعود، را خطاب نکرد؛ ولی افزود که به عنوان رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی چیزی را که تعهد کرده بود، یکبار دیگر بر تعهد خود را تأکید میکند.
عبدالله عبدالله برای اشتراک در مراسم تجلیل از هفته شهید، پس از کشیدگیهای سیاسیاش با عطامحمد نور، سفر کرده است.