برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد میگوید که روند پذیرش در مراکز درمانی سوتغذیه در کابل سه برابر شده است.
این اداره ملل متحد امروز جمعه پنجم اپریل (۱۷ حمل) با نشر پیامی در ایکس گفت که وضعیت رو به بدترشدن است و کاهش کمکها یکی از عواملی است که منجر به افزایش بیماران مبتلا به سوتغذیه شده است.
مشرو یکی از پرستاران در یک مرکز درمانی سوتغذیه در کابل میگوید که طی دو سال گذشته آمار مادران و کودکان مبتلا به سوتغذیه رو به افزایش بوده است.
او گفت که رقم مراجعین به اندازهای است که جایی برای بستریکردن مادران و کودکان مبتلا به سوتغذی در این مرکز وجود ندارد.
برنامه جهانی غذا ۲۷۰۰ مرکز درمانی را در سراسر افغانستان حمایت میکند که زنان و کودکان مبتلا به سوتغذیه در آنها تحت درمان قرار میگیرند.
این اداره ملل متحد سال گذشته تخمین زد که نزدیک به ۸۰۰هزار زن باردار و شیرده در سراسر افغانستان به سوتغذیه مبتلا شوند، اما آمار در کلینیکها به ۱.۲ میلیون نفر افزایش یافت.
پیش از این مونا شیخ، مسوول بخش سوتغذیه در برنامه جهانی غذا، گفته است که امسال ممکن آمار مادران باردار و شیرده که به سوتغذیه مبتلا میشود، افزایش یابد و علاوه بر این سه میلیون کودک نیز در افغانستان دچار سوتغذیه خواهند شد.
مونا شیخ گفته است که برنامه جهانی از جمله تمامی مبتلایان به سوتغذیه، فقط میتواند ۱.۶ میلیون نفر آنان را تحت پوشش درمان و کمک قرار دهد.
وزارت صحت عامه حکومت طالبان گفته است که از آغاز سال ۲۰۲۴ تاکنون به ۲۱۰هزار کودک و ۱۴۰هزار مادر مبتلا به سوتغذیه متوسط و ۱۲۰هزار کودک و مادر مبتلا به سوتغذیه شدید، خدمات صحی ارایه شده است.
شرافت زمان امرخیل، سخنگوی این وزارت، هفته گذشته گفت که در ۱۸ ماه گذشته، ۲۲۰۰ سایت جدید برای تداوی کودکان و مادران مبتلا به سوتغذیه ساخته شده است، در حالی که قبلاً تعداد این سایتها به ۸۰۰ میرسید.
به گفتۀ امرخیل با ایجاد سایتهای جدید خدمات درمان بیماری سوتغذیه به مناطق دورافتاده نیز گسترش یافته است، محلاتی که قبلاً به چنین خدمات دسترسی نداشتند.
این در حالی است که در سال ۲۰۲۳، برنامه جهانی غذا به دلیل کمبود بودجه شمار افراد نیازمند را که تحت پوشش قرار میداد، از ۱۵ میلیون به پنج میلیون کاش داد.
سازمان ملل متحد گفته است که گرسنگی و سوتغذیه در افغانستان هنوز هم در سطح بلند قرار دارد و تخمین میشود که ۱۵.۸ میلیون افغان در سال ۲۰۲۴ با عدم مصوونیت غذایی روبرو شوند.
صندوق وجهی این سازمان برای کودکان گفته است از میان تمام افرادی که با عدم مصوونیت غذایی مواجه اند، ۳.۶ میلیون نفر در وضعیت اضطراری و نزدیک به ۱۲.۳ میلیون دیگر در حالت بحرانی قرار دارند.