افغان‌های مقیم امریکا در مورد انتخابات افغانستان چی می‌گویند؟

جنگ و خشونت چند دهه اخیر در افغانستان سبب شده تا میلیون ها افغان این کشور را ترک کرده و به سایر کشور ها منجمله ایالات متحده امریکا مهاجر و پناهنده شوند.

بر اساس برخی آمار غیر رسمی، حدود ۳۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزار افغان در سراسر ایالات متحده امریکا زندگی می کنند.

بسیاری آنان انکشافات سیاسی در افغانستان را از نزدیک دنبال می کنند و به شکلی در آن نقش نیز داشته اند.

فوزیه افشاری یکی از فعالان جامعه مدنی در ایالت ویرجنیا است که حدود ۲۶ سال پیش از افغانستان به ایالات متحده مهاجر شد.

او می گوید که افغان ها در هر جایی که باشند می توانند نقشی در ساختن افغانستان داشته باشند و در رویداد های ملی سهم بگیرند.

خانم افشاری گفت: "​جهان اکنون به یک دهکده کوچک مبدل شده است. اکنون رسیدن به مردم افغانستان بسیار آسان می باشد. شما نیازی ندارید که برای رسیدن به مردم به افغانستان سفر کنید. ما هر کدام ما می توانیم از هر نقطه جهان تاثیر گذاری داشته باشیم و از نامزدان (انتخابات مجلس نمایندگان) حمایت کنیم و با آنان کار کنیم و حتی از آنان حمایت مالی کنیم. به نظرم اگر بخواهیم در ساختن آینده افغانستان سهم مهم داشته باشیم، کمک از اینجا (امریکا) و سهم گرفتن در روند (انتخابات) کار بسیار ساده است."

فوزیه افشاری افزود که هر چند او در مورد احتمال تقلب در انتخابات ۲۸ میزان نگرانی هایی دارد، اما به گفته او برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان در افغانستان یک "فرهنگ سازی و تاریخ سازی برای فرزندان آینده" این کشور می باشد.

این فعال افغان در امریکا که از طریق حساب فیس بوک خود برای چندین نامزد زن انتخابات ۲۸ میزان تبلیغ می کند، گفت در صورتیکه زمینه رای دهی برای افغان های مقیم ایالات متحده از سوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان مساعد می شد، نه تنها خودش رای می داد بلکه سایر افغان را نیز به رای دادن به نامزدان مورد نظر شان تشویق می کرد.

اما سید حفیظ الله هاشمی، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در صحبت با صدای امریکا گفت که نبود ظرفیت و امکانات مالی، پراگندگی مهاجران افغان در کشور های متعدد و همچنین طرز نظام انتخابات مجلس نمایندگان که مبتنی بر حوزه های انتخاباتی بر اساس ولایت ها است، سبب شد تا این کمیسیون نتواند زمینه رای دهی برای مهاجران افغان را فراهم کند.

آقای هاشمی افزود که این کمیسیون تلاش خواهد کرد تا با همکاری حکومت افغانستان زمینه رای دهی برای مهاجران را در انتخابات ریاست جمهوری بعدی فراهم کند.

نصرت سپاهی زاده، یکی از جوانان تجارت پیشه در ایالات متحده امریکا می گوید که او و بسیاری افغان های مقیم این کشور "بی صبرانه" منتظر اند تا زمینه رای دهی برای افغان ها در سفارت و قونسلگری های افغانستان در ایالات متحده فراهم گردد.

سپاهی زاده که از حدود ۱۰ سال به این سو در ایالات متحده امریکا زندگی می کند، همچنین افزود که افغان های مقیم امریکا می توانند در مورد "اهمیت" انتخابات مجلس نمایندگان و همچنین نقش رای دادن در این انتخابات با تماس با خانواده های شان در افغانستان "اطلاع رسانی" کنند.

آقای سپاهی زاده افزود: "​رای یک ارزش بسیار بزرگ دارد. رای خود را نباید معامله کرد و یا آنرا فروخت. رای می تواند آینده شما، سرنوشت تان و اولاد (فرزند) تان را تعین کند... به نامزدی که آزموده شده و به افغانستان صادق است، باید رای داد."

بر بنیاد آمار ملل متحد حدود شش میلیون افغان در سراسر جهان به ویژه پاکستان و ایران مهاجر اند.

برخی افغان های مهاجر توانسته اند تا در انتخابات پارلمانی و شورای شهر کشور های میزبان چون کانادا، ایالات متحده، بریتانیا و سویدن خود را نامزد کنند و در برخی موارد برنده کرسی مورد نظر شان نیز شوند.