احزاب سیاسی: در مناطقی که از بایومتریک استفاده نمی‌شود، آرا باطل گردد

تعدادی از احزاب سیاسی افغانستان، از تصمیم حکومت و کمیسیون انتخابات در مورد استفاده از سیستم بایومتریک در انتخابات ولسی جرگه، استقبال می‌کنند؛ اما از کمیسیون می‌خواهند در مراکزی که از سیستم بایومتریک استفاده نمی‌شود، آرای آن باطل اعلام گردد.

ائتلافی از احزاب سیاسی، روز شنبه (۱۴ میزان) با نشر اعلامیه‌ای، استفاده از سیسیتم بایومتریک در انتخابات پارلمانی را "پیشرفت خوب" خواندند؛ اما در مورد چگونگی استفاده بایومتریک، پیشنهاداتی را به کمیسیون انتخابات دادند.

در اعلامیه این احزاب آمده است "استفاده از تکنالوژی بایومتریک در شهرها و مراکز و محلاتی که انترنت وجود دارد، باید به صورت آنلاین باشد، زیرا استفاده آفلاین با موج بزرگی از آرای تکراری و باطل روبرو شده که تصفیه آن باعث دشواری‌های زیاد می‌شود".

همچنان احزاب سیاسی خواستار باطل اعلام شدن آرای آن مناطقی اند که در آنجا برای شناسایی رای‌دهندگان از "انگشت‌نگاری و بایومتریک" استفاده نمی‌شود.

۳۵ حزب سیاسی کوچک و بزرگ که هدف شان را از ائتلاف، تأمین شفافیت انتخابات می‌خوانند از کمیسیون انتخابات خواستند که به تمام احزاب سیاسی و نهادهای مدنی، حق نظارت کامل به "سرور و دیتای مرکزی" بدهد.

همچنان آنان، حضور ناظران احزاب سیاسی و نهادهای مدنی را در "تفتیش صندوق‌های که در آن رای تکراری وجود دارد و صندوق‌های که تعداد آرای آن متفاوت با آمار از دستگاه بایومتریک است" حتمی خواندند.

این احزاب، ثبت نشان انگشت، عکس رای‌دهند و تذکرۀ وی را در بایومتریک، برای جلوگیری از تقلب ضروری می‌خوانند و از کمیسیون می‌خواهند برای آن عده از افغان‌های که واجد شرایط رای دهی اند؛ اما ثبت نام نکرده اند، سهولت‌های لازم را برای شرکت در انتخابات فراهم نمایند.

اما این احزاب تأکید می‌کنند که این افراد باید هویت خویش را در زمان رای دهی تثبیت نمایند و واجد شرایط راهی دهی باشند.

این احزاب سیاسی هشدار داده اند، در صورتی که کمیسیون برای آنان ثابت نسازد که جلو آرای تکراری و تقلبی گرفته شده، پروسه را قبول نخواهند کرد.

در همین حال، سید حفیظ الله هاشمی، کمیشنر و سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که روی آنلاین یا آفلاین بودن بایومتریک در زمان رأی دهی تیم تخنیکی این کمیسیون کار می‌کند.

آقای هاشمی افزود که در مورد ثبت تصاویر رای‌دهندگان نیز مشکلاتی وجود دارد.

او گفت "احتمالأ برای مردها لازمی و اجباری باشد که (در بایومتریک) عکس بگیرند؛ اما به خانم‌ها شاید اختیاری گذاشته شود، ولی هنوز هم تصمیم نهایی کمیسیون گرفته نشده. مسأله آفلاین و آنلاین، طبعأ که بحث تخنیکی است و ما با همکاران خود گپ می‌زنیم، دقیقأ که اگر در تمام افغانستان آنلاین شود، بسیار خوب است، ولی اینکه نصف آن آنلاین و نصف آفلاین، فایده و ضررش چیست، این بحث تخنیکی است".

آقای هاشمی گفت که اکثریت وسایل بایومتریک به این کمیسیون تسلیم داده شده و توزیع آن به ولایات نیز آغاز گردیده است.

انتخابات ولسی جرگه افغانستان تا کمتر از ۱۴ روز آینده برگزار خواهد شد.