برخی از نهادهای ناظر انتخاباتی با ابراز نگرانی از کارزارهای انتخاباتی پیش از وقت از سوی نامزدان و اعضای تکتهای انتخاباتی آنان، از کمیسیون مستقل انتخابات میخواهند که جلو این کار را بگیرد.
روند ثبت نام نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان روز یک شنبه ۳۰ جدی (۲۰ دسمبر) پایان یافت و ۱۸ نامزد برای رقابت در انتخابات پیشرو به شمول رئیس جمهور و رئیس اجرایی ثبت نام کردند.
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا تیفا میگوید که با پایان ثبت نام نامزدان، پیکارهای انتخاباتی به گونه غیرمستقیم آغاز شده که اگر جلو آن گرفته نشود، انتخابات پیشرو با چالشی بزرگ رو به رو خواهد شد.
نعیم ایوب زاده، رئیس تیفا دوشنبه (اول دلو) در گفتگو با صدای امریکا از کمیسیونهای انتخاباتی خواست که باید جلو سوء استفاده از امکانات دولتی و کارزارهای انتخاباتی پیش از وقت را بگیرند.
یوسف رشید، رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگوید که هیچ نامزدی حق استفاده از امکانات دولتی و کارزارهای انتخاباتی پیش از وقت را ندارد.
آقای رشید گفت "از رئیس جمهور غنی و عبدالله رئیس اجرایی حکومت افغانستان، میخواهیم که وقتی در قدرت باقی میمانند، باید از صلاحیتها و امکانات دولتی به نحوه استفاده ابزاری، بر کمپاینها انتخاباتی شان نکنند".
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که در فرجامین روز ثبت نام، رئیس جمهور و رئیس اجرایی حکومت، به کمیسیون مستقل انتخابات رفته و جریان ثبت نام چهار نامزد به شمول رئیس جمهور غنی و عبدالله رئیس اجرایی خلاف روزهای دیگر از طریق تلویزیون دولتی "ملی" افغانستان به گونه زنده نشر شد.
شماری کاربران رسانههای اجتماعی به ویژه در فیسبوک پوشش خبری جریان ثبت نام رئیس جمهور و رئیس اجرایی را از طریق تلویزیون ملی، نمونهای از سوء استفاده از امکانات دولتی برای تبلیغات به رهبران حکومت عنوان کردند.
مجیب خلوتگر، رئیس اجرایی دیدبان رسانههای افغانستان یا "نی" از رهبران حکومت و مقامهای دولتی میخواهد که باید به این کار پایان دهند.
آقای خلوتگر گفت "خواست ما از رئیس جمهور و رئیس اجرایی این است که بر همکاران تیمی خود گوشزد کنند که بخاطر خوش خدمتی، از امکانات ملی استفاده نکنند".
در همین، حال کمیسیون انتخابات افغانستان، از نامزدان انتخاباتی میخواهد که از کارزایهای انتخاباتی پیش از وقت خود داری کنند، و در صورتیکه کارزارهای انتخاباتی پیش از وقت ادامه یابد، کمیسیون موقفاش را درباره آنان اعلام خواهد کرد.
ملیحه حسن، یکی از کمیشنران این کمیسیون به صدای امریکا گفت که بررسی ابتدایی آنان نشان میدهد که "یک شمار از نامزدان که حتی در رهبری حکومت نیز قرار دارند، تخطیهای از آنان صورت گرفته که سبب نگرانی کمیسیون انتخابات افغانستان شده است".
بر بنیاد تقویم انتخابات ریاست جمهوری قرار است کارزارهای انتخاباتی از ۲۹ ثور تا ۲۷ ماه سرطان ادامه یابد و پس از آن انتخابات در ۲۹ سرطان ۱۳۹۸خورشیدی برگزار خواهد شد.